Laatste controle : 18/10/2018

Garantie en annulatie

Als een product dat u in de EU heeft gekocht, afwijkt van de beschrijving of niet goed werkt, moet de verkoper het gratis herstellen of vervangen, of u uw geld teruggeven.

U heeft het recht om binnen 14 dagen alsnog af te zien van online-aankopen en van andere aankopen die u niet in een winkel gedaan heeft (bijv. telefonisch of aan de deur). U hoeft daar geen reden voor op te geven.

Lees de specifieke voorwaarden om een beroep te doen op de garantie en af te zien van aankopen:

Garantie op gebrekkige goederen

Twee jaar garantie op alle goederen, zonder extra kosten (wettelijke garantie)

Het maakt niet uit of u online of in een winkel koopt, volgens de EU-regels heeft u altijd recht op twee jaar garantie zonder dat u daarvoor extra hoeft te betalen.

Deze garantie van twee jaar is het wettelijk minimum. Mogelijk geniet u op grond van de regels in uw land extra bescherming. Hoe het ook zij, een afwijking van de EU-voorschriften moet altijd in het voordeel van de consument uitvallen.

Als een product dat u in de EU heeft gekocht, afwijkt van de beschrijving of niet goed werkt, moet de verkoper het gratis herstellen of vervangen, een korting geven of u uw geld teruggeven.

Als het niet mogelijk is het artikel te herstellen of te vervangen, moet u normaal gesproken uw geld geheel of gedeeltelijk terugkrijgen.

De verkoper hoeft u uw geld niet terug te geven als er kleine beschadigingen zijn zoals een kras op een cd-doos.

Een product laten herstellen, vervangen of terugbetalen

De garantieperiode van twee jaar begint zodra u uw artikel ontvangt.

  • In sommige EU-landen moet u de verkoper binnen een termijn van twee maanden op de hoogte brengen van een probleem, anders verliest u soms uw recht op garantie.
  • Binnen zes maanden na ontvangst van uw product hoeft u alleen maar aan de verkoper te laten zien dat het stuk is of anders is dan geadverteerd.
  • Maar na zes maanden moet ú in de meeste EU-landen aantonen dat het probleem al bestond bij ontvangst van het artikel, bijvoorbeeld omdat er ondeugdelijke materialen zijn gebruikt.

De verkoper moet altijd een oplossing bieden. In sommige EU-landen kunt u ook de fabrikant aanspreken op gebreken.

Het Europees Consumentencentrumen in uw land kan u meer informatie geven als u een probleem heeft met een artikel dat u in een ander EU-land heeft gekocht.

Voorbeeld

U ontdekt pas later dat u iets anders heeft gekregen dan u besteld heeft

Mirek heeft een laptop gekocht. Aanvankelijk leek die goed te werken, maar meer dan een jaar na aankoop ontdekte hij dat er minder geheugen in zat dan beloofd.

Hij had dat niet meteen ontdekt omdat de laptop wel werkte, maar het was niet wat hem beloofd was en waarvoor hij betaald had. Daarom moest de verkoper Mirek een deel van het aankoopbedrag teruggeven.

Aanvullende garantie

Winkels of producenten bieden vaak een verlengde of uitgebreide garantie aan, al dan niet tegen betaling.

Deze garantie kan u betere bescherming bieden, maar kan de minimale garantie van twee jaar waar u op grond van de EU-regels altijd recht op heeft, niet beperken.

Als een winkel een product aanbiedt tegen een lagere prijs, "zonder garantie", betekent dat dan ook alleen dat u geen recht heeft op aanvullende bescherming. Als het product stuk gaat of niet zoals geadverteerd blijkt te zijn, kunt u de verkoper daar hoe dan ook twee jaar lang op aanspreken.

Voorbeeld

De wettelijke garantie van twee jaar blijft geldig, ook bij een aanvullende garantie

Carla kocht een haardroger met zes maanden garantie van de verkoper.

Na acht maanden ging de haardroger stuk. Carla ging ermee terug naar de verkoper, die haar zei dat de garantie was verlopen en dat ze haar geld niet terug kon krijgen.

Carla maakte daarop duidelijk dat het EU-consumentenrecht een garantie van minimaal twee jaar biedt. De garantie van zes maanden die de verkoper biedt, is alleen een aanvulling daarop. De winkel bood toen aan haar een nieuwe haardroger te geven.

Tweedehandsgoederen

Ook tweedehandsgoederen die u van een handelaar koopt, vallen onder de minimumgarantie van twee jaar. Maar als u goederen koopt van particulieren of op een openbare veiling, geldt deze garantie niet.

In sommige EU-landen kunnen koper en verkoper een garantie van minder dan twee jaar overeenkomen, maar in geen geval minder dan één jaar. De verkoper moet dit duidelijk aangeven op het moment van aankoop.

Meer informatie over uw rechten op grond van de wetgeving vindt u bij de regels over de wettelijke en de aanvullende garantie voor het land waar u het product heeft gekocht:

Kies een land

* Nog geen informatie van de nationale instanties ontvangen

Uw bestelling annuleren en terugsturen

14 dagen bedenktijd voor aankopen buiten winkels (online, per telefoon of postorder)

In de EU heeft u het recht om binnen 14 dagen dergelijke aankopen terug te sturen en uw geld terug te krijgen. U hoeft daarvoor geen reden te geven, u mag zich gewoon bedenken.

De 14 dagen bedenktijd gelden niet voor alle aankopen. Voorbeelden van uitzonderingen zijn:

  • vervoerbewijzen voor vliegtuig en trein, concerttickets, hotelboekingen, autohuurreserveringen en catering voor specifieke data
  • bederfelijke producten en dranken die regelmatig bij u bezorgd worden, bijvoorbeeld door een melkboer
  • speciaal gefabriceerde of gepersonaliseerde producten, bijvoorbeeld een maatpak
  • verzegelde computersoftware, audio-cd's of films, zoals dvd's, waarvan u na ontvangst de verzegeling verbroken heeft
  • online digitale inhoud, zodra u bent begonnen met downloaden of streamen
  • goederen die u heeft gekocht van een particulier en niet van een bedrijf
  • dringende reparaties, als u bijvoorbeeld een loodgieter belt om een lekkende douche te herstellen, mag u de werkzaamheden niet meer annuleren nadat u een prijs overeengekomen bent

Let erop dat deze lijst niet volledig is. Er zijn nog andere uitzonderingen.

Als u iets koopt in een winkel, heeft u alleen het recht het artikel terug te brengen (om het te ruilen of uw geld terug te krijgen) als er iets mis mee is. Veel winkels geven u echter vrijwillig de kans om iets binnen een bepaalde periode terug te brengen. Dit kunt u navragen wanneer u iets koopt.

De bedenktijd verloopt na 14 dagen, gerekend vanaf de dag waarop u uw producten ontvangen heeft. Gaat het om diensten, dat is het 14 dagen vanaf de dag waarop u het contract gesloten heeft. Als de bedenktijd niet op een werkdag verstrijkt, wordt hij verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

Voorbeeld

Denk na voordat u wat koopt

Jane heeft online een ticket voor een concert van U2 gekocht. De dag nadien bedenkt ze dat ze op de dag van het concert in het buitenland is en probeert ze haar bestelling te annuleren. De ticketverkoper weigert dat en wil haar haar geld niet teruggeven, want de bedenktijd geldt niet voor de aankoop van concertkaartjes.

Een aankoop annuleren

U moet de verkoper ervan op de hoogte brengen dat u de koop ongedaan wil maken. Het is niet voldoende om de producten alleen maar terug te sturen. De verkoper moet u een zogenaamd modelformulier voor herroeping sturen. U kunt dat gebruiken om de koop te annuleren, maar u mag de verkoper ook op een andere manier informeren.

U mag de producten ook meteen terugsturen en een schriftelijke verklaring meesturen, of tegelijkertijd een fax of e-mail sturen.

U moet de producten ongebruikt terugsturen binnen 14 dagen nadat u de verkoper op de hoogte heeft gebracht.

Soms kunt u de gekochte spullen kosteloos terugsturen. Is dat niet het geval, dan moet de verkoper u laten weten dat u de kosten van het terugsturen van de goederen zelf moet betalen. Doet hij dat niet, dan is hij verantwoordelijk voor de verzendkosten. U hoeft geen extra kosten te betalen als u daar niet over bent geïnformeerd.

Voor grote, zware goederen (zoals huishoudelijke apparaten), moet de handelaar u ten minste een schatting geven van de kosten van het terugsturen. Grote, zware goederen die u heeft gekocht van een verkoper aan huis en die rechtstreeks aan u zijn geleverd, moeten echter altijd door de verkoper op zijn kosten bij u thuis worden opgehaald.

Terugbetaling

De verkoper moet u binnen 14 dagen na ontvangst van uw herroepingsformulier of schriftelijke verklaring uw geld teruggeven. Heeft hij de producten niet ontvangen of kunt u niet aantonen dat u de producten heeft teruggestuurd, dan kan de terugbetaling langer op zich laten wachten.

Ook de verzendkosten die u aanvankelijk heeft betaald, moeten u worden terugbetaald. Maar als u om speciale verzending gevraagd had, zoals extra snelle levering, draait u zelf op voor de extra kosten daarvan.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: