Ultima verificare: 20/06/2022

Șomajul în străinătate

Dacă vă pierdeți locul de muncă pe care îl aveți în altă țară din UE, stabilirea țării care vă va plăti indemnizația de șomaj depinde de situația dumneavoastră profesională și de locul de reședință, nu de cetățenie.

Ce trebuie să faceți dacă, înainte de a vă pierde locul de muncă:

Locuiați și munceați în străinătate

Intenționați să rămâneți în țara respectivă?

Dacă v-ați pierdut locul de muncă și alegeți să rămâneți în țara UE în care ați fost angajat, ar trebui să solicitați prestațiile de șomaj acolo.

Înregistrați-vă ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă servicii de ocupare a forței de muncă. Veţi beneficia de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective.

Acordați o atenție deosebită următoarelor aspecte:

 • perioadele de lucru necesare pentru a beneficia de prestații de șomaj
 • ratele aplicabile la calcularea cuantumului indemnizației
 • durata indemnizației.

Dacă vi se cere să dovediţi că aţi lucrat şi v-aţi plătit contribuţiile sociale în străinătate și înainte de a obține ultimul loc de muncă, probabil va trebui să solicitaţi formularul U1 (fostul formular E 301) de la autorităţile din ţara în care aţi lucrat anterior.

Dacă nu transmiteți formularul U1, autoritățile care vă analizează dosarul pot obține informațiile de care au nevoie direct de la omologii din cealaltă țară implicată. Cu toate acestea, formularul poate accelera prelucrarea dosarului.

Vă întoarceți acasă?

Dacă, după ce v-aţi pierdut locul de muncă din altă ţară, aţi decis să reveniţi în ţara de origine, contactaţi oficiul național de ocupare a forței de muncă pentru a afla dacă aveţi dreptul la indemnizaţia de şomaj, după perioada de timp petrecută în străinătate.

Dacă aveţi acest drept, va trebui:

 • să vă înregistrați direct ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în țara de origine și
 • să solicitaţi formularul U1 (fostul formular E301) în ţara în care aţi lucrat ultima dată.

Dacă nu transmiteți formularul U1, autoritățile care vă analizează dosarul pot obține informațiile de care au nevoie direct de la omologii din cealaltă țară implicată. Cu toate acestea, formularul poate accelera prelucrarea dosarului.

Dacă nu aveţi acest drept în țara de origine, puteţi solicita o autorizație de transfer al indemnizației de șomaj din ţara în care aţi rămas şomer către:

 • țara de orgine sau
 • orice altă ţară în care doriţi să vă căutaţi un loc de muncă.

În general, puteţi transfera prestaţiile pe o perioadă de 3 luni, care poate fi extinsă până la maxim 6 luni.

Erați detașat în străinătate pe o perioadă scurtă (mai puțin de 2 ani)

Dacă doriți să rămâneți asigurat în țara din care ați fost detașat, prestațiile de șomaj ar trebui să fie plătite în țara respectivă.

În acest caz, ar trebui să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă servicii de ocupare a forței de muncă din țara respectivă.

Erați funcționar public detașat în străinătate

Dacă intrați în șomaj total, aveți dreptul de a primi indemnizația cuvenită fie în țara UE în care ați fost detașat, fie în țara de origine, însă trebuie să vă înregistrați pe lângă oficiul de ocupare a forței de muncă.

 • Dacă doriți să solicitați indemnizația de șomaj în țara în care ați fost detașat, cereți de la oficiul de ocupare a forței de muncă din țara de origine formularul U1 (fostul formular E 301).


  Acest formular indică perioadele care urmează să fie luate în calcul la stabilirea indemnizației de șomaj. Depuneţi formularul la oficiul naţional de ocupare a forţei de muncă din ţara în care doriţi să solicitaţi indemnizaţia de şomaj.

  Dacă nu transmiteți formularul U1, autoritățile care vă analizează dosarul pot obține informațiile de care au nevoie direct de la omologii din cealaltă țară implicată. Cu toate acestea, formularul poate accelera prelucrarea dosarului.

 • Dacă doriţi să solicitaţi indemnizaţia de şomaj în ţara de origine, va trebui să vă întoarceţi în acea ţară.

Indemnizaţia dumneavoastră va fi stabilită în conformitate cu normele din ţara în care vă înregistraţi ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, luându-se în calcul toate perioadele în care aţi lucrat în străinătate.

Exemplu

Gândiţi-vă bine înainte de a solicita şomaj într-o anumită ţară

Mirko este cetățean german și lucra ca funcționar public în Irlanda când și-a pierdut locul de muncă. Ar fi putut să revină în Germania și să se înregistreze acolo ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Cu toate acestea, a preferat să rămână în Irlanda și să solicite prestații de șomaj acolo.

Se aştepta să primească 67% din salariul mediu pe care-l avusese anterior, aşa cum se întâmplă în Germania. Însă, în Irlanda, prestațiile de șomaj nu se bazează pe salariul anterior. Mirko a fost foarte surprins să afle că are dreptul la o sumă săptămânală fixă, de numai 204,30 euro.

Lucraţi într-o ţară şi locuiați în alta (lucrător transfrontalier)

Dacă sunteți lucrător transfrontalier (angajat sau independent) și vă pierdeți locul de muncă, puteți solicita indemnizație de șomaj doar în țara în care locuiți.

Avertisment

Excepție

În cazul în care, pe durata ultimei perioade în care ați făcut naveta, ați mers acasă mai puțin de o dată pe săptămână, puteți să solicitați prestații de șomaj în ce țară doriți (țara de reședință sau țara în care ați lucrat ultima dată).

Această regulă se aplică începând cu 1 mai 2010, dar unele oficii de ocupare a forţei de muncă nu o ştiu încă. Dacă aveți probleme cu plata prestațiilor dumneavoastră de șomaj în străinătate, contactați serviciile noastre de asistență.

Cuantumul prestațiilor

Dreptul la indemnizația de șomaj și cuantumul acesteia depind de normele din țara în care locuiți și de perioada de timp în care ați lucrat în străinătate.

Solicitați autorităților din țara/țările în care ați lucrat formularul U1 (fostul formular E 301, care indică perioadele care urmează să fie luate în calcul la stabilirea indemnizației de șomaj).

Transmiteți acest formular oficiului de ocupare a forței de muncă din țara în care doriți să solicitați indemnizația de șomaj, pentru ca acesta să țină cont de perioadele în care ați lucrat sau ați beneficiat de asigurare socială în alte țări.

Chiar dacă nu completați formularul U1, autoritățile care vă analizează dosarul pot obține informațiile de care au nevoie direct de la omologii din celelalte țări implicate. Cu toate acestea, formularul poate accelera prelucrarea dosarului.

Aveți nevoie de ajutor pentru a găsi un loc de muncă?

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a găsi un loc de muncă în ţara în care aţi lucrat înainte de a rămâne şomer, vă puteţi înregistra ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă oficiul național de ocupare a forței de muncă din acea ţară. Va trebui să respectați cerințele valabile în ambele țări: țara de reședință (care vă plătește indemnizația) și țara în care ați lucrat ultima dată (și în care vă căutați un loc de muncă).

Avertisment

Cerințele din țara în care locuiți sunt cele mai importante; dacă nu le îndepliniți, prestațiile dumneavoastră ar putea fi afectate.

Exemplu

Verificaţi unde trebuie să depuneţi dosarul pentru şomaj

Arthur, din Germania, a rămas şomer în 2008 și s-a mutat în Ungaria pentru a lucra acolo. A obținut un contract cu durata de un an în Budapesta, dar și-a păstrat domiciliul în Germania și a continuat să se revină acasă în mod frecvent.

Când și-a pierdut locul de muncă din nou, ar fi putut solicita indemnizația de șomaj în Ungaria. Cu toate acestea, a decis să se întoarcă în Germania, unde a putut obține prestații de șomaj fără nicio problemă.

Avertisment

Altă țară, alte prestații

Fiecare ţară aplică propriile reguli de acordare a prestaţiilor de șomaj. Astfel, în ţara de origine aţi putea avea dreptul la indemnizaţie timp de 24 de luni, iar în alta timp de numai 12 luni.

Vă recomandăm să comparaţi prestaţiile plătite de fiecare ţară, analizând cu atenţie:

 • perioadele de lucru necesare pentru a beneficia de prestații de șomaj
 • ratele aplicabile la calcularea prestațiilor
 • durata prestațiilor.

Pentru a afla mai multe despre prestațiile de șomaj în țara responsabilă cu plata lor:

Alegeţi ţara

Vă mutați în altă țară din UE pentru a găsi un loc de muncă

Dacă doriţi să vă căutaţi un loc de muncă în altă ţară din UE, puteţi să vă transferaţi, în anumite condiţii, indemnizaţia de şomaj. În general, puteţi transfera prestaţiile pe o perioadă de 3 luni, care poate fi extinsă până la maxim 6 luni.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: