Viața și călătoriile în UE
Ultima verificare: 08/07/2022

Rambursarea TVA: depunerea cererilor online

Rambursarea TVA pentru întreprinderile din UE

Când puteți solicita rambursarea TVA?

Dacă trebuie să achitați TVA pentru activitățile comerciale desfășurate într-o țară din UE în care nu aveți sediul, este posibil să aveți dreptul la rambursarea TVA-ului de către autoritățile din țara respectivă.

Avertisment

Anumite țări din UE nu permit rambursarea TVA-ului pentru unele categorii de cheltuieli (note de plată la restaurante, activități recreative, autovehicule, combustibil etc.).

Alegeţi ţara

Cum puteți solicita rambursarea TVA

Puteți depune cererea de rambursare online, pe site-ul autorităților competente din țara în care se află sediul întreprinderii dumneavoastră.

Dacă sunteți eligibil pentru rambursare, autoritățile vor transmite cererea dumneavoastră către autoritățile din cealaltă țară.

Procedura de rambursare a TVA este armonizată la nivelul UE. Pentru detalii, puteți consulta acest rezumat al procedurii de rambursare a TVA en , care scoate în evidență responsabilitățile autorităților fiscale naționale.

Informații de interes pentru întreprinderile din UE en fr Deschideți ca link extern cu privire la procedurile de rambursare a TVA în fiecare stat membru: 

Alegeţi ţara

Puncte de contact naționale

Pentru a vă asigura că dețineți informațiile corecte, verificați-le pe site-urile autorităților fiscale naționale, pentru fiecare caz în parte.

Plăți cu întârziere

Dacă o țară întârzie cu rambursarea TVA-ului, puteți solicita să vi se plătească dobândă de întârziere.

Dacă vă confruntați cu dificultăți în relația cu autoritățile publice, puteți cere ajutor din partea serviciilor noastre de asistență și consiliereDeschideți ca link extern.

Introducerea cererii - coduri pentru bunuri/servicii

Când trimiteți o cerere de rambursare, trebuie să introduceți anumite coduri standard pentru a descrie tipul de bunuri/servicii pentru care ați plătit TVA.

Coduri pentru bunuri/servicii

Natura bunurilor și serviciilor achiziționate trebuie descrisă conform următoarelor coduri de cheltuieli.

  1. Combustibil
  2. Închiriere mijloace de transport
  3. Cheltuieli legate de mijloacele de transport
  4. Taxe rutiere și taxe de drum
  5. Cheltuieli de călătorie, cum ar fi costul curselor de taxi și cel al transportului în comun
  6. Cazare
  7. Alimente, băuturi și servicii de restaurant
  8. Acces la târguri și expoziții
  9. Cheltuieli cu articole de lux, cu activități recreative și de divertisment
  10. Alte cheltuieli

S-ar putea ca unele țări din UE să vă ceară să utilizați și subcoduri suplimentare en pentru fiecare tip de bunuri/servicii.

Curs online - Cum puteți solicita rambursarea TVA

Puteți participa la un curs online gratuit despre rambursările de TVA înscriindu-vă pe portalul dedicat formării în domeniul impozitării și uniunii vamale de en fr . Cursurile sunt organizate de Comisia Europeană, în colaborare cu administrațiile naționale.

Rambursarea TVA pentru întreprinderile din afara UE

Când puteți solicita rambursarea TVA?

Dacă întreprinderea dumneavoastră nu își are sediul pe teritoriul UE și ați plătit TVA pentru activitățile comerciale desfășurate într-o țară din UE în care nu ați livrat bunuri sau nu ați prestat servicii, puteți avea dreptul la rambursare din partea autorităților din acea țară. De exemplu, o firmă cu sediul în Elveția participă la o conferință în Belgia și i se percepe TVA pe factura de la hotel.

Cum puteți solicita rambursarea TVA

Pentru a obține o rambursare, trebuie să trimiteți cererea autorităților din țara UE în care vi s-a perceput TVA. Unele țări din UE vă vor rambursa TVA-ul doar dacă țara în care își are sediul întreprinderea dumneavoastră acordă rambursări similare întreprinderilor provenind din țara respectivă.

Informații de interes pentru întreprinderile din afara UE en fr Deschideți ca link extern cu privire la procedurile de rambursare a TVA:

Alegeţi ţara

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: