Întreprinderi
Ultima verificare: 12/05/2022

Asistență medicală neplanificată: plăți și rambursări

Cu cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)

Dacă aveți nevoie de tratament medical în timp ce vă aflați în altă țară din UE, prezentarea cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) poate simplifica procedurile de plată și de rambursare.

Cu ajutorul CEASS, puteți beneficia de asistență medicală (și de rambursarea costurilor) în aceleași condiții ca și cetățenii țării în care vă aflați. Dacă tratamentul de care aveți nevoie este gratuit pentru rezidenți, nici dumneavoastră nu va trebui să plătiți. Dacă tratamentul se plătește, vă puteți adresa instituției naționale din țara în care vă aflați pentru a solicita rambursarea costurilor direct acolo sau puteți contacta propria casă de asigurări de sănătate la întoarcerea acasă.

Cheltuielile dumneavoastră vor fi rambursate în conformitate cu normele și plafoanele aplicabile în țara în care ați beneficiat de îngrijiri. Două situații sunt posibile: fie vi se rambursează costul integral al tratamentului, fie va trebui să suportați o parte din cheltuieli, în funcție de normele în vigoare în țara în care vi s-a acordat tratamentul. Există și posibilitatea ca asiguratorul dumneavoastră să vă ramburseze integral costurile, conform propriilor sale reguli.

În fiecare țară din UE există cel puțin un punct național de contact care vă poate oferi asistență în chestiuni legate de rambursare.

Caz real

Aflați mai multe despre normele de securitate socială aplicabile în țara pe care o vizitați

Anna beneficiază de asigurare obligatorie de sănătate în Franța și petrece câteva luni în Belgia, pentru a-și definitiva studiile. Anna are un card european de asigurări de sănătate (CEASS), eliberat de Franța. Este însărcinată și va naște în Belgia. Sarcina și nașterea intră în categoria asistenței medicale de urgență, prin urmare Anna va beneficia de îngrijirile necesare în Belgia, singurele documente de care are nevoie fiind CEASS și cartea de identitate.

Ea va fi tratată ca și cum ar fi asigurată în Belgia. Dacă sistemul prevede gratuitatea serviciului medical, Anna va primi îngrijiri gratuite. Dacă sistemul prevede achitarea unor costuri, urmând ca ulterior acestea să fie rambursate, Anna va plăti aceleași tarife ca și cetățenii belgieni și va solicita ulterior rambursarea în Belgia, în aceeași proporție ca și cetățenii asigurați acolo. Autoritățile din Belgia își vor recupera banii de la omologii din Franța, unde este asigurată Anna.

Totuși, dacă Anna călătorește în Belgia numai pentru a naște acolo, cardul european de asigurări sociale de sănătate i-ar putea fi refuzat. În acest caz, trebuie să urmeze procedurile legate de nașterea în altă țară, înainte de a pleca în Belgia. Doar astfel va ști sigur ce costuri pot fi acoperite.

Fără cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)

Dacă nu aveți un card european de asigurări de sănătate (CEASS) sau îl aveți dar sunteți în imposibilitatea de a-l utiliza (pentru că vă aflați, de exemplu, într-un spital care nu este acoperit de sistemul CEASS), s-ar putea să fiți nevoit să achitați costul tratamentului. Când vă întoarceți acasă, puteți înainta o cerere de rambursare la casa dvs. de asigurări de sănătate. Acest lucru este valabil atât pentru unitățile medicale din sistemul public, cât și pentru cele din sistemul privat. Totuși, rambursarea se face în alte condiții:

În cazul în care aveți nevoie de tratament de urgență, autoritatea din țara dumneavoastră ar putea trimite prin fax sau e-mail dovada că beneficiați de asigurare medicală, pentru a vă scuti de efectuarea unor plăți în avans.

Dacă nu știți exact care vă sunt drepturile, rețineți că în fiecare țară din UE există cel puțin un punct național de contact care vă poate oferi detalii privind condițiile de rambursare și plafoanele aplicabile.

Atenție! Regulile diferă dacă vă deplasați în străinătate special pentru a primi anumite îngrijiri medicale.

Întrebări şi răspunsuri

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: