Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Registracija vozila - dokumenti in postopki

 • Ali je lahko moje vozilo še naprej registrirano v Franciji, čeprav zdaj živim v Belgiji?  

  NE — razen če nameravate Belgijo zapustiti v šestih mesecih po prihodu v državo. Vozilo morate običajno registrirati v državi, v kateri prebivate.

 • Vsak konec tedna preživim v Nemčiji, kjer prebivam z družino. Med tednom se na delo z avtomobilom vozim v Luksemburg. V kateri državi naj registriram svoj avtomobil?  

  Če se na delo redno vozite kot „čezmejni delavec", je lahko vaše vozilo še naprej registrirano v Nemčiji (kjer prebivate).

 • Uporabljam službeni avto, ki je registriran v Luksemburgu. Prebivam sicer v Belgiji, kjer tudi opravim del svojih službenih obveznosti. Ali se lahko vozim s službenim avtom v Belgiji?  

  DA — če so vaše delovne obveznosti vezane na Belgijo, lahko službeni avto uporabljate za zasebne namene v Belgiji. To velja tudi za samozaposlene (če kupijo službeni avto), pod pogojem, da imajo zakoniti sedež v Luksemburgu.

 • Sem italijanski državljan in vsako leto se z avtom za tri mesece odpravim na počitnice v svojo počitniško hišico v francoskih Alpah. Ali lahko svoj avto registriram v Franciji?  

  NE — svoje vozilo lahko registrirate samo v državi, v kateri imate stalno prebivališče.

 • V svoji počitniški hiši v Grčiji imam tudi avto, sicer pa živim v Veliki Britaniji. Ali grški organi lahko zahtevajo, da ga registriram v Grčiji?  

  NE — ne morejo, ker v Grčiji nimate stalnega prebivališča. Vendar ga ne smete posojati ali celo oddajati v najem grškim državljanom. Avto lahko vozite samo vi, sorodniki na obisku ali prijatelji, grški državljani pa samo v primeru, kadar ste v vozilu tudi sami. Najbrž boste v Grčiji težko zavarovali vozilo, ki je registrirano v Veliki Britaniji, vendar zavarovalnici vseeno poskusite pojasniti svoj položaj.

 • Sem poljski študent na dveletnem magistrskem študiju v Veliki Britaniji. Ali moram svoj avtomobil registrirati v Veliki Britaniji?  

  NE — avtomobila vam ni treba registrirati, če ste v državo prišli samo zaradi študija. Vendar če med študijem začnete delati ali če ostanete v Veliki Britaniji tudi po koncu študija, morate svoj avtomobil tam tudi registrirati.

 • Na Švedskem delam za določen čas (10 mesecev), nato se bom vrnil domov na Slovaško. Ali moram svoj avtomobil registrirati na Švedskem?  

  DA — ker boste na Švedskem prebivali več kot 6 mesecev in ker se s Slovaške najbrž ne boste vsak dan vozili na Švedsko na delo.

 • V Nemčiji nameravam kupiti avtomobil in ga nato odpeljati v Francijo, kjer prebivam. Kako naj ga registriram?  

  Čeprav boste morali avtomobil registrirati v Franciji, boste morali v Nemčiji pridobiti registrski tablici, da ga boste lahko pripeljali v Francijo. Če gre za novo vozilo, morate dobiti začasni registrski tablici – tako vam ne bo treba plačati DDV v Nemčiji. Če boste kupili rabljeni avtomobil, ga boste morali po običajnem postopku registrirati v Nemčiji, tudi za kratko obdobje. Razmislite o možnosti prevoza avtomobila v Francijo (z vleko ali tovornjakom), da vam ga ne bo treba registrirati v Nemčiji, in primerjajte stroške.

 • Svojo prikolico bi želel registrirati v Španiji. Rekli so mi, da moram opraviti postopek homologacije, čeprav imam zanjo že evropsko potrdilo o skladnosti. Zakaj?  

  Homologacijski postopek EU zagotavlja, da priklopna vozila in prikolice izpolnjujejo tehnične varnostne zahteve EU. Če ima vaša prikolica ali počitniška prikolica veljavno potrdilo EU o skladnosti, to pomeni, da je pristojni organ države, v kateri je bila podeljena homologacija, že preveril prototip prikolice (ali počitniške prikolice). Zato španski organi ne smejo zahtevati dodatne homologacije ali druge tehnične dokumentacije zaradi registracije ali dajanja prikolice v promet. Vseeno pa lahko zahtevajo tehnični pregled, da bi preverili, če je bila po dobavi na prikolici izvedena kakršna koli sprememba oz. predelava.

 • Svoj avtomobil, ki je trenutno registriran v Franciji, nameravam registrirati v Italiji. Italijanski organi zahtevajo, da jim predložim evropsko potrdilo o skladnosti. Kje lahko potrdilo dobim?  

  Avtomobilski proizvajalec vam mora ob nakupu vozila dati tudi evropsko potrdilo o skladnosti. Če potrdila nimate, morate original ali kopijo potrdila zahtevati od avtomobilskega proizvajalca (verjetno prek prodajalca, pri katerem ste vozilo kupili – najbrž boste morali plačati stroške izdaje in pošiljanja potrdila). V večini primerov vam lahko pomaga tudi uradni uvoznik vaše znamke vozil v Italiji.

 • Ali mi bodo evropsko potrdilo o skladnosti priznali tudi za predelano vozilo?  

  NE — evropsko potrdilo o skladnosti izda proizvajalec, s katerim potrjuje, da je bilo vozilo sestavljeno na tekočem traku pod njegovim nadzorom in da izpolnjuje predpise EU. Za predelano vozilo je treba opraviti postopek posamične odobritve v skladu z zakonodajo države EU, v kateri se vozilo registrira. Če se predelano vozilo izvozi, bodo pristojni organi v državi uvoza zahtevali posebno tehnično poročilo predelave vozila oziroma potrdilo o tehničnem pregledu. Preden odobrijo registracijo vozila, lahko celo zahtevajo pregled vozila v skladu s svojo zakonodajo.

 • Iz Velike Britanije želim na Portugalsko, kjer se bom upokojil, odpeljati starodobno vozilo. Ali bom imel težave pri postopku registracije na Portugalskem?  

  Ker vozila, izdelana pred letom 1996, verjetno nimajo evropskega potrdila o skladnosti, je postopek registracije za ta vozila morda nekoliko bolj zapleten. Dokumenti vašega vozila veljajo samo v Veliki Britaniji, portugalski organi lahko tudi zahtevajo nekatere tehnične prilagoditve vozila. Spremembe morajo biti strogo sorazmerne z veljavnimi varnostnimi in okoljskimi standardi. Številne države EU so sprejele posebne predpise, vključno s poenostavljenimi postopki za starodobna vozila za omejeno uporabo na cesti.

 • S svojim vozilom sem pred manj kot letom dni opravil tehnični pregled na Portugalskem. Zdaj nameravam vozilo registrirati v Španiji. Ali moram tehnični pregled ponovno opraviti v Španiji?  

  Morda — španski organi lahko zahtevajo, da pred registracijo vozila v Španiji opravite tudi tehnični pregled. Vendar to lahko zahtevajo samo, če:

  • morajo tehnični pregled vozila opraviti tudi španski državljani, kadar se spremeni lastništvo vozila;
  • se s tehničnim pregledom ne podvaja kakršno koli drugo preverjanje, ki ga je vozilo že opravilo na Portugalskem;
  • mora vozilo v vsakem primeru opraviti obvezni redni tehnični pregled na Portugalskem.

  Pogostost obveznih tehničnih pregledov se po državah razlikuje. Vendar boste morali ne glede to, ali vaš zadnji tehnični pregled, ki ste ga opravili na Portugalskem, še vedno velja, izpolniti zahteve glede pogostosti pregledov v Španiji.

Glej osnovne informacije o tem področju
Postopki in dokumenti za registracijo vozila
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje