Senast kontrollerat: 31/10/2022

Recept utomlands: betalning och ersättning

När du hämtar ut ett recept utomlands måste du kanske betala hela kostnaden, även om du inte skulle göra det hemma. Du kan ha rätt att få ersättning från din försäkringskassa när du kommer hem, om läkemedlet omfattas av din sjukförsäkring.

Om du måste betala för receptbelagda läkemedel utomlands eller inte beror på din sjukförsäkring och reglerna i det EU-land du besöker.

Visa upp ditt EU-kort på apoteket

Det europeiska sjukförsäkringskortet ger dig rätt till nödvändig vård på samma villkor som landets egna invånare. Om du har ett recept från landet du besöker visar du upp det tillsammans med ditt europeiska sjukförsäkringskort när du går till apoteket.

Du betalar alltså lika mycket för dina mediciner som landets invånare. I vissa EU-länder betalar du därför ingenting, men i andra kan du bli tvungen att betala hela eller en del av kostnaden.

Har du inget EU-kort eller har du recept som kan hämtas ut utomlands?

Normalt sett måste du betala hela kostnaden för läkemedlet om du

Se till att du får ett kvitto. Du kan sedan ansöka om ersättning från din försäkringskassa när du har kommit hem, beroende på vad din sjukförsäkring omfattar.

Exempel från verkligheten

Du kan behöva betala för receptbelagda läkemedel

Federica har ett recept från sin läkare i Italien på allergitabletter som hon kan behöva på semestern i Frankrike. I Italien betalar hon inget för medicinen.

På semestern i Frankrike går Federica till apoteket med sitt italienska recept för att hämta ut allergitabletterna. Hon blir förvånad när hon måste betala 25 euro.

Federica kan begära ersättning när hon kommer hem.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: