Utolsó frissítés: 18/05/2020

Határozott idejű munkaviszony

Önt is érinti a brexit?

Egyenlő foglalkoztatási feltételek

Munkaadóként Önnek ugyanolyan foglalkoztatási feltételeket kell biztosítania a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott alkalmazottainak, mint a határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező munkavállalóinak a bérezés, a szabadság, a felmondási idő és a munkaviszonyukhoz kapcsolódó minden más jogosultság, illetve ellátás tekintetében. Ha pedig állandó álláshelyek üresednek meg a cégnél, Önnek tájékoztatnia kell róluk a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott alkalmazottait.

Egymást követő, határozott idejű szerződések

Az EU-országoknak rögzíteniük kell nemzeti jogrendjükben legalább egyet az alábbi kritériumok közül annak érdekében, hogy a munkáltatók ne kövessenek el visszaélést azáltal, hogy alkalmazottaikat egymást követő, határozott idejű szerződésekkel foglalkoztatják:

Egészségvédelem és biztonság

Mielőtt munkába lépnek, Önnek tájékoztatnia kell munkavállalóit az állás lehetséges egészségügyi, illetve biztonsági kockázatairól, valamint az adott munkakörhöz kapcsolódó, speciális képesítésekre, készségekre vagy orvosi felügyeletre vonatkozó követelményekről.

Egyes EU-országokban nincs mód a munkavállalók határozott időre való alkalmazására bizonyos állásokban – kiváltképp akkor, ha az adott munkakörben foglalkoztatott személyek részére speciális orvosi felügyeletet kell biztosítani.

Kapcsolódó témák

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

EURES-tanácsadók

Az EURES-tanácsadók információkkal tudnak szolgálni az Ön számára a munkafeltételekről, és segítséget tudnak adni a munkaerő-felvételi eljárásokkal kapcsolatban az egyes országokban és határrégiókban.

Helyi vállalkozástámogatás

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: