Ultima verificare: 09/04/2019

Recunoașterea calificărilor

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Începând cu data de 30 martie 2019, legislația UE va înceta să se aplice Regatului Unit, cu excepția cazului în care un acord de retragere ratificat stabilește o altă dată sau Consiliul European și Regatul Unit decid în mod unanim să prelungească perioada de negociere de doi ani. Informații suplimentare despre consecințele juridice pentru întreprinderi:

Recrutați candidați care și-au obținut calificările profesionale în altă țară din UE pentru a-i angaja în profesii reglementate în țara dumneavoastră? În acest caz, asigurați-vă că experiența și calificările lor profesionale sunt recunoscute în țara în care intenționează să lucreze.

Profesiile reglementate sunt acele profesii la care pot avea acces doar cei care dețin o anumită diplomă, au trecut o serie de examene specifice sau s-au înregistrat într-o organizație profesională.

Întrucât recunoașterea calificărilor profesionale este obligatorie pentru anumite profesii, angajații dumneavoastră trebuie să consulte baza de date a profesiilor reglementateen pentru a afla dacă profesiile lor sunt reglementate în țările UE și de către ce autorități. Dacă nu își găsesc profesia în baza de date, angajații dumneavoastră pot solicita ajutor din partea centrului național de asistență pentru calificările profesionaleen din țara în care doresc să lucreze.

Caz real

Laszlo are un restaurant în Ungaria și dorește să angajeze un bucătar. În urma procedurii de selecție, decide să îi dea postul lui Blaž, din Croația. Din baza de date disponibilă on-line, Laszlo află că această profesie este reglementată atât în Croația, cât și în Ungaria. Prin urmare, pentru a putea lucra în restaurantul lui Laszlo, Blaž trebuie să contacteze autoritatea competentă din Ungaria pentru a obține recunoașterea calificărilor sale profesionale. Dacă are nevoie de ajutor, Blaž poate contacta centrul de asistență din Ungaria.

Atât angajații, cât și lucrătorii independenți trebuie să respecte normele privind recunoașterea calificărilor profesionale în străinătate. Procedurile de solicitare și recunoaștere depind de modul în care doresc să presteze servicii, respectiv permanent sau temporar.

Pentru detalii despre cele două sisteme, verificați normele privind recunoașterea calificărilor profesionale.

La nivelul UE există norme specifice privind recunoașterea calificărilor în anumite sectoareen, de exemplu pentru avocați, controlori de trafic aerian și piloți. Medicii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii stomatologi, farmaciștii, arhitecții și medicii veterinari beneficiază de recunoașterea automatăen a calificărilor.

Cardul profesional european (EPC)

Cardul profesional european (EPC) permite recunoașterea calificărilor profesionale, prin intermediul unei proceduri on-line, pentru cinci profesii. Acestea sunt următoarele:

Dacă un potențial angajat deține un Card profesional european, puteți verifica validitatea acestuia în baza de date privind Cardul profesional europeanen.

Teme conexe

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Asistență locală pentru întreprinderi - Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Partajați această pagină: