Comercializarea proprietății intelectuale

Dacă dețineți proprietate intelectuală (PI), îi puteți acorda unei alte persoane juridice dreptul de a utiliza proprietatea în cauză – așa-numita „licență". De asemenea, puteți genera venituri prin vânzarea proprietății intelectuale, adică prin „cesionarea" sau „transferul" acesteia.

Înainte de a negocia un contract de licență sau de cesiune

În anumite cazuri, ar putea fi util să păstrați confidențiale anumite informații, precum:

  • proprietatea intelectuală în cauză – de exemplu, o tehnologie pentru care nu s-a solicitat încă un brevet sau un alt secret comercial
  • contractul de licență sau cesiune, în special aspectele sale financiare

În acest scop, ar trebui să încheiați un acord de confidențialitate cu persoana/entitatea interesată de licență sau de transferul/cesionarea proprietății intelectuale.

De asemenea, puteți colecta și evalua informații despre proprietatea dumneavoastră intelectuală supunând-o unei verificări prealabile aprofundate (examinare completă a tuturor aspectelor privind proprietatea dumneavoastră intelectuală).

Acordarea unei licențe

Ca deținător al proprietății intelectuale, puteți negocia un contract de licență cu o altă entitate, pentru a-i da acesteia posibilitatea de a utiliza proprietatea respectivă. Puteți acorda această licență unei singure entități (licență exclusivă) sau mai multor entități. În cazul în care acordați licențe multiple, acestea pot fi deschise sau limitate ca domeniu de aplicare la anumite sectoare industriale sau zone geografice (de exemplu, contractele de franciză).

Dumneavoastră, ca proprietar al drepturilor, veți primi o sumă de bani pentru acordarea acestei permisiuni, de regulă sub formă de redevențe (procent din vânzări). De asemenea, puteți stabili limite pentru utilizarea proprietății intelectuale (zona geografică, domeniul de utilizare etc.).

În acest caz:

  • vă mențineți drepturile asupra proprietății intelectuale, ceea ce înseamnă că nu există transfer de proprietate
  • rămâneți responsabil pentru întreținerea drepturilor respective (și, dacă este cazul, pentru eventualele acțiuni în justiție).

Deși contractele de licență trebuie să fie pregătite cu asistență din partea avocaților și a profesioniștilor în domeniu, există anumite clauze esențiale care trebuie negociate și incluse înainte de semnarea contractului.

Cum se pregătește un contract de licență?

Pentru a pregăti un contract de licență trebuie cel puțin:

  • să îl redactați în scris
  • să clarificați cu exactitate despre ce drepturi de proprietate intelectuală este vorba
  • să comunicați data de începere, durata și data de încheiere a contractului
  • să negociați și să menționați în contract compensația financiară pe care trebuie să v-o plătească entitatea cărei îi acordați licența (sumă forfetară, redevențe etc.)
  • să precizați dacă este vorba despre o licență exclusivă sau neexclusivă
  • să menționați toate condițiile de utilizare a proprietății dumneavoastră intelectuale
  • să stabiliți pe ce teritorii poate fi utilizată proprietatea dumneavoastră intelectuală de către entitatea căreia îi acordați licența

În unele țări din UE, trebuie să înregistrați contractul de licență, de obicei pe lângă oficiul național en competent.

Pentru informații suplimentare, verificați fișa informativă privind contractele de licență en redactată de Serviciul european de asistență în materie de drepturi de proprietate intelectuală en .

Contractele de cesiune: vânzarea brevetelor, a mărcilor comerciale și a altor drepturi de proprietate intelectuală

Puteți transfera proprietatea asupra drepturilor dumneavoastră de PI (brevet, marcă înregistrată, drepturi de autor etc.) prin cesionarea/transferarea proprietății dumneavoastră intelectuale. Prin intermediul unui contract de cesiune, transferați toate drepturile pe care le-ați deținut anterior asupra proprietății intelectuale în cauză.

Odată finalizat contractul de cesiune, nu mai aveți nicio responsabilitate legată de proprietatea intelectuală în cauză (de exemplu, în ceea ce privește plata taxelor de reînnoire) și nici nu veți mai avea beneficii de pe urma unui posibil succes comercial al produsului sau serviciului respectiv.

În plus, cu excepția cazului în care acest lucru este permis în mod explicit în contract, nu veți mai putea utiliza proprietatea intelectuală în cauză (invenție, marcă înregistrată etc.), atâta timp cât aceasta este protejată.

Cum se pregătește un contract de cesiune a proprietății intelectuale?

  • Redactați un contract scris, pe care să îl semnați și dumneavoastră și entitatea căreia îi transferați proprietatea.
  • Specificați și identificați în mod clar proprietatea intelectuală pe care doriți să o transferați, indicând, de exemplu, numărul de înregistrare (dacă este vorba despre proprietate înregistrată).
  • Negociați și includeți în contract compensația financiară pe care o veți primi.
  • Discutați posibilele garanții referitoare la detalii specifice și includeți-le în contract.
  • Precizați ce lege ar trebui să fie utilizată pentru a interpreta contractul (de exemplu, legea din țara dumneavoastră) și jurisdicția pentru orice eventuală soluționare a litigiilor, indiferent dacă este vorba de o comisie de arbitraj sau de o instanță locală.
  • Asigurați-vă că înregistrați contractul pe lângă oficiul național relevant, dacă există o cerință legală în acest sens.

Mai multe informaţii

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Serviciul de asistență în materie de proprietate intelectuală (PI)

Serviciul european de asistență în materie de proprietate intelectuală sprijină IMM-urile transfrontaliere și activitățile de cercetare pentru a gestiona, disemina și valorifica tehnologiile, alte drepturi de proprietate intelectuală (PI) și active de PI la nivelul UE.

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Ultima verificare: 02/01/2024
Partajați această pagină