Ultima verificare: 19/04/2022

Egalitate de tratament pentru personal

Angajații au dreptul la egalitate de tratament în ceea ce privește recrutarea, condițiile de muncă, promovarea, remunerarea, accesul la formare profesională, pensiile ocupaționale și concedierea.

Avertisment

Discriminarea pe motiv de naționalitate este strict interzisă în întreaga UE. Cetățenii europeni care lucrează în altă țară din UE trebuie să beneficieze de drepturile de muncă pe care le au colegii lor locali. 

Tipuri de discriminare

În calitate de angajator, vă este interzis prin lege să discriminați angajații pe motive de:

Tipuri de discriminare la locul de muncă

Discriminarea directă are loc atunci când angajatorul aplică un tratament incorect pe baza unuia din cele 6 motive menționate mai sus. Angajatorul ar putea, de exemplu, să refuze să angajeze sau să promoveze o persoană deoarece aceasta face parte dintr-o minoritate etnică.

Discriminarea indirectă are loc atunci când o practică, politică sau normă care se aplică tuturor are un efect negativ asupra unui anumit grup de persoane. De exemplu, aplicarea unor norme care le sunt nefavorabile lucrătorilor cu fracțiune de normă poate discrimina indirect femeile, deoarece majoritatea lucrătorilor cu fracțiune de normă sunt femei.

Hărțuirea este un comportament indezirabil, agresiv sau de alt tip care conduce la crearea un mediu de lucru ostil. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când superiorul sau colegii spun glume despre orientarea sexuală de față cu un coleg LGBTQ. 

Instigarea la discriminare se produce atunci când o persoană incită o alta să discrimineze o terță parte. Ar putea fi cazul unui angajator care îi cere unei agenții de muncă temporară să îi găsească doar lucrători cu vârsta sub 40 de ani.

Victimizarea are loc atunci când supervizorii sau colegii exercită represalii asupra unei persoane care a depus o plângere privind un caz de discriminare. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, când o persoană a fost concediată sau nu a fost promovată deoarece a depus o plângere împotriva superiorului său.

Totuși, există situații în care diferența de tratament pe baza unuia dintre aceste motive interzise poate fi justificată în condiții stricte. De exemplu, se poate justifica discriminarea pe criterii de vârstă pentru a promova încadrarea în muncă a lucrătorilor tineri, dacă există o normă națională care îi obligă pe lucrătorii în vârstă să se pensioneze când ajung la o anumită vârstă.

Căutați organismul național de promovare a egalității en

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: