Tarkistettu viimeksi: 08/06/2022

Työttömyyskorvauksen siirtäminen

Työttömyyskorvausta saadaksesi sinun on yleensä oleskeltava siinä maassa, joka maksaa työttömyyskorvauksesi. Tietyissä tilanteissa voit kuitenkin lähteä toiseen EU-maahan etsimään töitä ja saada edelleen työttömyyskorvausta siitä maasta, jossa jäit työttömäksi.

Kolmen kuukauden oleskelu ulkomailla

Voit saada työttömyyskorvausta vähintään 3 kuukauden ajan siitä EU-maasta, jossa olit viimeksi töissä. Korvauksen maksamisesta vastaava työvoimatoimisto voi joissakin tapauksissa pidentää korvausjaksoa 6 kuukauteen.

Tämä on mahdollista vain, jos olet

Ennen kuin lähdet toiseen maahan, sinun täytyy

Tärkeää

Lupa koskee vain yhtä maata. Jos haluat siirtää työttömyyskorvauksesi toiseen maahan, sinun on haettava toinen U2-lomake. Kysy työvoimatoimistosta, onko uutta lupaa varten palattava kotimaahan, vai voiko hakemuksen tehdä ulkomailta käsin.

Saapuessasiuuteen oleskelumaahasi sinun täytyy

Tärkeää

On suositeltavaa ottaa selvää, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on työnhakijana uudessa oleskelumaassasi. Oikeudet ja velvollisuudet saattavat poiketa huomattavasti niistä, joita sinulla oli siinä maassa, jossa jäit työttömäksi.

Sinulle maksetaan sama summa kuin ennenkin suoraan pankkitilille siinä maassa, jossa jäit työttömäksi.

Tärkeää

Jos haluat säilyttää oikeutesi työttömyyskorvaukseen, muista palata työttömyyskorvauksesi maksamisesta vastaavaan maahan ennen oikeutesi päättymistä tai viimeistään päättymispäivänä.

Yli kolme kuukautta kestävä oleskelu ulkomailla

Jos haluat oleskella ulkomailla yli kolmen kuukauden ajan, sinun on haettava oleskeluajan pidentämistä sen maan kansallisilta työvoimaviranomaisilta, jossa jäit työttömäksi: lupa voidaan pidentää 6 kuukauden pituiseksi.

Tärkeää

Kaikki maat eivät myönnä pidennystä. Kysy kotimaasi työvoimatoimistolta, missä tapauksissa luvan voimassaoloa voidaan jatkaa.

Useimmilla mailla on selkeät kriteerit, joiden perusteella ne voivat myöntää jatkoluvan. Ne voivat esimerkiksi pyytää:

Hae oleskeluajan pidentämistä mahdollisimman pian. Oleskeluajan pidentämistä on haettava ennen ensimmäisen kolmen kuukauden jakson päättymistä.

Yhdenvertainen kohtelu

Kun olet ulkomailla työnhaussa, sinulla on samat oikeudet kuin isäntämaasi kansalaisilla esimerkiksi seuraavissa asioissa:

Tärkeää

Uusi oleskelumaasi ei välttämättä myönnä sinulle eräitä työllistymistä helpottavia taloudellisia tukia – esimerkiksi työttömille henkilöille yrityksen perustamista varten myönnettävää matalakorkoista lainaa – ennen kuin on osoitettavissa, että sinulla on todellinen yhteys paikallisiin työmarkkinoihin. Riittävänä yhteytenä voidaan pitää sitä, että olet ollut kyseisessä maassa kohtuullisen pitkään työnhakijana.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: