Senast kontrollerat: 13/06/2022

Fast telefoni

Skaffa fast telefoni

Var du än bor i EU ska du ha tillgång till fast telefoni och internetuppkoppling. Tjänsterna ska hålla hög kvalitet och ha rimliga priser.

Det ska finnas minst en operatör som kan erbjuda dig tjänsterna. Det kallas samhällsomfattande tjänster.

Varning

I vissa fall, t.ex. vid tekniska svårigheter, kan det hända att din begäran inte anses vara "rimlig" och därför avslås.

Tillsynsmyndigheten i ditt land en kan tala om för dig vilken operatör som ska erbjuda samhällsomfattande tjänster i ditt land (USO-operatör).

Exempel från verkligheten

Eleni från Grekland flyttade nyligen från Aten och ut på landet och ville koppla in telefonen i sitt nya hus. Efter att flera bolag sagt att de inte hade något nät i hennes område, kontaktade hon den grekiska tillsynsmyndigheten. De berättade vilket bolag som var USO-operatör och hon kunde få sin telefon inkopplad.

Avtal med teleoperatören

Din operatör ska

När du har skrivit på ett avtal med en teleoperatör har du rätt att

Du ska alltid kunna ringa nödnumret 112 i hela EU – från vilken telefon som helst, även telefonautomater och mobiltelefoner.

Exempel från verkligheten

Maxime från Belgien fick ett brev från sin mobiloperatör med den senaste månadsräkningen. Det stod också att de skulle minska antalet gratis sms i hans abonnemang. De erbjöd honom ett annat, dyrare abonnemang med obegränsat antal sms.

Maxime kontaktade operatören och sa upp abonnemanget. Han bestämde sig för att byta operatör och kunde då behålla sitt mobilnummer.

Kom ihåg att du har rätt att säga upp avtalet om leverantören ändrar villkoren i det ursprungliga kontraktet. Om du byter till en annan leverantör har du också rätt att behålla ditt gamla telefonnummer.

För dig med funktionsnedsättning

Du som har en funktionsnedsättning ska kunna använda samma telekomtjänster som de flesta andra konsumenter.

Du kan också ha rätt till särskilda verktyg eller tjänster från din leverantör – till exempel text-till-taltjänster eller möjligheten att få telefonräkningen i ett annat format, till exempel punktskrift.

Kontakta tillsynsmyndigheten i ditt land en om du vill veta mer om dina rättigheter.

Ringa ett annat EU-land från hemlandet

EU-reglerna begränsar kostnaden för att ringa eller skicka sms till ett annat EU-land från ditt hemland. Det får kosta högst 0,19 euro per minut (plus moms) för samtal och högst 0,06 euro per sms (plus moms).

Pristaket gäller för samtal från fast telefon eller mobiltelefon i ditt EU-land till en fast telefon eller mobiltelefon i ett annat EU-land.

Använda mobilen utomlands – roaming

Du behöver inte betala några extra avgifter när du använder mobilen tillfälligt i ett annat EU-land .

När du ringer (till mobil eller fast telefon) eller skickar sms

betalar du samma pris som hemma. Det gäller även datatjänster.

Läs mer om roaming

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: