Planera för arvet efter dig

Välj vilket lands lag som ska gälla för arvet efter dig

Arvet kommer i regel att handläggas av en myndighet – t.ex. en domstol eller notarie – i det EU-land där du bodde när du dog. Myndigheten kommer i de flesta fall att tillämpa landets lagstiftning.

Men enligt EU:s regler kan du välja att lagen i det land där du är medborgare ska tillämpas – oavsett om det är ett EU-land eller inte.

Om du har flera medborgarskap kan du välja vilket du vill av de länder där du är medborgare.

Du måste klart och tydligt ange ditt val av lag, antingen i ett testamente eller i en särskild förklaring. Handlingen ska anses giltig om den uppfyller kraven i

  • det EU-land där du senast var bosatt, eller
  • lagen i det land där du är medborgare, om du väljer det.

Kan myndigheterna vägra att tillämpa valet av lag?

  • EU:s arvsregler gäller inte i Danmark och Irland. Om dina arvtagare beslutar att låta en myndighet i dessa länder handlägga arvet så kanske ditt val av lag inte beaktas. Danska och irländska medborgare kan dock välja sitt hemlands lag om arvet handläggs i ett annat EU-land än Danmark och Irland.
  • Myndigheten i det land som handlägger arvet kan vägra att tillämpa vissa bestämmelser i lagen i det land där du är medborgare om de strider mot grunderna för landets rättsordning. Till exempel kan myndigheterna vägra att tillämpa bestämmelserna om de diskriminerar arvtagare på grund av deras kön eller om de fötts inom eller utom äktenskapet.

Vilka frågor avgör den nationella arvslagen?

Oavsett om du har valt lagen i ditt senaste hemland eller det land där du är medborgare, styr lagen hur alla dina tillgångar ska fördelas, oavsett var de befinner sig och oavsett om det rör sig om lös egendom (t.ex. en bil eller ett bankkonto) eller fast egendom (t.ex. hus).

Den nationella lagen avgör bland annat

  • vem som ärver dig – till exempel make/maka/partner, barn eller föräldrar
  • om du kan göra en familjemedlem arvslös
  • om vissa personer har rätt till en viss laglott, till exempel dina barn
  • om eventuella gåvor som du har skänkt under din livstid ska återföras till boet före bodelningen
  • hur dina tillgångar ska överföras till dina arvingar
  • vilka befogenheter som arvingarna, testamentsexekutorn och boutredningsmannen ska ha och villkoren för att sälja tillgångar och betala eventuella skulder
  • vem som ansvarar för dina eventuella skulder
  • hur dina tillgångar ska fördelas mellan arvingarna.

EU:s arvsregler bestämmer inte vilken myndighet som ska handlägga vissa frågor i samband med arvet eller vilken lag som ska tillämpas när det gäller

  • arvsskatt som dina arvingar måste betala.
  • civilstånd – till exempel vem du senast var gift med
  • förmögenhetsförhållandet för ditt äktenskap eller registrerade partnerskap – det vill säga hur egendomen ska delas upp efter din makes/makas eller partners bortgång
  • frågor som rör företag – till exempel vad som händer med dina andelar i ett företag.

Hitta information om arvsskatt i de olika EU-länderna.

Exempel från verkligheten

Brian är en irländsk pensionär som flyttat till Frankrike där han äger ett hus och har bott i över åtta år – de sista fem tillsammans med sin partner Anne.

När Brian dör kan det vara praktiskt för hans arvtagare att låta en notarie i Frankrike handlägga arvet. I princip ska fransk lag tillämpas på Brians arv, eftersom Frankrike är hans sista hemland. Fransk lag avgör alltså vem som ärver, vilken arvslott Brians barn får och Annes rätt till kvarlåtenskapen med tanke på att Brian och Anne inte är gifta.

Den irländska lagstiftningen ger Brian större frihet att välja vem som ska ärva honom. Därför anger han i sitt testamente att irländsk lag ska tillämpas på arvet och att Anne ska ärva allt han äger i Frankrike.

Läs mer om nationella arvsregler

Information om förfaranden, arvingar, arvslott, testamente m.m. i de olika EU-länderna:

Ärva någon som bott utomlands

Läs om hur det går till att handlägga arv där flera länder är inblandade.

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 17/05/2024
Dela denna sida