Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Laatste controle : 10/08/2017

Dieren of planten meenemen op reis

Huisdieren (honden, katten en fretten)

Als EU-burger mag u vrij met uw kat, hond of fret rondreizen op voorwaarde dat uw huisdier een Europees huisdierenpaspoortEnglish heeft. Uit dit paspoort, dat u bij elke erkende dierenarts kunt krijgen, moet blijken dat de inenting tegen hondsdolheid nog geldig is.

Is uw hond, kat of fret minder dan 3 maanden oud (en nog niet tegen hondsdolheid ingeënt), ga dan na wat de nationale regelsEnglish zijn.

Het EU-dierenpaspoort bestaat alleen voor honden, katten en fretten.  Heeft u een ander huisdier, bijvoorbeeld een konijn of kanarie, controleer dan welke regelsEnglish er voor het internationale vervoer van deze dieren gelden.

Om dieren naar Finland, Ierland, Malta of het Verenigd Koninkrijk mee te mogen nemen, moeten ze behandeld zijn tegen de lintworm Echinococcus, en wel als volgt:

  • de behandeling moet door een dierenarts worden toegediend gedurende niet meer dan 120 uur en ten minste 24 uur voor het binnenkomen van Finland, Ierland, Malta of het Verenigd Koninkrijk
  • de behandeling moet door deze dierenarts in de betreffende rubriek van het paspoort worden gecertificeerd

Identificatie

Uw huisdier moet een elektronische microchip of een vóór 3 juli 2011 aangebrachte leesbare tatoeage dragen met de in het paspoort vermelde code.

Andere dieren en planten

Dieren en plantenEnglish, en delen daarvan, mag u op uw reizen in EU-landen meenemen. De meeste EU-landen hebben echter strikte regels voor het vervoer van bedreigde soorten en daarvan afkomstige producten. Om sommige soorten mee te nemen kan een vergunning vereist zijn.

Informatie over specifieke soorten vindt u in de EU-database voor de handel in wilde planten en dierenEnglish. U kunt ook contact opnemen met CITESespañolfrançaisбългарскиEnglish in uw land, om te vernemen of u voor uw dier een certificaat nodig hebt.

Tijdens uitbraken van dierziekten kunnen er daarnaast ook lokale beperkingen gelden voor het vervoer van levende dieren en producten van dierlijke oorsprong. Neem wanneer u van plan bent dieren te vervoeren vooraf contact op met de bevoegde diergeneeskundige instanties.

Een verhaal

Ga altijd na of u uw aankopen mee naar huis mag nemen

Kaya ging in Griekenland op vakantie. Ze keerde terug naar Malta met een halsketting gemaakt van het schild van zeeschildpadden. Een douanebeambte vroeg of ze daar een vergunning voor had. En aangezien ze die niet had, nam hij het halssnoer in beslag. De algemene regel is dat goederen vrij binnen EU-landen mogen vervoerd worden. Maar voor het vervoer van sommige bedreigde soorten tussen landen gelden er strenge regels. Volgende keer zou Kaya contact moeten opnemen met de Maltese CITES om te vragen of ze voor haar vakantiesouvenir een certificaat nodig heeft.

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies