Întreprinderi
Ultima verificare: 18/05/2022

Normele UE privind munca în transportul rutier

În calitate de conducători auto din sectorul transportului, trebuie să respectați anumite norme ale UE privind perioadele de conducere, perioadele de repaus și modul de înregistrare a acestora. Normele se aplică în cazul în care conduceți un vehicul greu de marfă de peste 3,5 tone sau un autobuz/autocar cu 9 sau mai multe locuri (inclusiv șoferul). Trebuie să respectați aceste norme când conduceți pe distanțe lungi sau efectuați livrări în țară sau în străinătate, indiferent de locul în care este înmatriculat vehiculul și indiferent dacă sunteți lucrător independent sau salariat.

Normele UE privind perioadele de conducere en nu se aplică următoarelor tipuri de transport sau de vehicule.

Excepții

Normele UE privind perioadele de conducere nu vizează:

 • serviciile regulate de transport de călători pe rute de până la 50 de kilometri
 • vehiculele cu o viteză maximă autorizată de 40 km/h
 • serviciile de armată, apărare civilă și pompieri
 • vehiculele de asistență rutieră aflate la mai puțin de 100 km de postul de lucru
 • vehiculele specializate utilizate pentru ajutor umanitar, situații de urgență, operațiuni de salvare sau scopuri medicale
 • vehiculele utilizate de forțele de menținere a ordinii publice
 • vehiculele care efectuează teste rutiere în scopuri de dezvoltare tehnologică, reparații sau întreținere, precum și vehiculele noi sau transformate care nu au fost încă puse în circulație
 • vehiculele sau ansamblurile de vehicule sub 7,5 tone utilizate pentru transporturi de mărfuri în scopuri necomerciale
 • vehiculele comerciale cu caracter istoric recunoscut juridic în țara UE în care sunt conduse, dacă sunt utilizate pentru transportul de călători sau de mărfuri în scopuri necomerciale
 • în unele țări din UE există și excepții naționale en

Caz real

Transportul produselor și al echipamentelor grele de către meșteșugari

Matthias deține o pepinieră și o firmă de grădinărit în Germania. Este renumit pentru copacii mari pe care îi furnizează. Ca să-i poată livra și planta, el transportă copacii și un excavator cu un camion și o remorcă a căror masă depășește 3,5 tone. Însă, pentru că ansamblul de vehicule are mai puțin de 7,5 tone, iar Matthias îl conduce doar către clienții săi aflați pe o rază de 100 km față de pepinieră, normele UE privind timpul de conducere nu se aplică în cazul său.

Nu numai în țările UE

Conducătorii auto profesioniști trebuie să respecte aceste norme în toate țările UE, dar și în Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda. În afara acestui spațiu, în majoritatea țărilor europene și în unele țări din Asia Centrală en fr , conducătorii auto trebuie să respecte normele acordului european referitor la conducătorii auto din transportul rutier internațional en , cunoscut sub numele de AETR. Majoritatea normelor AETR sunt aliniate la normele UE, dar există și unele excepții.

Diferențele dintre normele AETR și normele UE

AETR este diferit de normele UE în ceea ce privește:

 • exceptarea pentru vehiculele care transportă produse artizanale
 • întoarcerea conducătorilor auto la sediul companiei sau la locul de reședință
 • compensația pentru o perioadă redusă de repaus săptămânal
 • întreruperea perioadelor de repaus săptămânal

Cât timp pot conduce?

Puteți conduce:

Nu uitați că timpul de lucru include toate activitățile de transport rutier, precum:

Dacă sunteți șofer independent, se consideră timp de lucru perioadele în care vi se cere să fiți la postul de lucru/în vehiculul dumneavoastră, vă aflați la dispoziția clientului sau efectuați activități de transport.

Cât timp ar trebui să mă odihnesc?

Trebuie să luați o pauză sau să vă odihniți cel puțin:

Avertisment

În mod excepțional, puteți lucra până la 60 de ore pe săptămână, dar, în medie, nu puteți lucra mai mult de 48 de ore pe săptămână într-o perioadă de 4 luni.

Caz real

Conducerea vehiculului pe feribot sau în tren în timpul perioadei de repaus

După o călătorie lungă spre Grecia și înapoi, Jack intenționează să își înceapă repausul săptămânal redus la bordul unui feribot către Irlanda. Însă feribotul are o întârziere de 4 ore în Cherbourg. Nicio problemă: Jack își poate începe oricum perioada de repaus săptămânal, după 4 ore își poate conduce ansamblul de vehicule pe feribot, iar odată sosit la Dublin (circa 18 ore mai târziu), poate să debarce și să beneficieze de ultimele două ore de odihnă acolo. Este permisă întreruperea unei perioade normale de repaus zilnic sau a unei perioade reduse de repaus săptămânal de două ori, timp de 1 oră în total, pentru a lua un feribot sau un tren cel puțin 8 ore, atâta timp cât conducătorul auto are o cabină de dormit sau o cușetă.

Cel puțin o dată la 4 săptămâni trebuie să vă întoarceți la sediul angajatorului sau la domiciliu pentru a beneficia acolo de o perioadă normală de repaus săptămânal (sau de o perioadă de repaus mai lungă pentru a compensa o perioadă de repaus redusă).

Avertisment

Dacă sunteți doi sau mai mulți conducători auto (conduceți în echipaj), vă puteți efectua repausul zilnic într-o perioadă de 30 de ore (în loc de 24 de ore) și puteți lua pauze de 45 de minute (la fiecare 4 ore și 30 de minute) în vehicul.

Pentru ca aceste excepții să se aplice, doi sau mai mulți conducători auto trebuie să fie prezenți începând cu a doua oră.

Ce înseamnă perioadă normală de repaus săptămânal?

Aveți dreptul la o perioadă normală de repaus săptămânal neîntrerupt de cel puțin 45 de ore. Nu puteți petrece acest timp în vehicul. Trebuie să aveți acces la un spațiu de cazare corespunzător și adaptat atât pentru bărbați, cât și pentru femei, cu spații de dormit și instalații sanitare adecvate. Perioada de repaus săptămânal poate fi redusă o dată la două săptămâni, dar nu poate fi niciodată mai mică de 24 de ore. Orice reducere a perioadei de repaus trebuie compensată printr-o perioadă unică de repaus echivalentă, adăugată la următoarea perioadă normală de repaus săptămânal. 

Care sunt regulile când conduc un autocar în străinătate?

Dacă transportați călători în străinătate, iar serviciul dumneavoastră durează mai mult de 24 de ore consecutive, puteți lucra până la 12 zile consecutive, atâta timp cât această perioadă de lucru este urmată de două perioade consecutive de repaus săptămânal. Între orele 22:00 și 06:00 aveți nevoie de un al doilea șofer sau puteți conduce doar 3 ore.

Utilizați întotdeauna tahograful

Dacă vi se aplică normele privind perioada de conducere, trebuie să vă înregistrați fiecare deplasare cu tahograful. Angajatorul trebuie să păstreze evidențele timp de cel puțin un an – puteți obține o copie, la cerere. Autoritățile vă pot verifica tahograful oricând și oriunde, în trafic sau la sediul companiei.

Avertisment

Dacă nu vă înregistrați corect perioadele de conducere, țările pot impune sancțiuni sau pot iniția proceduri judiciare împotriva dumneavoastră. În acest caz, veți primi dovezi scrise pe care trebuie să le păstrați la bordul vehiculului.

Sunteți șofer detașat?

Dacă, pentru perioade limitate de timp, lucrați ca șofer în țări din UE, altele decât țara în care este stabilit angajatorul dumneavoastră, sunteți șofer detașat. În această calitate, vi se aplică norme specifice în ceea ce privește cerințele administrative și salariul la care aveți dreptul.

Obligații administrative pe durata detașării

În cazul unui control în trafic, trebuie să fiți în măsură să prezentați:

Angajatorul trebuie să se asigure că dispuneți de documentele necesare. Informații generale despre lucrătorii detașați.

Care este salariul minim pentru conducătorii auto detașați?

Angajatorul trebuie să se asigure că salariul dumneavoastră respectă normele naționale aplicabile conducătorilor auto din țara UE în care ați fost detașat. Aceasta înseamnă că trebuie să vă ajusteze salariul, dacă în țara în care sunteți detașat salariile sunt mai mari. Salariile diferă de la o țară din UE la alta, deoarece depind de legislația națională. Accesați mai jos informațiile naționale.

Selectați țara:

 • Franțafren
 • Germaniadeen
 • Grecia*gr
 • Ungariahuen
 • Irlandaieen
 • Italiaiten
 • Letonialven
 • Lituanialten
 • Luxemburg*lu
 • Malta*mt
 • Țările de Josnldeennl
 • Poloniaplen
 • Portugaliapten
 • România*ro
 • Slovaciasken
 • Sloveniasien
 • Spaniaesen
 • Suediaseen

  * Informații încă nedisponibile.

  Aveți încă întrebări?

  Informații suplimentare

  Mai multe informaţii

  Legislaţia UE

  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

  Contactați serviciile specializate de asistență

  Europa ta - Consiliere

  Serviciul „Europa ta - Consiliere" vă oferă asistență de specialitate cu privire la toate aspectele legate de legislația UE cu care v-ați putea confrunta în altă țară din UE.

  Alte servicii de asistență

  Partajați această pagină: