Tarkistettu viimeksi: 24/01/2019

Eläinten ja kasvien kuljettaminen

Lemmikkieläimet (koirat, kissat ja fretit)

EU-kansalaisena voit matkustaa vapaasti kissasi, koirasi tai frettisi kanssa, jos sillä on eurooppalainen lemmikkieläinpassien. Passeja myöntävät kaikki hyväksytyt eläinlääkärit, ja siinä on oltava tiedot voimassa olevasta raivotautirokotuksesta.

Jos sinulla on koira, kissa tai fretti, joka on alle kolmen kuukauden ikäinen (eikä sitä ole rokotettu raivotautia vastaan), tarkista, mitä oman maasi ja kohdemaasi kansallisissa säädöksissäen sanotaan.

EU:n lemmikkieläinpassi on tarkoitettu vain koirille, kissoille ja freteille. Jos sinulla on jokin muu lemmikkieläin, esimerkiksi kani tai kanarialintu, tarkista, mitä kansallisissa säädöksissäen sanotaan eläinten maahantuonnista tai maastaviennistä.

Jos viet eläimen Suomeen, Irlantiin, Maltalle tai Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, sille on annettava lääkitys ekinokokkoosia aiheuttavaa heisimatoa vastaan seuraavasti:

Tunnisteet

Eläimelläsi on oltava elektroninen mikrosiru tai ennen 3. heinäkuuta 2011 tehtylukukelpoinen tatuointi, jossa on sama tunnistuskoodi kuin lemmikkieläinpassissa.

Muut eläimet ja kasvit

EU-maissa matkustaessasi voit kuljettaa mukanasi eläimiä tai kasvejaen tai niiden osia. Useimmissa EU-maissa uhanalaisten lajien tai niistä saatujen tuotteiden kuljettaminen on kuitenkin tarkasti säänneltyä. Joidenkin lajien kuljettamiseen saatetaan tarvita lupa.

Tilanne yksittäisen lajin kohdalla olisi aina tarkistettava EU:n luonnonvaraisten lajien kaupan viitetietokannastaen . Voit myös ottaa yhteyttä oman maasi CITES-viranomaiseenesfrbgen , joka kertoo, tarvitaanko mukanasi olevalle eläinlajille todistus.

Eläintautiepidemioiden aikana saatetaan paikallisesti rajoittaa elävien eläinten ja eläinperäisten tuotteiden kuljettamista. Ota yhteyttä eläinlääkintäviranomaisiin, jos aiot kuljettaa eläimiä.

Esimerkkitapaus

Tarkista aina, saatko viedä ostoksesi kotiin

Kaya oli lomalla Kreikassa. Hän palasi kotiinsa Maltalle mukanaan kaulakoru, joka oli tehty merikilpikonnien kuorista. Tullivirkailija kysyi, oliko Kayalla lupa kaulakorua varten. Lupaa ei ollut, joten virkailija takavarikoi kaulakorun. Yleensä tavaroita voi kuljettaa vapaasti EU:n alueella. Eräiden uhanalaisten lajien kuljettamista maasta toiseen valvotaan kuitenkin tarkasti. Ensi kerralla Kayan olisi otettava yhteyttä Maltan CITES-viranomaiseen ja kysyttävä, tarvitseeko hän luvan tuotteelle, jonka hän aikoo viedä mukanaan kotiin.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: