Întrebări şi răspunsuri - Dubla impozitare

DA. Statele membre sunt libere să aplice norme fiscale și să solicite declarații fiscale, atâta timp cât nu aplică aceste proceduri în mod discriminatoriu. Este neobișnuit, dar nu exclus, ca o țară să le ceară cetățenilor săi să-și declare veniturile, chiar dacă aceștia nu mai sunt rezidenți ai țării respective.

În plus, faptul că locuiți și lucrați într-o țară nu înseamnă neapărat că ați devenit rezidentul său fiscal. Acest lucru depinde de acordul fiscal dintre țara gazdă și țara de origine/țara a cărei cetățenie o dețineți.

De regulă, dacă locuiți și lucrați în altă țară timp de peste 6 luni dintr-un an, se va considera că v-ați schimbat domiciliul fiscal acolo, ceea ce înseamnă că țara gazdă vă poate impozita totalitatea veniturilor (adică și salariul câștigat în țara respectivă și veniturile obținute în alte țări din interiorul sau din afara UE). Cu toate acestea, dacă se constată că aveți legături personale și economice strânse cu țara de origine, este posibil ca autoritățile să considere că vă păstrați domiciliul fiscal în țara respectivă, chiar dacă petreceți acolo mai puțin de 6 luni pe an.

În general, dacă petreceți mai puțin de 6 luni pe an în altă țară, vă veți păstra domiciliul fiscal în țara de origine. În acest caz, țara gazdă vă va impozita probabil doar veniturile salariale și nesalariale obținute pe teritoriul său, în timp ce țara de origine vă va impozita totalitatea veniturilor, obținute oriunde în lume.

Contactați administrația financiară din Polonia pentru a afla ce norme vi se aplică. Oricum, vă recomandăm să informați autoritățile fiscale dacă vă mutați în altă țară. Puteți evita astfel probleme ulterioare.

Dacă angajatorul dumneavoastră are sediul în Austria, salariul aferent va fi impozitat acolo, indiferent de durata șederii.

Dacă rămâneți în Austria mai puțin de 6 luni, vă păstrați domiciliul fiscal în Irlanda . Astfel, autoritățile britanice vă pot impozita totalitatea veniturilor obținute la nivel mondial, inclusiv veniturile dvs. din Austria. În mod normal veți putea însă să deduceți impozitul plătit în Austria din impozitul datorat în Irlanda .

Pentru a fi sigur, consultați acordul fiscal bilateral încheiat de Irlanda și Austria. de en fr

Depinde de condițiile acordului fiscal bilateral pe care l-au încheiat Finlanda și Italia, precum și de natura exactă a venitului în cauză.

Conform acordurilor standard privind dubla impozitare, pensiile din sectorul privat sunt impozitate numai în țara de reședință - în cazul dumneavoastră, în Italia. În schimb, dividendele ar putea fi impozabile în ambele țări. Într-un astfel de caz, autoritățile italiene ar trebui să vă scadă impozitul plătit în Finlanda din impozitul datorat în Italia.

Rămâne la latitudinea fiecărei țări să semneze acorduri vizând eliminarea dublei impozitări. Dacă statele membre nu fac acest lucru din proprie inițiativă, normele UE nu le pot obliga. Orice țară cu care aveți o legătură vă poate cere să completați declarații fiscale. Totuși, faptul că trebuie să declarați același venit în două țări din UE nu înseamnă neapărat că veți plăti impozitul de două ori. Însă, chiar și în situația în care se întâmplă să plătiți de două ori, veți putea solicita restituirea sumei plătite într-una dintre aceste țări.

Pentru mai multe informații, consultați convenția semnată de Spania și Suedia de en fr .

Într-adevăr, tratatul dintre Danemarca și Franța nu mai este în vigoare. De aceea, toți contribuabilii care primesc un venit din Danemarca și locuiesc în Franța (inclusiv pensionarii) ar putea fi nevoiți să plătească impozit pe venitul respectiv în ambele țări.

Verificați totuși dacă legislația franceză nu permite reducerea impozitului datorat în Franța cu valoarea impozitului plătit în Danemarca.

Statele membre ale UE nu sunt obligate să încheie tratate pentru a elimina dubla impozitare, iar normele UE nu le pot obliga să facă acest lucru. UE depune însă eforturi pentru a reduce obstacolele fiscale care îi împiedică pe cetățeni să-și exercite dreptul la liberă circulație. Dubla impunere reprezintă un astfel de obstacol.

DA - în general, administrațiile fiscale naționale au servicii dedicate cetățenilor care locuiesc în străinătate, iar informațiile pe care le furnizează acestea sunt disponibile în mai multe limbi. Veți găsi informații în limba engleză pe site-ul autorităților germane, în secțiunea dedicată impozitării pensionarilor care locuiesc în alte țări en . De asemenea, ați putea consulta site-urile birourilor consulare en și pe cele ale fondurilor de pensii bg . Acestea conțin adesea informații în engleză pentru pensionarii care s-au stabilit în străinătate.

DA - țările UE sunt libere să aplice orice norme fiscale doresc, atâta timp cât acestea nu încalcă legislația UE, de exemplu prin discriminarea cetățenilor străini. Impozitele percepute de către consiliile locale depind de contractele de închiriere a locuințelor și sunt aplicate tuturor. Dacă ați închiriat un apartament, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, este posibil să trebuiască să plătiți impozitul local.

Cu toate acestea, unele consilii locale aplică rate reduse de impozitare sau scutiri de taxe locale, de exemplu persoanelor care au reședința principală în altă parte. Contactați consiliul local în cauză pentru a vedea dacă sunteți eligibil pentru astfel de facilități fiscale.

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Contactați administrațiile naționale
Ultima verificare: 04/12/2023
Partajați această pagină