Ultima verificare: 26/08/2022

Comercializarea proprietății intelectuale

Dacă dețineți proprietate intelectuală (PI), îi puteți acorda unei alte persoane juridice (O persoană, o companie sau o altă entitate care are drepturi legale și este supusă unor obligații) dreptul de a utiliza proprietatea în cauză – așa-numita „licență". De asemenea, puteți genera venituri prin vânzarea proprietății intelectuale, adică prin „cesionarea" sau „transferul" acesteia.

Înainte de a negocia un contract de licență sau de cesiune

În anumite cazuri, ar putea fi util să păstrați confidențiale anumite informații, precum:

În acest scop, ar trebui să încheiați un acord de confidențialitate (Acord scris care prevede că beneficiarul informațiilor nu le poate divulga unor părți terțe) cu persoana/entitatea interesată de licență sau de transferul/cesionarea proprietății intelectuale.

De asemenea, puteți colecta și evalua informații despre proprietatea dumneavoastră intelectuală supunând-o unei verificări prealabile aprofundate (examinare completă a tuturor aspectelor privind proprietatea dumneavoastră intelectuală).

Acordarea unei licențe

Ca deținător al proprietății intelectuale, puteți negocia un contract de licență cu o altă entitate, pentru a-i da acesteia posibilitatea de a utiliza proprietatea respectivă. Puteți acorda această licență unei singure entități (licență exclusivă) sau mai multor entități. În cazul în care acordați licențe multiple, acestea pot fi deschise sau limitate ca domeniu de aplicare la anumite sectoare industriale sau zone geografice (de exemplu, contractele de franciză).

Dumneavoastră, ca proprietar al drepturilor, veți primi o sumă de bani pentru acordarea acestei permisiuni, de regulă sub formă de redevențe (procent din vânzări). De asemenea, puteți stabili limite pentru utilizarea proprietății intelectuale (zona geografică, domeniul de utilizare etc.).

În acest caz:

Deși contractele de licență trebuie să fie pregătite cu asistență din partea avocaților și a profesioniștilor în domeniu, există anumite clauze esențiale care trebuie negociate și incluse înainte de semnarea contractului.

Cum se pregătește un contract de licență? 

Pentru a pregăti un contract de licență trebuie cel puțin:

În unele țări din UE, trebuie să înregistrați contractul de licență, de obicei pe lângă oficiul național en competent.

Pentru informații suplimentare, verificați fișa informativă privind contractele de licență en redactată de Serviciul european de asistență în materie de drepturi de proprietate intelectuală en .

Contractele de cesiune: vânzarea brevetelor, a mărcilor comerciale și a altor drepturi de proprietate intelectuală

Puteți transfera proprietatea asupra drepturilor dumneavoastră de PI (brevet, marcă înregistrată, drepturi de autor etc.) prin cesionarea/transferarea proprietății dumneavoastră intelectuale. Prin intermediul unui contract de cesiune, transferați toate drepturile pe care le-ați deținut anterior asupra proprietății intelectuale în cauză.

Odată finalizat contractul de cesiune, nu mai aveți nicio responsabilitate legată de proprietatea intelectuală în cauză (de exemplu, în ceea ce privește plata taxelor de reînnoire) și nici nu veți mai avea beneficii de pe urma unui posibil succes comercial al produsului sau serviciului respectiv.

În plus, cu excepția cazului în care acest lucru este permis în mod explicit în contract, nu veți mai putea utiliza proprietatea intelectuală în cauză (invenție, marcă înregistrată etc.), atâta timp cât aceasta este protejată.

Cum se pregătește un contract de cesiune a proprietății intelectuale?

Mai multe informaţii

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Serviciul european de asistență în materie de DPI

Consiliere și formare gratuită privind gestionarea proprietății intelectuale pentru proiectele cofinanțate de UE sau relațiile comerciale transnaționale

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: