Senast kontrollerat: 23/04/2019

Tjänstebil

Storbritanniens beslut att aktivera artikel 50 i EU-fördraget: Mer information

Storbritannien är fortfarande fullvärdig EU-medlem och alla rättigheter och skyldigheter som följer av medlemskapet fortsätter att gälla.

Tjänstebilar måste vara registrerade i det land där företaget är etablerat.

Detta gäller oavsett om du är anställd eller äger företaget, förutsatt att bilen har köpts i företagets namn.  

Kör din tjänstebil utomlands

Mindre än 6 månader

Om du regelbundet kör till andra EU-länder för att arbeta kommer du sannolikt någon gång att råka ut för en poliskontroll.

I så fall måste du kunna visa upp en kopia av ditt anställningsavtal eller något annat papper som visar vad du arbetar med i det berörda EU-landet, särskilt om du kör på natten eller helgen.

Exempel från verkligheten

Andrea arbetar som säljare åt ett italienskt företag. I hans jobb ingår att sälja företagets produkter i Ungern, Bulgarien och Rumänien. Han kör regelbundet till dessa länder med sin italienska tjänstebil. Den rumänska polisen stoppar honom ofta för att kontrollera om han har rätt att köra en italienskregistrerad bil i Rumänien.

Därför har han alltid med sig sitt anställningsavtal och ett tillstånd från företaget som säger att han får köra bilen för affärsändamål utanför Italien.

Mer än 6 månader

I en del länder kan du få undantag från registreringskravet, så att du kan köra tjänstebilen där i mer än 6 månader. Hör först med landets behöriga myndighet om detta är möjligt.

Exempel från verkligheten

Marco arbetar för ett finskt företag. Företaget vill skicka honom till Portugal i ett år. Under sin tid i Portugal kommer han att behöva använda det finska företagets bil. För att kunna köra bilen med finska registreringsskyltar i Portugal under ett helt år måste han ansöka om ett specialtillstånd från de portugisiska myndigheterna som heter "Guia de Circulação".

Med ett sådant tillstånd går det bra att köra en utlandsregistrerad bil i Portugal i mer än 6 månader.

Gränsarbetare i EU

Om du är gränsarbetare, dvs. du bor i ett land men jobbar i ett angränsande land, och återvänder hem minst en gång i veckan, får du köra din tjänstebil i landet där du bor utan att behöva registrera den där om du kör den

Exempel från verkligheten

Jacob flyttade till Nederländerna för ett år sedan men har kvar sin tandläkarmottagning i Belgien. Vid en rutinkontroll på vägen upptäckte den nederländska polisen att Jacob bodde i Nederländerna. Han fick böter och order om att registrera sin bil i Nederländerna.

Jacob överklagade polisens beslut. Han förklarade att han köpt bilen för att använda den i jobbet (vilket han bevisade med hjälp av olika fakturor) och att den är registrerad i Belgien i företagets namn. Dessutom använder han den främst i arbetet i Nederländerna.

Böterna drogs in när de nederländska myndigheterna hade kontrollerat uppgifterna.

Gränsarbetare utanför EU

Om företaget är etablerat i ett land utanför EU, får du inte använda tjänstebilen för privat bruk.

Om din tjänstebil är registrerad i ett land utanför EU får du bara använda den för att köra mellan hemmet och arbetsplatsen och för att utöva arbetsrelaterad verksamhet i EU.

All verksamhet som du utövar i EU måste vara angiven i ditt anställningsavtal.

Annars måste företaget kanske betala importavgifter för bilen.

Exempel från verkligheten

Diana bor i Frankrike men arbetar i Schweiz för ett schweiziskt företag. En söndag stoppades hon av fransk polis. Polisen sa åt henne att hon bara fick köra sin schweiziskregistrerade tjänstebil i Frankrike för att ta sig till eller från jobbet eller för att utöva en arbetsrelaterad verksamhet i Frankrike.

Eftersom Schweiz inte tillhör EU måste Diana visa att hon använder sin tjänstebil i arbetet i Frankrike. Annars måste hennes företag eventuellt betala importavgifter för bilen.

Privat användning av tjänstebil

Om du vill använda din tjänstebil för både privat bruk och i jobbet måste detta klart framgå av ditt anställningsavtal.

Tänk på att tjänstebilen främst ska användas i arbetet och bara i undantagsfall för privat bruk.

Exempel från verkligheten

Magda bor i Tjeckien och jobbar i Slovakien. Hon kör en slovakiskregistrerad tjänstebil främst i Slovakien och för att ta sig hem från jobbet.

Hon har kommit överens med sitt företag att hon också får använda bilen för privat bruk i Tjeckien. Om arrangemanget står klart angivet i hennes anställningsavtal kan hon göra så och ska inte få några problem med den tjeckiska polisen. 

Låna ut tjänstebil

Om du tillfälligt använder din tjänstebil i ett annat EU-land får du inte låna eller hyra ut bilen till någon annan, inte heller din make/maka eller dina barn.

I några länder finns undantag förutsatt att det står i anställningsavtalet att någon annan får använda bilen. Hör först med landets behöriga myndighet.

Information land för land

Ta reda på vad som gäller när du kör din tjänstebil i andra EU-länder.

Välj land
 • Italienitenit
 • Kroatienhr
 • Lettlandlv
 • Liechtensteinli
 • Litauenltenlt
 • Luxembourgludeenfr
 • Maltamtenmt
 • Nederländernanl
 • Norgenoen
 • Polenplenpl
 • Portugalptenpt
 • Rumänienro
 • Slovakienskensk
 • Sloveniensi
 • Spanienesenes
 • Sverigeseensv
 • Tjeckienczcsen
 • Tysklanddedeen
 • Ungernhu
 • Österrikeatdeen

* Myndigheterna har ännu inte lämnat några uppgifter

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: