Întreprinderi
Ultima verificare: 08/12/2022

Asistență medicală neplanificată: plăți și rambursări

Cu cardul european de sănătate (CEASS)

Dacă aveți nevoie de tratament medical în timp ce vă aflați în altă țară din UE, prezentarea cardului european de sănătate (CEASS)Deschideți ca link extern poate simplifica procedurile de plată și de rambursare.

Cu ajutorul cardului CEASS, puteți beneficia de asistență medicală (și de rambursarea costurilor) în aceleași condiții ca și cetățenii țării în care vă aflați. Dacă tratamentul de care aveți nevoie este gratuit pentru rezidenți, nici dumneavoastră nu va trebui să plătiți. Dacă tratamentul se plătește, vă puteți adresa instituției naționale din țara în care vă aflați pentru a solicita rambursarea costurilor direct acolo sau puteți contacta propria casă de asigurări de sănătate la întoarcerea acasă.

Cheltuielile vă vor fi rambursate în conformitate cu normele și plafoanele aplicabile în țara în care ați beneficiat de tratament. Două situații sunt posibile: fie vi se rambursează costul integral al tratamentului, fie va trebui să suportați o parte din cheltuieli, în funcție de normele în vigoare în țara în care vi s-a acordat tratamentul. La rândul său, casa de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră poate decide să vă ramburseze costul integral al tratamentului, conform propriilor sale reguli. Menționăm că rezidenții din țările în care pacienții trebuie să suporte o parte semnificativă din costuri încheie adesea o asigurare suplimentară – privată – pentru a-și acoperi riscurile.

În fiecare țară din UE există cel puțin un punct național de contact care vă poate răspunde la întrebările privind rambursarea cheltuielilor. În câțiva pași simpli, vă putem ajuta să găsiți punctul național de contact privind asistența medicală transfrontalieră pentru țara care vă interesează.

Caz real

Aflați mai multe despre normele de securitate socială aplicabile în țara pe care o vizitați

Anna beneficiază de asigurare obligatorie de sănătate în Franța și petrece câteva luni în Belgia, pentru a-și definitiva studiile. Are cu ea cardul european de sănătate emis în Franța. Anna este însărcinată și va naște pe durata șederii în Belgia. Sarcina și nașterea sunt considerate îngrijiri medicale de urgență, deci Anna va primi asistența medicală necesară în Belgia, prezentându-și cardul CEASS și cartea de identitate.

Ea va fi tratată ca și cum ar fi asigurată în Belgia. Prin urmare, dacă sistemul belgian prevede gratuitatea serviciului medical, Anna va primi îngrijiri gratuite. Dacă sistemul prevede achitarea unor costuri și rambursarea ulterioară, Anna va plăti aceleași tarife ca și rezidenții și va solicita ulterior rambursarea. Ea ar trebui să facă acest lucru în Belgia, unde ar urma să beneficieze de rambursare la cota aplicabilă persoanelor asigurate acolo. Autoritățile din Belgia își vor recupera banii de la omologii din Franța, țara în care este asigurată Anna.

Ca alternativă, Anna poate solicita rambursarea de la casa sa de asigurări de sănătate atunci când se întoarce în Franța.

Totuși, dacă Anna s-ar afla în Belgia cu scopul unic de a naște acolo, cardul european de sănătate i-ar putea fi refuzat: ea ar trebui mai degrabă să facă demersurile necesare pentru a naște în străinătate înainte de a pleca în Belgia. Astfel, ea va ști clar ce costuri îi vor fi acoperite.

Fără cardul european de sănătate (CEASS)

Dacă nu aveți un card european de sănătate (CEASS) sau îl aveți, dar nu îl puteți utiliza (pentru că vă aflați, de exemplu, într-un spital privat care nu este acoperit de sistemul CEASS), s-ar putea să fiți nevoit să achitați costul tratamentului. În unele țări, fără CEASS ați putea fi tratat ca pacient privat, la prețuri private, chiar și în unitățile medicale de stat. Puteți solicita rambursarea de la casa de asigurări de sănătate când vă întoarceți acasă. Acest lucru este valabil atât pentru unitățile medicale din sistemul public, cât și pentru cele din sistemul privat. Totuși, rambursarea se face în alte condiții:

Dacă aveți nevoie de tratament de urgență, casa de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră v-ar putea ajuta trimițând prin fax sau e-mail un certificat provizoriu de înlocuire. Acest certificat ar trebui să vi se elibereze și în cazul în care vă pierdeți sau vi se fură cardul CEASS când vă aflați deja în străinătate.

Dacă nu știți exact care vă sunt drepturile, rețineți că în fiecare țară din UE există cel puțin un punct național de contact care vă poate oferi detalii privind condițiile de rambursare și plafoanele aplicabile.

Atenție! Regulile diferă dacă vă deplasați în străinătate special pentru a beneficia de un anumit tratament medical.

Mai multe informaţii

Întrebări şi răspunsuri

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: