Tarkistettu viimeksi: 03/03/2021

Sosiaaliturvajärjestelmät EU:ssa

Brexitin vaikutukset

Tässä sivulla esitettyjä sääntöjä ja ehtoja sovelletaan edelleen EU-kansalaisiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisiin EU:ssa siltä osin kuin Yhdistyneen kuningaskunnan erosopimus heitä suojaa.

Jos olet saanut sosiaaliturvaoikeuksia (esim. oikeuden saada sairaanhoitoa, työttömyysetuuksia tai eläkettä) 31.12.2020 edeltävällä ajalla, niihin sovelletaan Yhdistyneen kuningaskunnan erosopimuksen yleissääntöjä. Lisätietoa EU-kansalaisten oikeuksista Yhdistyneessä kuningaskunnassaen.

Jos katsot, että EU:n lainsäädännön mukaisia oikeuksiasi ei kunnioiteta ja tarvitset apua, ota yhteyttä neuvontaamme.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelevat EU-kansalaiset: Ongelmatilanteessa käänny ensin Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaisten puoleen ja pyydä niiltä oikaisua. Jos ongelma ei ratkea, voit ilmoittaa oikeuksiesi rikkomisesta Yhdistyneen kuningaskunnan riippumattomalle valvontaviranomaiselleen

Jos olet Yhdistyneen kuningaskunnan kansalainen EU:ssa ja haluat tehdä valituksen, tee ilmoitus Euroopan komissiolle.

EU-maiden välillä on suuria eroja siinä, miten ne ovat järjestäneet sosiaalietuudet, terveydenhuollon ja muut sosiaaliturvapalvelut.

Kunkin EU-maan lainsäädännössä määritetään,

Tärkeää

EU-säännöissä määritetään sen sijaan, minkä maan sosiaaliturvajärjestelmään kuulut, jos tilanteeseesi liittyy kaksi tai useampaa maata.

Pääsääntöisesti sosiaaliturvaan sovelletaan vain yhden maan lainsäädäntöä ja sosiaaliturvamaksuja maksetaan vain yhteen maahan kerrallaan. Maahan muuttaneita on myös kohdeltava samoin kuin kyseisen maan kansalaisia.

Tärkeää

Kun muutat toiseen maahan, kohdemaasi etuusjärjestelmä on todennäköisesti toisenlainen kuin se, johon olet tottunut. Väärinkäsityksillä voi olla vakavia seurauksia, joten ota ennen lähtöäsi selvää oikeudestasi saada etuuksia kohdemaassasi.

Esimerkkitapaus

Jokainen maa laskee etuudet omien säännöstensä mukaan

Tanskalainen Line asui ja työskenteli Kyproksella. Hän joutui työttömäksi, joten hän haki työttömyyskorvausta.

Pettymyksekseen Line sai tietää, että hänellä oli oikeus saada työttömyyskorvausta vain 156 vuorokauden ajan. Tanskassa työttömyyskorvausta olisi saanut jopa neljän vuoden ajan. Linelle ei ollut tullut mieleenkään, että ero voisi olla näin suuri.

Hyödyllisiä lomakkeita

Jotta siirtyminen yhden maan etuusjärjestelmästä toiseen tapahtuisi sujuvasti, saatat uuteen työskentelymaahan saapuessasi joutua esittämään lomakkeita, joilla voit todistaa senhetkisen tilanteesi sosiaalietuuksien osalta.

Lisätietoa sosiaaliturvalomakkeista

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: