Șomajul în străinătate

Dacă vă pierdeți locul de muncă pe care îl aveți în altă țară din UE, stabilirea țării care vă va plăti indemnizația de șomaj depinde de situația dumneavoastră profesională și de locul de reședință, nu de cetățenie.

Ce trebuie să faceți dacă, înainte de a vă pierde locul de muncă:

Intenționați să rămâneți în țara respectivă?

Dacă v-ați pierdut locul de muncă și alegeți să rămâneți în țara UE în care ați fost angajat, ar trebui să solicitați prestațiile de șomaj acolo.

Înregistrați-vă ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă oficiul de ocupare a forței de muncă. Veți beneficia de același tratament ca și cetățenii țării respective.

Acordați o atenție deosebită următoarelor aspecte:

  • perioadele de lucru necesare pentru a beneficia de prestații de șomaj
  • ratele aplicabile la calcularea prestațiilor
  • durata prestațiilor.

Dacă vi se cere să dovediți că ați lucrat și v-ați plătit contribuțiile sociale în străinătate, probabil va trebui să solicitați formularul U1 (fostul formular E 301) de la autoritățile din țara în care ați lucrat.

Dacă nu transmiteți formularul U1, autoritățile care vă analizează dosarul pot obține informațiile de care au nevoie direct de la omologii din cealaltă țară implicată. Cu toate acestea, formularul poate accelera prelucrarea dosarului.

Vă întoarceți acasă?

Dacă v-ați pierdut locul de muncă din altă țară și ați decis să reveniți în țara de origine, contactați oficiul național de ocupare a forței de muncă pentru a afla dacă aveți dreptul la indemnizația de șomaj, chiar dacă ați lucrat o perioadă în străinătate.

Dacă aveți acest drept, va trebui:

  • să vă înregistrați direct ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în țara de origine și
  • să solicitați formularul U1 (fostul formular E301) de la autoritățile din țara în care ați lucrat.

Dacă nu transmiteți formularul U1, autoritățile care vă analizează dosarul pot obține informațiile de care au nevoie direct de la omologii din cealaltă țară implicată. Cu toate acestea, formularul poate accelera prelucrarea dosarului.

Dacă nu aveți dreptul la prestații în țara de origine, puteți solicita o autorizație pentru transferul indemnizației de șomaj din țara în care ați rămas șomer, către:

  • țara de origine sau
  • orice altă țară în care doriți să vă căutați un loc de muncă.

În general, puteți transfera prestațiile pe o perioadă de 3 luni, care poate fi extinsă până la maximum 6 luni.

Dacă doriți să rămâneți asigurat în țara din care ați fost detașat, prestațiile de șomaj ar trebui să fie plătite în țara respectivă.

În acest caz, ar trebui să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă oficiul de ocupare a forței de muncă din țara respectivă.

Dacă intrați în șomaj total, aveți dreptul de a primi indemnizația cuvenită fie în țara UE în care ați fost detașat, fie în țara de origine, însă trebuie să vă înregistrați pe lângă oficiul de ocupare a forței de muncă.

  • Dacă doriți să solicitați indemnizația de șomaj în țara în care ați fost detașat, cereți de la oficiul de ocupare a forței de muncă din țara de origine formularul U1 (fostul formular E 301).

    Acest formular indică perioadele care urmează să fie luate în calcul la stabilirea indemnizației de șomaj. Depuneți formularul la oficiul național de ocupare a forței de muncă din țara în care doriți să solicitați indemnizația de șomaj.

    Dacă nu transmiteți formularul U1, autoritățile care vă analizează dosarul pot obține informațiile de care au nevoie direct de la omologii din cealaltă țară implicată. Cu toate acestea, formularul poate accelera prelucrarea dosarului.

  • Dacă doriți să solicitați indemnizația de șomaj în țara de origine, va trebui să vă întoarceți în acea țară.

Indemnizația dumneavoastră va fi stabilită în conformitate cu normele din țara în care vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, luându-se în calcul toate perioadele în care ați lucrat în străinătate.

Caz real

Gândiți-vă bine înainte de a solicita șomaj într-o anumită țară

Mirko este cetățean german și lucra ca funcționar public în Irlanda când și-a pierdut locul de muncă. Ar fi putut să revină în Germania și să se înregistreze ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Cu toate acestea, a preferat să rămână în Irlanda și să solicite prestații de șomaj acolo.

Se aștepta să primească 67% din salariul mediu pe care-l avusese anterior, așa cum se întâmplă în Germania. Însă, în Irlanda, prestațiile de șomaj nu se bazează pe salariul anterior. Mirko a fost foarte surprins să afle că are dreptul la o sumă săptămânală fixă, de numai 204,30 EUR.

Lucrătorii transfrontalieri (angajați sau independenți) care își pierd locul de muncă trebuie să solicite indemnizația de șomaj în țara în care locuiesc.

Avertisment

Excepție

În cazul în care, pe durata ultimei perioade în care ați făcut naveta, ați mers acasă mai puțin de o dată pe săptămână, puteți să solicitați prestații de șomaj în ce țară doriți (țara de reședință sau țara în care ați lucrat ultima dată).

Această regulă se aplică începând cu 1 mai 2010, dar unele oficii de ocupare a forței de muncă nu o știu încă. Dacă aveți probleme cu plata prestațiilor dumneavoastră de șomaj în străinătate, contactați serviciile noastre de asistență Deschideți ca link extern .

Sumele cuvenite

Dreptul la indemnizația de șomaj și cuantumul acesteia depind de normele din țara în care locuiți și de perioada de timp în care ați lucrat în străinătate.

Solicitați autorităților din țara/țările în care ați lucrat formularul U1 (fostul formular E 301, care indică perioadele care urmează să fie luate în calcul la stabilirea indemnizației de șomaj).

Transmiteți acest formular oficiului de ocupare a forței de muncă din țara în care doriți să solicitați indemnizația de șomaj, pentru ca acesta să țină cont de perioadele în care ați lucrat sau ați beneficiat de asigurare socială în alte țări.

Chiar dacă nu completați formularul U1, autoritățile care vă analizează dosarul pot obține informațiile de care au nevoie direct de la omologii din celelalte țări implicate. Cu toate acestea, formularul poate accelera prelucrarea dosarului.

Aveți nevoie de ajutor pentru a găsi un loc de muncă?

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a găsi un loc de muncă în țara în care ați lucrat înainte de a rămâne șomer, vă puteți înregistra ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă oficiul național de ocupare a forței de muncă din acea țară. În acest caz, va trebui să respectați cerințele din ambele țări: țara de reședință (care vă plătește prestația) și țara în care ați lucrat ultima dată (unde vă căutați, de asemenea, un loc de muncă).

Avertisment

Cerințele din țara în care locuiți sunt cele mai importante – dacă nu le îndepliniți, prestațiile dumneavoastră ar putea fi afectate.

Caz real

Verificați unde trebuie să depuneți dosarul pentru șomaj

Arthur, din Germania, a rămas șomer în 2008 și s-a mutat în Ungaria pentru a lucra acolo. A obținut un contract cu durata de 1 an în Budapesta, dar și-a păstrat domiciliul în Germania și a continuat să revină acasă în mod frecvent.

Când și-a pierdut locul de muncă din nou, ar fi putut solicita indemnizația de șomaj în Ungaria. Cu toate acestea, a decis să se întoarcă în Germania, unde a putut obține prestații de șomaj fără nicio problemă.

Avertisment

Altă țară, alte prestații

Fiecare țară aplică propriile reguli de acordare a prestațiilor de șomaj. Astfel, în țara de origine ați putea avea dreptul la indemnizație timp de 24 de luni, iar în alta timp de numai 12 luni.

Vă recomandăm să comparați prestațiile plătite de fiecare țară, analizând cu atenție:

  • perioadele de lucru necesare pentru a beneficia de prestații de șomaj
  • ratele aplicabile la calcularea prestațiilor
  • durata prestațiilor.

Nu uitați: nu puteți alege țara în care veți beneficia de prestații!

Când lucrați sau locuiți în străinătate, veți beneficia de securitate socială fie în țara de origine, fie în țara-gazdă. Pentru a evita problemele și neînțelegerile care ar putea avea consecințe grave, aflați din timp informații despre sistemul de securitate socială din țara-gazdă.

Aflați mai multe despre prestațiile de șomaj în țara care le plătește:

Vă mutați în altă țară din UE pentru a găsi un loc de muncă

Dacă doriți să vă căutați un loc de muncă în altă țară din UE, puteți, în anumite condiții, să vă transferați indemnizația de șomaj acolo. În general, puteți transfera prestațiile pe o perioadă de 3 luni, care poate fi extinsă până la maximum 6 luni.

Întrebări şi răspunsuri

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 04/09/2024
Partajați această pagină