A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 10/08/2017

Ha magával akar vinni állatot vagy növényt külföldre...

Kedvtelésből tartott állatok (kutyák, macskák és vadászgörények)

Uniós ország állampolgáraként Ön külföldi útjára magával viheti macskáját, kutyáját, illetve vadászgörényét, ha utazás előtt kiváltja kedvence számára az európai állatútleveletEnglish. Az állatútlevelet a megfelelő engedéllyel rendelkező állatorvosok állíthatják ki. Az okmány igazolja, hogy az állatot beoltották veszettség ellen, és hogy az oltás még érvényes.

Ha az Ön kutyája, macskája, illetve vadászgörénye három hónapnál fiatalabb (és még nem kapott veszettség elleni védőoltást), kérjük, ellenőrizze a vonatkozó tagállami szabályokatEnglish .

Az uniós állatútlevelet csak kutyák, macskák és vadászgörények számára lehet kiváltani. Ha Ön más állatfajt - pl. nyulat vagy kanárit - tart kedvtelésből, akkor utána kell néznie, hogyan rendelkeznek a vonatkozó tagállami szabályokEnglish a kérdéses állat ki-, illetve beutaztatásáról.

Ha ön házi kedvencével Finnország, Írország, Málta vagy az Egyesült Királyság területére utazik, az állatot előzetesen kezeltetnie kell az Echinococcus galandféreg ellen a következők szerint:

  • a kezelést állatorvosnak kell elvégeznie legalább 24, de legfeljebb 120 órával a Finnországba, Írországba, Máltára, illetve az Egyesült Királyságba történő beutazás tervezett időpontja előtt, és
  • az állatorvosnak az útlevél megfelelő rovatának kitöltésével igazolnia kell, hogy a kezelést elvégezte.

Azonosítók használata

Csak akkor viheti magával házi kedvencét más uniós országba, ha az állat rendelkezik beültetett elektronikus mikrochippel vagy 2011. július 3-a előtt készült, tisztán olvasható tetoválással. Az azonosító kódjának meg kell egyeznie az útlevélben megadott kóddal.

Egyéb állatok és növények

Ha Ön az Európai Unión belül másik tagországba utazik, jogában áll állatokat, növényeketEnglish - valamint állati és növényi eredetű termékeket - magával vinnie.  A legtöbb EU-tagállam azonban szigorúan szabályozza a veszélyeztetett állat- és növényfajok, illetve a belőlük származó árucikkek szállítását. Bizonyos fajok esetében a szállításhoz engedélyt kell beszerezni.

Ha Ön egy adott fajra vonatkozóan szeretne a hatályos szabályokról tájékozódni, segítségére lehet a vadon élő állatok és növények kereskedelmével kapcsolatos uniós adatbázisEnglish . Ön a lakhelye szerinti országban a CITES végrehajtásáért felelős hatóságnálespañolfrançaisбългарскиEnglish is érdeklődhet arról, hogy a birtokában lévő állat-, illetve növényfaj szállításához be kell-e szereznie engedélyt. ( A CITES a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény.)

Ha valahol állatbetegség üti fel a fejét, a hatóságok helyi korlátozásokat léptethetnek életbe az élő állatok és az állati eredetű termékek szállítására vonatkozóan. Ezért állatok szállítása előtt feltétlenül vegye fel a kapcsolatot az illetékes állat-egészségügyi hatóságokkal.

Konkrét eset

Érdemes utánanéznie, hogy engedély nélkül hazaviheti-e magával a külföldön vásárolt ajándéktárgyat

Kaya máltai állampolgár, aki Görögországban töltötte szabadságát. A nyaralás során vett egy nyakláncot, mely tengeri teknősök páncéljából készült. Hazautazáskor a vámellenőrzés során megkérdezték, beszerezte-e a nyaklánc szállításához szükséges engedélyt. Mivel Kayának nem volt engedélye, a nyakláncot elkobozták tőle. Általános szabály, hogy az Európai Unióban biztosítani kell az áruk szabad mozgását. Ugyanakkor azonban a tagállamok szigorúan ellenőrzik egyes veszélyeztetett állat- és növényfajok szállítását. Kayának meg kellett volna érdeklődnie a máltai CITES-hatóságtól, hogy a külföldön vett terméket hazaviheti-e engedély nélkül vagy sem.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz