Senast kontrollerat: 03/06/2022

Kundservice för e-handelsföretag

För bästa möjliga kundservice är det bra med ett system där du ber alla dina kunder om feedback, samlar in deras synpunkter och snabbt svarar på kommentarer och klagomål. Du ansvarar också för att ta hand om produktgarantier och följa gällande regler.

Produktgarantier

Om din webbutik säljer varor är du enligt lag skyldig att ge dina kunder en gratis garanti på minst två år och byta eller reparera produkter som visar sig vara defekta eller inte motsvarar beskrivningen. I några EU-länder är den lagstadgade garantin längre.

Frågor och kommentarer från kunderna

Webbutiken bör tydligt informera kunderna om hur du hanterar klagomål. Du måste åtminstone ange en e-postadress dit de kan skicka sina frågor och reklamationer.

Du bör försöka att snabbt och direkt lösa klagomålen. Om du och kunden inte kan enas kan ni vända er till ett organ för alternativ tvistlösning. Läs mer om alternativ tvistlösning

För att underlätta alternativ tvistlösning inom e-handeln har EU-kommissionen utvecklat en flerspråkig tvistlösningswebbplats.

Läs mer om EU:s tvistlösningswebbplats

Om du har en tvist med en kund i ett annat EU-land och det gäller högst 5 000 euro kan ni använda en förenklad EU-lösning – det europeiska småmålsförfarandet en , som är ett skriftligt förfarande där det inte krävs någon advokat.

Läs mer om småmålsförfarandet i vårt avsnitt om tvistlösning.

Tvister vid e-handel

EU:s tvistlösningswebbplats hjälper dig att lösa tvister med dina kunder utanför domstol. Du kan använda den för alla avtalstvister som uppstår vid köp på nätet, förutsatt att både du och kunden är baserade i EU eller EES.

Lär mer om hur du löser tvister på nätet och lägger in funktionen på din webbplats.

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Dela denna sida