Produse cu defecte

Vânzătorul deține responsabilitatea în cazul în care produsele sale sunt defecte. El riscă sancțiuni grave dacă produsele pe care le vinde le cauzează clienților daune majore (deces, leziuni corporale, pagube materiale de peste 500 EUR etc.).

Caracterul defectuos al produselor este determinat de lipsa siguranței la care consumatorii au dreptul, nu de adecvarea la utilizare.

Vânzătorul trebuie să fie foarte vigilent atunci când:

  • fabrică produsul final
  • fabrică piese care urmează a fi încorporate în alte produse
  • importă în UE un produs destinat comercializării.

Dacă răspunderea pentru siguranța produsului revine mai multor întreprinderi, partea vătămată poate intenta acțiuni în justiție împotriva oricăreia dintre ele.

Regulile privind răspunderea se aplică și în cazul produselor electrice și agricole. Contractul de vânzare nu poate conține termeni care limitează răspunderea vânzătorului cu privire la produsele defecte.

Cereri de despăgubire

Pentru a solicita despăgubiri, partea vătămată trebuie să demonstreze că:

  • daunele au avut loc
  • produsul a fost defect
  • a existat o legătură între defectul produsului și daunele provocate.

Cazuri în care vânzătorul nu este responsabil

Vânzătorului nu-i revine nicio răspundere dacă poate demonstra că:

  • nu a introdus produsul pe piață
  • produsul nu a fost fabricat în vederea comercializării
  • defectul care a cauzat daunele nu a existat în momentul în care produsul a fost introdus pe piață
  • defectul a apărut doar pentru că produsul trebuia să respecte cerințe tehnice obligatorii
  • potrivit ultimelor standarde științifice și tehnice, nimeni nu ar fi putut să prevadă existența defectului în momentul introducerii produsului pe piață
  • a produs numai o singură componentă, iar defectul a rezultat din proiectarea produsului final.

Pentru a solicita despăgubiri, partea vătămată are la dispoziție 3 ani din momentul în care:

  • a constatat existența daunelor
  • a constatat existența defectului
  • a descoperit identitatea producătorului.

Vânzătorul nu mai răspunde de daunele provocate de un produs care se află deja pe piață de 10 ani, decât în cazul în care au fost solicitate și alte despăgubiri în acest interval de timp.

Detectarea produselor nesigure: Safety Gate

Dacă există pe piață produse care prezintă un risc grav la adresa sănătății sau siguranței consumatorilor, autoritățile naționale din UE pot interveni (retrăgând produsele respective sau interzicând comercializarea lor). Și fabricanții își pot rechema produsele. Toate măsurile întreprinse în acest sens sunt înregistrate în baza de date Safety Gate Deschideți ca link extern . Safety Gate nu urmărește măsurile care vizează produsele agricole, produsele farmaceutice sau aparatura medicală.

Raportarea unui produs neconform

În fiecare țară din UE există o autoritate națională care are rolul de a se asigura că produsele introduse pe piață sunt conforme.

Dacă sunteți producător, distribuitor sau reprezentant autorizat și considerați că unul din produsele pe care le-ați introdus pe piață nu respectă cerințele UE, vă puteți adresa autorității naționale prin intermediul Product Safety Business Alert Gateway en .

Avertisment

Menționăm că nu puteți utiliza acest instrument de raportare decât dacă sunteți producător, distribuitor sau reprezentant autorizat.

Dacă aveți întrebări despre această procedură sau dacă doriți informații suplimentare, contactați punctul unic de contact din țara dumneavoastră en en .

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Ultima verificare: 05/01/2024
Partajați această pagină