Verlof en flexibel werken

Naast het recht op jaarlijks verlof stellen de EU-regels ter bevordering van het evenwicht tussen werk en privéleven minimumnormen vast voor vaderschaps-, ouderschaps- en zorgverlof (collectief “verlof om gezinsredenen” genoemd). Deze regels voorzien ook in extra rechten, zoals het recht op flexibele arbeidsregelingen en het recht op werkonderbreking wegens overmacht (bijvoorbeeld om dringende gezinsredenen, zoals een ongeval of de ziekte van een naast familielid).

Als werkgever moet u deze basisregels kennen. Ongeacht het soort arbeidsovereenkomst hebben alle werknemers recht op verlof om gezinsredenen. Het gaat daarbij onder meer om ouderschapsverlof, vaderschapsverlof, zorgverlof en moederschapsverlof. U kunt een werknemer niet ontslaan omdat hij/zij verlof om gezinsredenen aanvraagt/neemt. U kunt hem/haar ook niet minder gunstig behandelen dan werknemers die geen verlof om gezinsredenen aanvragen/nemen.

Jaarlijks verlof

Alle werknemers hebben recht op ten minste 4 weken betaald verlof per jaar (het zogenaamd jaarlijks of wettelijk verlof). U kunt het jaarlijks verlof niet vervangen door een financiële vergoeding, tenzij de arbeidsovereenkomst van de werknemer afloopt voordat al zijn/haar verlof is opgenomen.

Ouderschapsverlof

Alle werknemers (ongeacht hun gender) hebben recht op ouderschapsverlof bij de geboorte of adoptie van een kind, ongeacht het soort arbeidsovereenkomst (parttime, fulltime enzovoort.)

Beide ouders hebben elk recht op ten minste 4 maanden verlof, waarvan ten minste 2 maanden betaald worden (overeenkomstig de nationale regels) en niet overdraagbaar zijn. In sommige landen kan de ene ouder een deel (maximaal 2 maanden) van zijn/haar ouderschapsverlof aan de andere ouder overdragen. Dit betekent dat elke ouder beschikt over ten minste 2 maanden niet overdraagbaar ouderschapsverlof.

Waarschuwing

Volgens de EU-regels mogen de werknemers hun ouderschapsverlof op elk willekeurig moment opnemen totdat het kind 8 jaar wordt. In sommige landen ligt deze leeftijdsgrens lager overeenkomstig de nationale regels.

Vaderschapsverlof

Vaders of (indien erkend door het nationale recht) gelijkwaardige tweede ouders hebben recht op 10 werkdagen vaderschapsverlof bij de geboorte van een kind. De EU-landen kunnen zelf bepalen of het vaderschapsverlof gedeeltelijk vóór of uitsluitend na de geboorte van het kind kan worden opgenomen en of het al dan niet flexibel kan worden opgenomen.

Als werkgever kunt u dit recht niet beperken op basis van de duur van het werk of de anciënniteit van de werknemer. U moet vaderschapsverlof toekennen overeenkomstig de nationale regels, ongeacht de burgerlijke staat of de gezinssituatie van de werknemer.

Moederschapsverlof

Een werkneemster die zwanger is, onlangs is bevallen of een kind heeft geadopteerd, heeft vóór en/of na de geboorte of adoptie – overeenkomstig de nationale wetgeving – recht op ten minste 14 aaneengesloten weken moederschapsverlof. Uw werkneemster moet ten minste 2 van die 14 weken opnemen (het zogenaamd “verplicht moederschapsverlof”). In sommige EU-landen duurt het verplicht moederschapsverlof langer. U kunt een werkneemster niet ontslaan tijdens de zwangerschap of het moederschapsverlof.

Zorgverlof

Alle werknemers hebben recht op ten minste 5 werkdagen zorgverlof per jaar. Zorgverlof kan worden genomen om te zorgen voor een familielid of een persoon in hetzelfde huishouden die om een ernstige medische reden veel zorg of hulp nodig heeft (conform de door elk EU-land vastgestelde nationale regels).

Werkonderbreking wegens dringende gezinsredenen (overmacht)

Alle werknemers hebben recht op een werkonderbreking wegens dringende gezinsredenen (overmacht), bijvoorbeeld als een gezinslid ziek wordt of een ongeval heeft. De EU-landen kunnen dit recht beperken tot een bepaald aantal dagen per jaar, per voorval of beide.

Arbeidsrechten na afloop van verlof

Na afloop van ouderschaps-, vaderschaps- of zorgverlof hebben werknemers het recht om naar hun baan terug te keren. Als dat niet mogelijk is, moet u een soortgelijke baan met dezelfde voorwaarden aanbieden conform de arbeidsovereenkomst. Bij hun terugkeer hebben de werknemers ook recht op eventuele tijdens hun afwezigheid ingevoerde verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden.

Flexibele arbeidsregelingen

Werknemers met kinderen tot (ten minste) de leeftijd van 8 jaar hebben het recht om een tijdelijke flexibele arbeidsregeling aan te vragen. Er kan onder meer telewerk, een flexibel werkschema of een verkorting van de werktijd worden aangevraagd. U moet elk verzoek om een flexibele arbeidsregeling zorgvuldig in overweging nemen en een eventuele weigering motiveren. De EU-landen kunnen de duur van flexibele arbeidsregelingen beperken.

Meer informatie vindt u hieronder.

Zie ook:

Zie ook

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Laatste controle: 28/03/2024
Deze bladzijde delen