Vialliset tuotteet

Liikkeenharjoittaja vastaa tuotteissaan olevista vioista. Jos niistä aiheutuu vaaraa tai vahinkoa asiakkaille – kuolema, henkilövahinko tai esine- tai omaisuusvahinko (yli 500 euroa) – seuraukset voivat olla liikkeenharjoittajalle vakavia.

Tuotteen viallisuudella tarkoitetaan, että se ei ole niin turvallinen kuin kuluttajilla on oikeus odottaa sen olevan. Viallisuus ei tässä liity tuotteen käyttökelpoisuuteen.

Liikkeenharjoittajan onkin noudatettava erityistä huolellisuutta seuraavissa tuotanto- ja jakeluketjun vaiheissa:

  • tuotteen valmistus
  • sellaisten osien valmistus, jotka on tarkoitettu toiseen tuotteeseen
  • tuotteen tuontiEU:hun jälleenmyyntiä varten.

Jos tuotteen turvallisuudesta vastaa useampi kuin yksi liiketoiminnan harjoittaja, vahingonkärsijä voi viedä minkä tahansa niistä oikeuteen.

Tuotevastuusäännötkoskevat myös sähköä ja maataloustuotteita. Myyntisopimus ei saa sisältää ehtoja, joissa lievennetään liikkeenharjoittajan vastuuta viallisesta tuotteesta.

Korvausvaatimukset

Kun vahingonkärsijä hakee korvausta aiheutuneesta vahingosta, hänen on pystyttävä osoittamaan, että

  • vahinko on tapahtunut
  • myyty tuote on ollut viallinen
  • vahinko on johtunut viallisesta tuotteesta.

Tapaukset, joissa liikkeenharjoittaja ei vastaa vahingosta

Liikkeenharjoittaja ei vastaa vahingosta, jos se voi todistaa, että

  • se ei ole saattanut tuotetta markkinoille
  • se ei ole valmistanut tuotetta myyntiä varten
  • tuotteessa ei ollut vahingon aiheuttanutta vikaa, kun se saatettiin markkinoille
  • vika on tullut esiin ainoastaan, koska kyseisen tuotteen on oltava tiettyjen pakollisten teknisten vaatimusten mukainen
  • viimeisimpien tieteellisten ja teknisten standardien perusteella vikaa ei ollut mahdollista ennakoida, kun tuote saatettiin markkinoille
  • liikkeenharjoittaja on valmistanut ainoastaan tuotteeseen kuuluvan osan ja vika johtuu lopputuotteen suunnitteluvirheestä.

Vahingonkärsijän on vaadittava korvausta 3 vuoden kuluessa siitä, kun hän havaitsi tai sai tietoonsa

  • vahingon
  • vian
  • valmistajan identiteetin.

Liikkeenharjoittaja ei enää vastaa tuotteen aiheuttamasta vahingosta sen jälkeen kun tuote on ollut 10 vuotta markkinoilla, ellei joku ole vaatinut korvausta tämän ajanjakson kuluessa.

Tietoa vaarallisista tuotteista: Safety Gate

EU-maiden viranomaiset voivat ryhtyä toimenpiteisiin (esimerkiksi määrätä, että tuote on vedettävä pois markkinoilta tai sen myynti on keskeytettävä), jos ne havaitsevat tuotteita, joista voi aiheutua vakavaa vaaraa kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle. Myös tuotteiden valmistajat voivat poistaa tuotteitaan markkinoilta. Kaikki toimenpiteet rekisteröidään Safety Gate-tiedonvaihtojärjestelmään Linkki johtaa toiselle sivustolle . Safety Gate-järjestelmässä ei ilmoiteta toimenpiteistä, joihin on ryhdytty maataloustuotteiden tai lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden osalta.

Vaatimustenvastaisesta tuotteesta raportointi

Jokaisessa EU-maassa on kansallinen viranomainen, joka vastaa siitä, että markkinoille laskettavat tuotteet ovat niille asetettujen vaatimusten mukaisia.

Jos olet valmistaja, jakelija tai valtuutettu myyntiedustaja ja epäilet, että jokin tuotteistasi ei ole EU:n vaatimusten mukainen, voit ilmoittaa siitä kansalliselle viranomaiselle Product Safety Business Alert Gateway en -järjestelmän kautta.

Tärkeää

Huom. Tätä ilmoitusjärjestelmää voivat käyttää vain valmistajat, jakelijat ja valtuutetut edustajat.

Lisätietoja saa kansallisesta yhteyspisteestä en en .

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Voit hakea neuvontapalveluja myös tukipalveluhaku avulla.

Tarkistettu viimeksi: 05/01/2024
Jaa tämä sivu