Utolsó frissítés: 16/01/2023

Utazás kedvtelésből tartott állatokkal az EU-ban

Utazás kutyával, macskával vagy vadászgörénnyel

Az uniós szabályoknak köszönhetően az EU-n belüli utazásainkra (ebben az esetben az EU 27 tagállama, plusz Észak-Írország és Norvégia) minden nehézség nélkül magunkkal vihetjük kutyánkat, macskánkat vagy vadászgörényünket. A szabályok azokra az esetekre is kiterjednek, amikor házi kedvencünkkel nem uniós országból vagy területről érkezünk be az EU-ba.

Néhány kivételtől eltekintve az alábbi feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a kedvtelésből tartott állatok elkísérhessék gazdáikat egy másik uniós tagállamba, illetve beutazhassanak egy nem uniós országból az EU-ba:

Figyelmeztetés

A kedvtelésből tartott állatok utaztatására vonatkozó, fent leírt uniós szabályok csak a magáncélú utazások esetében alkalmazandók, melyek során nem történik tulajdonosváltás vagy értékesítés.

A kedvtelésből tartott kutya, macska és vadászgörény úti okmányai

Európai kisállatútlevél

Az európai kisállatútlevél egy szabványos uniós minta alapján kiállított okmány, amely elengedhetetlen az uniós tagállamok közötti utazáshoz. Az útlevél tartalmazza a kedvtelésből tartott állat leírását és adatait – többek között a mikrocsip vagy a tetoválás kódját –, a veszettség elleni védőoltásokkal kapcsolatos feljegyzéseket, valamint a tulajdonos és az útlevelet kiállító állatorvos elérhetőségét. Kutya, macska és vadászgörény számára bármely, engedéllyel rendelkező állatorvos (akinek az illetékes hatóság erre engedélyt adott) kiállíthat európai kisállatútlevelet. Az útlevél a kedvtelésből tartott állat teljes élettartama alatt használható, amennyiben az állat rendelkezik érvényes veszettség elleni védőoltással.

Figyelmeztetés

Az Andorrából, Svájcból, a Feröer szigetekről, Gibraltárról, Grönlandról, Izlandról, Liechtensteinből, Monacóból, Norvégiából, San Marinóból vagy Vatikánvárosból uniós tagállamba vagy Észak-Írországba érkező hobbiállatok az adott országban, illetve területen kiállított kisállatútlevéllel is beléphetnek az EU-ba.

Uniós állategészségügyi bizonyítvány

Az uniós állategészségügyi bizonyítvány a kisállatútlevéltől eltérő okmány. A szabványos uniós minta alapján kiállított dokumentum konkrét információkat tartalmaz a kedvtelésből tartott állatról (azonosító és egészségügyi adatok, veszettség elleni védőoltások).

Ha Ön nem uniós országból vagy területről indul útra házi kedvencével, az állatnak uniós állategészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, melyet az indulási ország egy hatósági állatorvosa állított ki legfeljebb 10 nappal az Unióba érkezést megelőzően. A bizonyítvány az uniós tagállamok közötti utazásra az említett időponttól számított 4 hónapig vagy a veszettség elleni védőoltás lejártáig érvényes attól függően, hogy melyik következik be előbb.

Ezenfelül Önnek ki kell töltenie és a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó uniós állategészségügyi bizonyítványhoz csatolnia kell egy arra vonatkozó írásbeli nyilatkozatot is, hogy a helyváltoztatás nem kereskedelmi okokból történik. Erre a nyilatkozatra akkor is szükség van, ha az Ön tulajdonában lévő kedvtelésből tartott állat egy Ön által felhatalmazott személyre bízva utazik. Ebben az esetben a kedvtelésből tartott állatot az Ön helyváltoztatásától számított 5 napon belül vissza kell juttatni Önhöz.

Figyelmeztetés

2021. január 1-jétől a nagy-britanniai lakóhellyel rendelkezők hobbiállatai számára kiállított európai uniós kisállatútlevelek már nem érvényesek, a Nagy-Britanniából valamely uniós országba vagy Észak-Írországba történő utazásra nem használhatók.

A gazdájuk nélkül utazó hobbiállatok

A kedvtelésből tartott állatoknak rendszerint a gazdájukkal kell utazniuk, aki azonban írásbeli engedélyt adhat egy másik személynek arra, hogy az állatot elkísérje hozzá (lásd a feljebb már említett írásbeli nyilatkozatot). Ebben az esetben az állatot a helyváltoztatásától számított 5 napon belül el kell juttatni Önhöz.

Figyelmeztetés

Ha a kutya, macska vagy vadászgörény kísérő nélkül utazik, gondoskodni kell az ezeknek a hobbiállatoknak az Unióba történő behozatalára és EU-n belüli kereskedelmére vonatkozó állategészségügyi szabályok betartásáról.

Utazás ötnél több kedvtelésből tartott állattal

Főszabályként legfeljebb öt hobbiállattal szabad utazni. Ha Ön ötnél több állatot (kutyát, macskát vagy vadászgörényt) visz magával az útra, igazolnia kell, hogy:

Figyelmeztetés

Ha Ön ötnél több kedvtelésből tartott állattal (kutyával, macskával vagy görénnyel) utazik, és a fent említett kivételek egyikének sem felel meg, a hobbiállatoknak meg kell felelniük a kereskedelmi célú behozatalra vonatkozó állategészségügyi szabályoknak.

Ha kutyájával, macskájával vagy vadászgörényével utazik, nézzen utána a részletes szabályoknak:

Válassza ki azt az országot, ahonnan utazik:

Veszettség elleni védőoltás

Mielőtt kedvtelésből tartott állata utazhatna, egy engedéllyel rendelkező állatorvosnak be kell oltania veszettség ellen. Ahhoz, hogy a védőoltás érvényes legyen, az állatnak legalább 12 hetesnek kell lennie, és a védőoltás beadatása előtt mikrocsipet kell beültetni a testébe. Az állat legkorábban a vakcinázási protokoll befejezésétől számított 21 nap elteltével utazhat. Győződjön meg arról, hogy minden további védőoltást beadatott a korábbi védőoltások érvényességi idejének lejárta előtt.

Veszettség elleni védőoltás – a fiatal kutyákra, macskákra és vadászgörényekre vonatkozó kivételek

Kölyökállattal abban az esetben utazhat be Ausztriába, Bulgáriába, Horvátországba, Csehországba, Dániába, Észtországba, Finnországba, Litvániába, Luxemburgba, Romániába, Szlovákiába, Szlovéniába vagy Svájcba, ha az állat 12 hetesnél fiatalabb, és nem kapott veszettség elleni védőoltást, vagy ha 12–16 hetes, és már beoltották, de még nem rendelkezik teljes immunitással a veszettség ellen.

A fenti esetekben a következő feltételeknek kell teljesülniük:

  • csatolnia kell a kedvtelésből tartott állat útleveléhez egy nyilatkozatot, miszerint a születésétől az utazás időpontjáig nem érintkezett veszettségre fogékony fajba tartozó, vadon élő állatokkal,

vagy

  • a hobbiállattal együtt az anyaállatot is vinni kell, melynek az útleveléből egyértelműen kiderül, hogy az ellést megelőzően veszettség elleni védőoltásban részesült.

Figyelmeztetés

Az alábbi országok nem engedik, hogy olyan kedvtelésből tartott kölyökállattal lépjen be a területükre, amely még nem részesült veszettség elleni védőoltásban, vagy ha igen, még nem rendelkezik teljes immunitással: Belgium, Ciprus, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Észak-Írország és Norvégia.

Az Echinococcus galandféreg elleni kezelés – kutyákra vonatkozó egyedi szabályok

Ha kutyájával Ön Finnországba, Írországba, Máltára, Észak-Írországba vagy Norvégiába utazik, az ebet az utazás előtt 24–120 órával Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelésben kell részesíteni. A kezeléssel kapcsolatos minden adatot fel kell tüntetni a kutya kisállatútlevelében vagy uniós állategészségügyi bizonyítványában.

Figyelmeztetés

Az Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelés nem követelmény a Finnország, Írország, Málta, Észak-Írország és Norvégia között közvetlenül utazó kutyák esetében.

Veszettség elleni védőoltás

Mielőtt hobbiállata utazhatna, egy engedéllyel rendelkező állatorvosnak be kell oltania veszettség ellen. Ahhoz, hogy a védőoltás érvényes legyen, az állatnak legalább 12 hetesnek kell lennie, és a védőoltás beadatása előtt mikrocsipet kell beültetni a testébe. Az állat legkorábban a vakcinázási protokoll befejezésétől számított 21 nap elteltével utazhat. Győződjön meg arról, hogy minden további védőoltást beadatott a korábbi védőoltások érvényességi idejének lejárta előtt.

Veszettség elleni védőoltás – a fiatal kutyákra, macskákra és vadászgörényekre vonatkozó kivételek

Kölyökállattal (kutyával, macskával vagy vadászgörénnyel) akkor utazhat be Ausztriába, Csehországba, Dániába vagy Svájcba, ha az állat 12 hetesnél fiatalabb, és nem kapott veszettség elleni védőoltást, vagy ha 12–16 hetes, és már beoltották, de még nem rendelkezik teljes immunitással a veszettség ellen.

Ilyen esetekben az utazás engedélyezéséhez a következő feltételeknek kell teljesülniük:

  • ha Andorrából, Svájcból, a Feröer szigetekről, Gibraltárról, Grönlandról, Izlandról, Liechtensteinből, Monacóból, Norvégiából, San Marinóból vagy Vatikánvárosból utazik, csatolnia kell a kedvtelésből tartott állat uniós állategészségügyi bizonyítványához vagy útleveléhez egy nyilatkozatot, miszerint a születésétől az utazás időpontjáig nem érintkezett veszettségre fogékony fajba tartozó, vadon élő állatokkal,

vagy

  • ha Andorrából, Svájcból, a Feröer szigetekről, Gibraltárról, Grönlandról, Izlandról, Liechtensteinből, Monacóból, Norvégiából, San Marinóból vagy Vatikánvárosból utazik, a hobbiállattal együtt az anyaállatot is vinni kell, melynek az uniós állategészségügyi bizonyítványából vagy útleveléből egyértelműen kiderül, hogy az ellést megelőzően veszettség elleni védőoltásban részesült.

Figyelmeztetés

Az alábbi országok nem engedik, hogy olyan kedvtelésből tartott kölyökállatot hozzanak be a területükre, amely még nem részesült veszettség elleni védőoltásban, vagy ha igen, még nem rendelkezik teljes immunitással: Belgium, Bulgária, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, valamint Észak-Írország és Norvégia.

Az Echinococcus galandféreg elleni kezelés – kutyákra vonatkozó egyedi szabályok

Ha kutyájával Ön Finnországba, Írországba, Máltára, Észak-Írországba vagy Norvégiába utazik, az ebet az utazás előtt 24–120 órával Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelésben kell részesíteni. A kezeléssel kapcsolatos minden adatot fel kell tüntetni a kutya kisállatútlevelében vagy uniós állategészségügyi bizonyítványában.

Figyelmeztetés

Az Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelés nem követelmény a Finnország, Írország, Málta, Észak-Írország és Norvégia között közvetlenül utazó kutyák esetében.

Veszettség elleni védőoltás

Mielőtt kedvtelésből tartott állata utazhatna, egy engedéllyel rendelkező állatorvosnak be kell oltania veszettség ellen. Ahhoz, hogy a védőoltás érvényes legyen, az állatnak legalább 12 hetesnek kell lennie, és a védőoltás beadatása előtt mikrocsipet kell beültetni a testébe. A kedvtelésből tartott állat legkorábban a vakcinázási protokoll befejezésétől számított 21 nap elteltével utazhat. Győződjön meg arról, hogy minden további védőoltást beadatott a korábbi védőoltások érvényességi idejének lejárta előtt.

Veszettség elleni védőoltás – a fiatal kutyákra, macskákra és vadászgörényekre vonatkozó kivételek

Kölyökállattal (kutyával, macskával vagy vadászgörénnyel) akkor utazhat be Ausztriába, Csehországba, Dániába és Svájcba, ha az állat 12 hetesnél fiatalabb, és nem kapott veszettség elleni védőoltást, vagy ha 12–16 hetes, és már beoltották, de még nem rendelkezik teljes immunitással a veszettség ellen.

Ilyen esetekben az utazás engedélyezéséhez a következő feltételeknek kell teljesülniük:

  • ha Andorrából, Svájcból, a Feröer szigetekről, Gibraltárról, Grönlandról, Izlandról, Liechtensteinből, Monacóból, Norvégiából, San Marinóból vagy Vatikánvárosból utazik, csatolnia kell a kedvtelésből tartott állat uniós állategészségügyi bizonyítványához vagy útleveléhez egy nyilatkozatot, miszerint az a születésétől az utazás időpontjáig nem érintkezett veszettségre fogékony fajba tartozó, vadon élő állatokkal,

vagy

  • ha Andorrából, Svájcból, a Feröer szigetekről, Gibraltárról, Grönlandról, Izlandról, Liechtensteinből, Monacóból, Norvégiából, San Marinóból vagy Vatikánvárosból utazik, a hobbiállattal együtt az anyaállatot is vinni kell, melynek az uniós állategészségügyi bizonyítványából vagy útleveléből egyértelműen kiderül, hogy az ellést megelőzően veszettség elleni védőoltásban részesült.

Figyelmeztetés

Az alábbi országok nem engedik, hogy olyan kedvtelésből tartott kölyökállatot hozzanak be a területükre, amely még nem részesült veszettség elleni védőoltásban, vagy ha igen, még nem rendelkezik teljes immunitással: Belgium, Bulgária, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, valamint Észak-Írország és Norvégia.

Az Echinococcus galandféreg elleni kezelés – kutyákra vonatkozó egyedi szabályok

Ha kutyájával Ön Finnországba, Írországba, Máltára, Észak-Írországba vagy Norvégiába utazik, az ebet az utazás előtt 24–120 órával Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelésben kell részesíteni. A kezeléssel kapcsolatos minden adatot fel kell tüntetni a kutya kisállatútlevelében vagy uniós állategészségügyi bizonyítványában.

Figyelmeztetés

Az Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelés nem követelmény a Finnország, Írország, Málta, Észak-Írország és Norvégia között közvetlenül utazó kutyák esetében.

Belépés az EU-ba vagy Észak-Írországba házi kedvencével

Hobbiállattal csak az uniós célország beutazási beléptetési pontján en keresztül léphet be az EU területére, ahol az illetékes hatóságok ellenőrzik az állatok okmányait és azonosságát. Ha az állat nem felel meg ezeknek a megfelelőségi ellenőrzéseknek, visszaküldhető az indulási országba, karanténba helyezhető mindaddig, amíg meg nem felel az uniós állategészségügyi szabályoknak, vagy ha ezek egyike sem lehetséges, az állat elaltatható.

Figyelmeztetés

Ha Ön Észak-Írországból utazik valamelyik uniós országba, nem szükséges igénybe vennie a beutazási beléptetési pontot az uniós célországban.

Veszettség elleni védőoltás

Mielőtt hobbiállata utazhatna, egy engedéllyel rendelkező állatorvosnak be kell oltania veszettség ellen. Ahhoz, hogy a védőoltás érvényes legyen, az állatnak legalább 12 hetesnek kell lennie, és a védőoltás beadatása előtt mikrocsipet kell beültetni a testébe. Az állat legkorábban a vakcinázási protokoll befejezésétől számított 21 nap elteltével utazhat. Győződjön meg arról, hogy minden további védőoltást beadatott a korábbi védőoltások érvényességi idejének lejárta előtt.

Az általános követelményeken felül (mikrocsip, veszettség elleni védőoltás, szükség esetén Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelés, uniós állategészségügyi bizonyítvány) a veszettség elleni védőoltás után 30 nappal és az EU-ba történő utazás előtt legalább 3 hónappal veszettség-ellenanyag kimutatására szolgáló vizsgálatot kell végezni. Egy engedéllyel rendelkező állatorvosnak vérmintát kell vennie, amelyet vérvizsgálat céljából el kell küldenie egy, az EU szabályainak megfelelően engedélyezett laboratóriumba en .

A veszettség-ellenanyag kimutatására szolgáló vizsgálat eredményeit csatolni kell a kedvtelésből tartott állatok uniós állategészségügyi bizonyítványához.

Belépés az EU-ba kedvtelésből tartott állattal

Hobbiállattal csak az uniós célország beutazási beléptetési pontján en keresztül léphet be az EU területére, ahol az illetékes hatóságok ellenőrzik az állat okmányait és azonosságát. Ha az állat nem felel meg ezeknek a megfelelőségi ellenőrzéseknek, visszaküldhető az indulási országba, karanténba helyezhető mindaddig, amíg meg nem felel az uniós állategészségügyi szabályoknak, vagy ha ezek egyike sem lehetséges, az állat elaltatható.

Egyéb hobbiállatokkal való utazás

Az európai kisállatútlevelet kizárólag kutyák, macskák és vadászgörények számára állítják ki. Amennyiben másfajta kedvtelésből tartott állatokkal, például madarakkal, vízi díszállatokkal, hüllőkkel, rágcsálókkal vagy nyulakkal utazik egy másik uniós tagállamba, nézzen utána a felkeresni kívánt ország nemzeti szabályainak en és tájékozódjon a beutazási feltételekről.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: