Ultima verificare: 21/12/2022

Clauze contractuale abuzive

Ori de câte ori cumpărați un produs sau serviciu de la un comerciant profesionist, intrați într-un contract - fie că vă înscrieți la un club de sport, comandați anvelope on-line, contractați un credit imobiliar sau vă faceți cumpărăturile săptămânale de la supermarket.

În baza legislației UE, condițiile contractuale standard utilizate de comercianți trebuie să fie echitabile. Nu contează dacă se numesc termeni sau condiții ori dacă sunt parte a unui contract detaliat pe care trebuie să-l semnați. Contractul nu trebuie să creeze un dezechilibru între drepturile și obligațiile consumatorilor și cele ale vânzătorilor și furnizorilor.

Clauzele contractuale trebuie redactate într-un limbaj simplu, inteligibil. Eventualele ambiguități vor fi interpretate în favoarea dumneavoastră.

Clauze potențial abuzive

Pe lângă cerința generală de „bună credință" și „echilibru", legislația UE conține și o listă de termeni specifici care pot fi considerați abuzivi. Dacă un contract prevede condiții abuzive, acestea nu sunt obligatorii pentru consumatori, iar comerciantul nu se poate baza pe ele.

Iată câteva situații în care clauzele contractuale pot fi considerate abuzive în temeiul normelor UE:

1. Răspunderea în caz de deces sau rănire

Clauzele care exclud/limitează răspunderea comerciantului în caz de deces sau rănire a consumatorului ca urmare a unei acțiuni sau omisiuni din partea comerciantului.

Caz real

Sam și-a făcut abonament la o sală de fitness. După o examinare mai atentă a contractului, a fost surprins să constate că sala nu își asumă responsabilitatea pentru eventualele daune sau prejudicii cauzate de utilizarea instalațiilor și a echipamentelor.

Sam a contactat asociația națională a consumatorilor, iar aceasta l-a informat că, într-adevăr, o clauză care exclude răspunderea comerciantului nu este validă. În urma unei anchete a autorităților naționale, inițiată pe baza plângerii înaintate de Sam, instanța i-a interzis comerciantului să mai introducă o astfel de clauză în contractele sale.

2. Despăgubirile în cazul în care comerciantul nu își respectă obligațiile

Condițiile care exclud/ limitează în mod nejustificat dreptul consumatorilor la despăgubiri în cazul în care comerciantul nu își respectă obligațiile contractuale.

Caz real

Costas a mers cu prietena sa în vacanță în Kenya, achiziționând un pachet turistic pentru care a plătit 2 000 EUR pe persoană. Vacanța a fost un dezastru. Avionul a avut o întârziere de 12 ore, iar aerul condiționat din hotel nu a funcționat. Cât despre safari, acesta a avut loc, dar nu în parcul promis.

Cei doi au înaintat o plângere operatorului de turism și au solicitat despăgubiri în valoare totală de 5 000 EUR (4 000 pentru costul pachetului și 1 000 pentru timpul pierdut într-o vacanță care nu le-a adus nicio satisfacție). Operatorul de turism a acceptat să le plătească doar 1 000 EUR, invocând o prevedere a contractului care limitează răspunderea organizatorului la 25 % din costul total al vacanței.

Costas a contactat asociația locală pentru protecția consumatorilor, iar aceasta l-a informat că termenii care limitează în mod nejustificat răspunderea comerciantului în cazul neonorării satisfăcătoare a contractului sunt, cel mai probabil, abuzivi. Costas a decis să se adreseze instanței.

Aflați ce drepturi aveți dacă achiziționați un pachet de servicii turistice.

3. Clauza de ieșire în favoarea comerciantului

Termenii care sunt obligatorii pentru consumator, dar îi permit comerciantului să iasă dintr-un contract de furnizare de servicii care nu îl avantajează.

Caz real

Pentru că era nevoită să călătorească mult, Liese a decis să angajeze un grădinar care să vină de două ori pe săptămână să aibă grijă de flori și de gazon. Însă, pe durata verii, grădinarul nu și-a făcut apariția timp de o lună, iar florile s-au uscat. Când Liese i-a cerut explicații, grădinarul i-a arătat o clauză din contract care îi dădea dreptul să nu se prezinte dacă avea prea mult de lucru pentru alți clienți.

Liese i-a spus grădinarului că, în conformitate cu informațiile pe care le-a găsit pe internet, această clauză nu este valabilă. Prin urmare, ea a primit despăgubiri pentru florile pierdute, iar grădinarul și-a luat oficial angajamentul de a se ocupa de flori săptămânal.

4. Despăgubiri unilaterale în caz de anulare

Clauzele care îi permit comerciantului să păstreze sumele plătite în avans în cazul în care consumatorul anulează contractul, fără a permite însă despăgubirea echivalentă a consumatorului în cazul în care comerciantul este cel care anulează contractul.

Caz real

Mary a comandat mobilier de bucătărie pentru noua sa locuință. A plătit un avans de 30 %, iar compania a venit la ea acasă pentru a efectua măsurătorile. Mobila urma să fie montată în 8 săptămâni.

După două luni, Mary a contactat vânzătorul, iar acesta i-a spus că, din păcate, nu va putea să efectueze livrarea în următoarele luni. Pentru că vroia să se mute în noua locuință, Mary a anulat contractul și și-a cumpărat o bucătărie aflată în stoc la un alt magazin. Apoi i-a cerut primului vânzător să îi restituie avansul. Acesta a refuzat, invocând o clauză contractuală care îi dădea dreptul de a păstra depozitul în cazul în care cumpărătorul anulează contractul. După o examinare mai atentă a contractului, Mary a descoperit că nu exista nicio clauză care să îi dea cumpărătorului dreptul la o despăgubire echivalentă, dacă vânzătorul decide să anuleze contractul.

Mary s-a adresat asociației naționale a consumatorilor, care i-a spus că acea clauză contractuală invocată de vânzător este abuzivă. Prin urmare, Mary a contactat magazinul din nou, a menționat discuțiile pe care le-a avut cu experții juridici ai asociației consumatorilor și a obținut restituirea avansului.

5. Despăgubiri excesive

Clauzele care îi impun consumatorului care nu își îndeplinește o obligație să plătească despăgubiri mult prea mari.

Caz real

Tom a închiriat o mașină la aeroportul din Málaga, pe care trebuia să o restituie 3 zile mai târziu, cu rezervorul plin. Însă, în ziua respectivă, s-au înregistrat întârzieri în trafic din cauza unui accident produs pe drumul către aeroport. Ca să nu piardă avionul, Tom nu s-a mai oprit la benzinărie. Prin urmare, a returnat mașina cu rezervorul pe jumătate gol. La întoarcerea acasă, a constatat că i-a fost imputată suma de 45 EUR pentru combustibil, plus o taxă de 150 EUR pentru că nu a făcut plinul mașinii.

Tom a contactat Rețeaua Europeană a Centrelor ConsumatorilorDeschideți ca link extern de la care a aflat că taxa care i s-a impus este disproporționat de mare. Cu sprijinul rețelei, Tom și-a recuperat 100 EUR de la firma de închirieri.

6. Anulare unilaterală

Clauzele care îi permit comerciantului să anuleze unilateral un contract, fără a-i da același drept și consumatorului.

Caz real

Cristina și-a comandat rochia de mireasă la un creator de modă. Cu două săptămâni înainte de nuntă, trebuia să meargă la atelier pentru ultima probă. A telefonat ca să își facă programarea, însă creatorul de modă i-a comunicat că a reziliat contractul, fără să-i ofere o justificare reală.

Cristina l-a întrebat pe un prieten avocat dacă un contract poate fi anulat în acest fel. Prietenul i-a explicat că această clauză este în mod evident abuzivă, deoarece contractul nu îi dă și Cristinei același drept. Avocatul l-a contactat pe creatorul de modă și i-a prezentat situația din punct de vedere juridic. În urma acestei discuții, Cristina a fost chemată la probă, iar rochia sa de mireasă a fost gata la timp.

7. Anulare în termen foarte scurt

Clauzele care autorizează comerciantul să rezilieze în termen scurt un contract fără dată fixă de finalizare, exceptând cazurile absolut justificate.

Caz real

Nathalie avea un contract pe durată nedeterminată cu un mic furnizor local de servicii de internet. Într-o zi, a primit un e-mail prin care era informată că, începând din săptămâna următoare, contractul său va fi reziliat. Nathalie a sunat furnizorul și i-a cerut o explicație, dar acesta nu i-a putut prezenta un motiv real pentru rezilierea contractului într-un termen atât de scurt.

Nathalie a contactat o asociație a consumatorilor, care i-a spus că această acțiune este cel mai probabil abuzivă. Prin urmare, ea a contactat din nou furnizorul de internet și a obținut o prelungire a abonamentului suficient de lungă încât să-i permită să caute un alt furnizor.

8. Prelungiri automate ale contractelor pe durată determinată

Clauzele prin care consumatorul trebuie să își notifice intenția de a rezilia contractul, dar care prevăd în acest sens un preaviz foarte lung.

Caz real

Mark a încheiat în urmă cu 10 luni un contract de 1 an cu o companie de telefonie mobilă. Soția sa a trecut recent la un alt operator care oferă un pachet mai atractiv și apeluri gratuite în cadrul rețelei. Mark a decis ca, după expirarea contractului în curs, să schimbe și el operatorul. A verificat contractul și a constatat că, în cazul în care dorește să-l rezilieze, trebuie să anunțe acest lucru cu 6 luni înainte. În absența acestei notificări, contractul ar urma să fie prelungit automat pentru încă 1 an.

Dezamăgit, Mark a decis să contacteze organizația națională a consumatorilor. Aceasta l-a informat că este incorect din partea operatorului de telefonie mobilă să solicite transmiterea unei notificări cu 6 luni înainte. Mark a fost sfătuit să se adreseze justiției în cazul în care operatorul insista să aplice acești termeni inechitabili.

9. Clauze ascunse

Clauzele care sunt obligatorii pentru consumatori, chiar dacă ele nu sunt evidente pentru aceștia înainte de semnarea contractului.

Caz real

Monika a închiriat un apartament pe o perioadă de 3 ani. Dar numai după ce s-a mutat a constatat că trebuie să utilizeze un anumit serviciu de curățenie care percepea lunar 100 EUR, pe lângă chirie. În contract se făcea referire la un document privind serviciile de curățenie, însă Monika nu-l primise.

Ea a căutat informații pe internet și a aflat că termenii ascunși sunt abuzivi. I-a spus proprietarului locuinței că această obligație suplimentară nu este justă din cauză că nu i-a fost adusă la cunoștință înainte de semnarea contractului de închiriere. Astfel, Monika a reușit să evite plata acestui cost fix.

10. Modificarea unilaterală a contractului

Clauzele care îi permit comerciantului să modifice un contract în mod unilateral, cu excepția cazului în care contractul prevede un motiv întemeiat în acest sens.

Caz real

Pavel a făcut un împrumut la bancă pentru a-și cumpăra o mașină nouă. După 8 luni, a observat că rata lunară a crescut.

Când s-a uitat mai atent la contract, Pavel a descoperit o clauză care autoriza banca să modifice unilateral rata dobânzii, fără a-i acorda clientului șansa de a rezilia contractul.

Pavel a cerut sfatul asociației pentru protecția consumatorilor. Aceasta i-a spus că, deoarece nu există nicio clauză care să-i dea lui Pavel dreptul de a rezilia contractul, termenii care îi permit băncii să crească rata dobânzii sunt abuzivi. Pavel a fost sfătuit să nu plătească o rată a dobânzii mai mare și să depună o plângere oficială, dacă banca refuză să elimine clauza abuzivă. El a urmat sfatul asociației pentru protecția consumatorilor și a reușit să obțină modificarea contractului.

11. Modificarea unilaterală a produsului sau serviciului

Termenii care îi permit unui comerciant să efectueze, în mod unilateral și fără un motiv valabil, modificări ale produsului sau serviciului care urmează să fie furnizat.

Caz real

Birgit a comandat plăci de faianță pentru baia pe care și-o renova. Ea a ales plăci cu dungi albe și albastre. Plăcile de faianță au ajuns după 4 săptămâni, dar erau complet albe, fără dungi. Birgit a contactat furnizorul, iar acesta i-a spus că, în conformitate cu termenii și condițiile specificate în formularul de comandă, firma are dreptul de a înlocui articolele pe care nu reușește să le furnizeze cu altele de calitate și valoare echivalentă.

Birgit a solicitat opinia Rețeaua Europeană a Centrelor ConsumatorilorDeschideți ca link extern și a aflat că termenii care permit modificarea unilaterală a produsului sunt abuzivi. Cu sprijinul rețelei, ea și-a recuperat banii.

12. Variațiile de preț

Termenii care îi permit comerciantului să stabilească prețul final la livrare sau să îl mărească, fără a-i oferi consumatorului posibilitatea de a rezilia contractul în cazul în care prețul este cu mult mai mare decât cel convenit inițial.

Caz real

Thomas a semnat un contract pe 5 ani pentru întreținerea centralei din noua sa casă, cu plăți eșalonate lunar. După 18 luni, a descoperit că taxa lunară a crescut în mod neașteptat. Când a cerut o explicație, i s-a indicat o clauză din contract prin care compania își rezerva „dreptul" de a crește prețul pentru întreținerea centralei prin intermediul unui preaviz scris de numai o lună.

Thomas a contactat asociația națională a consumatorilor, care i-a spus că termenii care îi permit comerciantului să mărească prețul unui serviciu fără a le oferi consumatorilor posibilitatea de a anula contractul sunt, cel mai probabil, abuzivi. Thomas a decis să anuleze contractul în loc să suporte costurile suplimentare neprevăzute.

13. Interpretarea unilaterală a contractului

Clauzele care îi dau doar comerciantului dreptul de a interpreta orice clauză din contract și de a decide dacă produsul sau serviciul este conform cu prevederile contractului.

Caz real

Krisztina a comandat un album foto personalizat cu fotografii ale fetiței ei. Când l-a primit, a văzut că vânzătorul a ales pentru copertă o altă culoare decât cea pe care o comandase ea. Krisztina a făcut reclamație, dar vânzătorul a refuzat să retipărească albumul. El a făcut referire la termenii și condițiile din formularul de comandă, afirmând că livrarea este conformă cu contractul atunci când vânzătorul decide acest lucru.

Krisztina și-a dat seama că acești termeni sunt abuzivi și a insistat ca vânzătorul să-i reediteze albumul sau să-i dea banii înapoi. Susținându-și drepturile, ea a reușit în cele din urmă să-l convingă pe vânzător să reediteze albumul fără costuri suplimentare.

14. Neonorarea angajamentelor asumate de personalul comerciantului

Termenii prin care comerciantul încearcă să eludeze angajamentele asumate de personalul său sau prin care astfel de angajamente sunt supuse altor condiții.

Caz real

Jake și-a cumpărat o pereche de pantofi de la un magazin. Nu a avut timp să-i probeze, dar vânzătoarea i-a spus că dacă nu i se potrivesc îi poate aduce înapoi. Într-adevăr, pantofii erau mici, iar Jake s-a întors cu ei la magazin. Administratorul magazinului a refuzat să-i schimbe și i-a arătat un document scris privind condițiile de vânzare. Documentul indica faptul că marfa vândută nu se schimbă și că numai regulile cuprinse în acest document sunt valabile.

Jake a contactat Rețeaua Europeană a Centrelor ConsumatorilorDeschideți ca link extern care a confirmat că acești termeni sunt abuzivi. Cu asistența oferită de rețea, Jake a reușit să obțină o altă pereche de pantofi.

15. Respectarea unilaterală a obligațiilor

Termenii care îi obligă pe consumatori să își îndeplinească toate obligațiile care le revin atunci când comerciantul nu și le respectă pe ale sale.

Caz real

Louise s-a abonat la un buletin informativ incluzând o revistă a presei de afaceri. Ea trebuia să primească, în fiecare zi, o revistă a presei din toate țările UE, în limba engleză. Însă, uneori, nu primea niciun buletin informativ timp de 2 sau 3 zile și nu toate știrile erau traduse în limba engleză. Mai mult decât atât, într-una din luni a primit doar un singur buletin informativ. Deși serviciul nu funcționa corespunzător, Louise era obligată să achite valoarea integrală a abonamentului. Ea i-a solicitat furnizorului să reducă prețul, astfel încât să plătească doar pentru zilele în care a primit efectiv buletinul. Cu toate acestea, furnizorul a refuzat arătând că, în conformitate cu contractul, serviciul poate fi întrerupt temporar, însă fără a-i scuti pe clienți de obligațiile de plată.

În urma intervenției asociației pentru protecția consumatorilor, factura lui Louise a fost redusă, iar furnizorul serviciului a fost obligat să modifice termenii contractuali abuzivi.

16. Transferul contractelor către alți comercianți în condiții mai puțin favorabile

Clauzele care îi permit comerciantului să transfere contractul fără acordul consumatorului, ceea ce ar putea însemna condiții mai dezavantajoase pentru acesta din urmă.

Caz real

Karl a comandat o bucătărie nouă de la o companie care i-a promis o garanție de 10 ani. Bucătăria urma să fie montată în apartament peste 6 săptămâni. În ziua respectivă, Karl a observat că lucrătorii sunt de la o companie diferită. I-a întrebat și aceștia i-au confirmat că întreprinderea lor a preluat contractul. Karl s-a interesat să afle dacă mai este valabilă garanția de 10 ani. Noua companie i-a explicat că politica sa prevede o garanție de 2 ani și că, în baza contractului încheiat cu Karl, compania anterioară avea dreptul de a transfera drepturile și obligațiile sale către compania actuală.

Karl a solicitat consiliere din partea unui asociații naționale de protecție a consumatorilor. I s-a spus că o clauză care autorizează transferul drepturilor și obligațiilor contractuale este incorectă și, prin urmare, nu se poate aplica dacă prevede o reducere a garanției. Așadar, Karl avea în continuare dreptul la garanția de 10 ani promisă de compania de la care a comandat bucătăria inițial. Pe baza consilierii acordate de asociația consumatorilor, el a reușit să obțină o extindere a garanției de la prima companie, care s-a angajat să-i furnizeze toate serviciile post-vânzare necesare.

17. Drepturi limitate la acțiuni în justiție

Clauzele care impun restricții cu privire la locul și modul în care consumatorii pot intenta acțiuni în justiție și care îi obligă să prezinte dovezi care intră în responsabilitatea celeilalte părți contractante.

Caz real

Alain se pregătea de vacanță și și-a cumpărat un bilet de avion pe ruta Paris - Porto. Pe drum către aeroport, a fost blocat în trafic și a ajuns cu o întârziere de 30 de minute, fiind nevoit să cumpere un alt bilet. Două săptămâni mai târziu, când a vrut să plece din Porto, a constatat cu stupoare că biletul de întoarcere i-a fost anulat, pe motiv că nu utilizase biletul dinspre Paris către Porto. Nu a avut de ales și a trebuit să cumpere un bilet de la aceeași companie.

După ce s-a îmbarcat în avion, l-a informat pe însoțitorul de zbor că de îndată ce va ajunge în Franța va începe procedurile judiciare pentru a obține despăgubiri. Însă acesta i-a spus că, potrivit condițiilor generale ale companiei aeriene, clienții nu se pot adresa justiției decât în Regatul Unit, unde se află sediul companiei. La o examinare mai atentă a termenilor și condițiilor pe site-ul de internet al companiei, Alain a găsit o clauză care prevedea că acțiunile în justiție nu pot fi introduse decât în Regatul Unit.

Alain a contactat Rețeaua Europeană a Centrelor ConsumatorilorDeschideți ca link extern , care i-a spus că termenii care limitează dreptul consumatorilor de a se adresa justiției sunt abuzivi și că, prin urmare, poate sesiza o instanță din Franța. De asemenea, rețeaua i-a confirmat faptul că anularea unui bilet de avion dus-întors doar pe motiv că biletul dus nu a fost utilizat poate fi, în anumite circumstanțe, o acțiune abuzivă.

Ați găsit clauze abuzive în contractul dumneavoastră?

Termenii contractuali care sunt considerați abuzivi în baza legislației UE nu au valoare juridică și nu sunt obligatorii pentru consumatori. Atâta timp cât clauza abuzivă nu este un element esențial al contractului, restul contractului (cu excepția clauzei abuzive) rămâne valabil. Aceasta înseamnă, de exemplu, că nu va trebui să renunțați la contractul cu sala de fitness doar pentru că o clauză din contract este considerată abuzivă.

Țările UE trebuie să se asigure că cetățenii știu cum să își exercite aceste drepturi în baza legislației naționale și trebuie să dețină proceduri prin care întreprinderile să poată fi împiedicate să practice clauze abuzive.

Peste tot în UE, autoritățile naționale răspund de respectarea normelor UE privind protecția consumatorilor. În cazul în care considerați că un anumit comerciant încalcă în mod repetat aceste norme, inclusiv la nivel transfrontalier, vă recomandăm să sesizați autoritățile.

Avertisment

Dacă aveți senzația că anumite clauze contractuale sunt abuzive, puteți contacta:

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: