Garantie, ruilen en retour
Als een product dat u in de EU heeft gekocht, afwijkt van de beschrijving of niet goed werkt, moet de verkoper het gratis herstellen of vervangen of u uw geld teruggeven.
U heeft ook het recht om binnen 14 dagen alsnog af te zien van online-aankopen en van andere aankopen van goederen en diensten die u niet in een winkel gedaan heeft (bv. telefonisch of aan de deur). U hoeft daar geen reden voor op te geven.
Weet u niet zeker welke rechten u heeft wanneer u iets koopt in de EU, gebruik dan onze consumentenrechtentool.
Meer informatie over:
Garantie op gebrekkige goederen
Twee jaar garantie op alle goederen, zonder extra kosten
Het maakt niet uit of u uw aankoop online of in een winkel doet: u heeft altijd recht op twee jaar garantie zonder dat u daarvoor extra hoeft te betalen.
Dat is een minimum, misschien gelden er in uw land regels die u extra bescherming geven.
Als een artikel dat u in de EU heeft gekocht, afwijkt van de beschrijving of niet goed werkt, moet de verkoper het gratis herstellen of vervangen, korting geven of u uw geld teruggeven.
Als het niet mogelijk is het artikel te herstellen of te vervangen, moet u normaal gesproken uw geld geheel of gedeeltelijk terugkrijgen.
Waarschuwing
De verkoper hoeft u uw geld niet terug te geven als er kleine beschadigingen zijn zoals een kras op een cd-doos.
Aanvullende garantie
Winkels of producenten bieden vaak een verlengde of uitgebreide garantie aan, al dan niet tegen betaling.
Deze garantie kan u betere bescherming bieden, maar kan niet de minimale garantie van twee jaar beperken waar u op grond van de EU-regels altijd recht op heeft.
Als een winkel dus een artikel aanbiedt tegen een lagere prijs, “zonder garantie”, betekent dat dan ook alleen dat u geen recht heeft op aanvullende bescherming. Als het artikel stuk gaat of niet zoals omschreven blijkt te zijn, kunt u de verkoper daar hoe dan ook twee jaar lang op aanspreken.
Een voorbeeld
De wettelijke garantie van twee jaar blijft geldig, ook bij een aanvullende garantie
Carla kocht een haardroger met zes maanden garantie van de verkoper. Na acht maanden ging de haardroger stuk. Carla ging ermee terug naar de verkoper, die haar zei dat de garantie was verlopen en dat ze haar geld niet terug kon krijgen.
Carla maakte daarop duidelijk dat het EU-consumentenrecht een garantie van minimaal twee jaar biedt. De garantie van zes maanden die de verkoper biedt, is alleen een aanvulling daarop. De winkel bood toen aan haar een nieuwe haardroger te geven.
Tweedehandsgoederen
Ook tweedehandsgoederen die u bij een handelaar koopt, vallen onder de minimumgarantie van twee jaar. Maar als u iets bij een particulier koopt, geldt deze garantie niet.
In sommige EU-landen kunnen koper en verkoper voor tweedehandsgoederen een garantie van minder dan twee jaar overeenkomen. Maar de garantie mag in geen geval minder dan één jaar zijn en moet duidelijk worden afgesproken op het moment van aankoop.
Een product laten herstellen, vervangen of terugbetalen
De garantieperiode van twee jaar begint zodra u uw artikel ontvangt. Als het producten binnen deze periode van twee jaar stuk gaat, moet de verkoper altijd een oplossing bieden. In sommige EU-landen kunt u ook de fabrikant aanspreken op gebreken.
- Als uw product in het eerste jaar stuk gaat, wordt automatisch aangenomen dat het probleem al bestond op het moment dat u het product ontving, tenzij de verkoper kan aantonen dat dit niet het geval was. U heeft dan recht op gratis reparatie of vervanging, of, als dat te moeilijk of te duur is, kunt u uw geld geheel of gedeeltelijk terugkrijgen.
- Als uw product na een jaar stuk gaat, heeft u ook recht op gratis reparatie of vervanging, of kunt u uw geld geheel of gedeeltelijk terugkrijgen. U moet dan in sommige gevallen wel aantonen dat het probleem al bestond bij ontvangst van het product.
Het Europees Consumentencentrum in uw land kan u meer informatie geven als u een probleem heeft met een artikel dat u in een ander EU-land heeft gekocht.
Meer informatie over uw rechten op grond van de wetgeving vindt u bij de regels over de wettelijke en de aanvullende garantie voor het land waar u het product heeft gekocht:
Het recht om een bestelling te annuleren en terug te sturen
14 dagen bedenktijd (herroepingsrecht)
In de EU heeft u het recht om binnen 14 dagen alsnog af te zien van online-aankopen en van andere aankopen van goederen en diensten die u niet in een winkel gedaan heeft (bv. telefonisch of aan de deur). U hoeft daarvoor geen reden te geven, u mag zich gewoon bedenken.
Deze bedenktijd van 14 dagen geldt niet voor alle aankopen. Voorbeelden van uitzonderingen zijn:
- vlieg- en treintickets, concerttickets, hotelboekingen, autohuurreserveringen en catering voor specifieke data
- bederfelijke producten en dranken die regelmatig bij u bezorgd worden, bijvoorbeeld door een melkboer
- speciaal gefabriceerde of gepersonaliseerde producten, bijvoorbeeld een maatpak
- verzegelde computersoftware, audio-cd’s of films, zoals dvd’s, waarvan u na ontvangst de verzegeling verbroken heeft
- online digitale inhoud, wanneer u al begonnen bent met downloaden of streamen en daarbij heeft afgezien van uw bedenktijd
- goederen die u heeft gekocht bij een particulier en niet bij een bedrijf/handelaar
- dringende reparaties en onderhoudscontracten: als u bijvoorbeeld een loodgieter belt om een lekkende douche te herstellen, mag u de werkzaamheden niet meer annuleren nadat u een prijs voor de werkzaamheden overeengekomen bent
Let op! Deze lijst is niet volledig. Er zijn nog andere uitzonderingen.
De bedenktijd verloopt na 14 dagen, gerekend vanaf de dag waarop u uw producten ontvangen heeft. Gaat het om diensten, dat is het 14 dagen vanaf de dag waarop u het contract gesloten heeft. Als de bedenktijd niet op een werkdag verstrijkt, wordt hij verlengd tot de eerstvolgende werkdag.
Een voorbeeld
Denk na voordat u wat koopt
Jane heeft online een ticket gekocht voor een concert van U2 in Ierland. De dag nadien bedenkt ze dat ze op de dag van het concert in het buitenland is en probeert ze haar bestelling te annuleren. De ticketverkoper weigert dat en wil haar haar geld niet teruggeven, want de bedenktijd geldt niet voor de aankoop van concertkaartjes.Als u iets in een winkel koopt, heeft u alleen het recht het artikel terug te brengen (om het te ruilen of uw geld terug te krijgen) als er iets mis mee is. Veel winkels geven u echter vrijwillig de kans om iets binnen een bepaalde periode terug te brengen, zolang u het bonnetje nog heeft. Dit kunt u navragen in de winkel wanneer u iets koopt.
Een aankoop annuleren
U moet de verkoper ervan op de hoogte brengen dat u de koop ongedaan wil maken. Het is niet voldoende om de producten alleen maar terug te sturen. De verkoper moet u een zogenaamd modelformulier voor herroeping sturen. U kunt dat gebruiken om de koop te annuleren, maar u mag de verkoper ook op een andere manier informeren. U mag de producten ook meteen terugsturen en een schriftelijke verklaring meesturen, of tegelijkertijd een e-mail sturen of een formulier op de website van de verkoper invullen.
U moet de producten ongebruikt terugsturen binnen 14 dagen nadat u de verkoper op de hoogte heeft gebracht.
Soms kunt u de gekochte spullen kosteloos terugsturen. Als u wel moet betalen om uw bestelling terug te sturen, moet u daarvan vooraf op de hoogte gebracht worden. Doet de verkoper dat niet, dan is hij verantwoordelijk voor de verzendkosten. U hoeft geen extra kosten te betalen als u daar niet over bent geïnformeerd.
Voor grote, zware goederen (zoals grote huishoudelijke apparaten of meubels), moet de handelaar u ten minste een schatting geven van de kosten van het terugsturen. Grote, zware goederen die u heeft gekocht bij een verkoper aan huis of via postorder, en die rechtstreeks aan u zijn geleverd, moeten echter altijd door de verkoper op zijn kosten bij u thuis worden opgehaald.
Uw geld terugkrijgen
De verkoper moet u binnen 14 dagen na uw annulering uw geld teruggeven. De terugbetaling mag later plaatsvinden wanneer de verkoper de goederen of het bewijs dat u de goederen teruggestuurd heeft nog niet ontvangen heeft.
Ook de verzendkosten die u aanvankelijk heeft betaald, moeten u worden terugbetaald. Maar als u om speciale verzending gevraagd had, zoals extra snelle levering, draait u zelf op voor de extra kosten daarvan.