Sosiaaliturvajärjestelmät EU:ssa
Brexitin vaikutukset
Tässä sivulla esitettyjä sääntöjä ja ehtoja sovelletaan edelleen EU-kansalaisiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisiin EU:ssa siltä osin kuin Yhdistyneen kuningaskunnan erosopimus heitä suojaa.
Jos olet saanut sosiaaliturvaoikeuksia (esim. oikeuden saada sairaanhoitoa, työttömyysetuuksia tai eläkettä) 31.12.2020 edeltävällä ajalla, niihin sovelletaan Yhdistyneen kuningaskunnan erosopimuksen yleissääntöjä. Lisätietoa EU-kansalaisten oikeuksista Yhdistyneessä kuningaskunnassaen.
Jos katsot, että EU:n lainsäädännön mukaisia oikeuksiasi ei kunnioiteta ja tarvitset apua, ota yhteyttä neuvontaamme.
Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelevat EU-kansalaiset: Ongelmatilanteessa käänny ensin Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaisten puoleen ja pyydä niiltä oikaisua. Jos ongelma ei ratkea, voit ilmoittaa oikeuksiesi rikkomisesta Yhdistyneen kuningaskunnan riippumattomalle valvontaviranomaiselleen
Jos olet Yhdistyneen kuningaskunnan kansalainen EU:ssa ja haluat tehdä valituksen, tee ilmoitus Euroopan komissiolle.
EU-maiden välillä on suuria eroja siinä, miten ne ovat järjestäneet sosiaalietuudet, terveydenhuollon ja muut sosiaaliturvapalvelut.
Kunkin EU-maan lainsäädännössä määritetään,
- mitä etuuksia kansalaisilla on oikeus saada sekä kuinka paljon ja kuinka pitkään etuuksia maksetaan
- miten pitkän työssäoloajan jälkeen kansalaisilla on oikeus työttömyyskorvaukseen, miten etuudet lasketaan ja miten kauan niitä maksetaan.
Tärkeää
EU-säännöissä määritetään sen sijaan, minkä maan sosiaaliturvajärjestelmään kuulut, jos tilanteeseesi liittyy kaksi tai useampaa maata.
Pääsääntöisesti sosiaaliturvaan sovelletaan vain yhden maan lainsäädäntöä ja sosiaaliturvamaksuja maksetaan vain yhteen maahan kerrallaan. Maahan muuttaneita on myös kohdeltava samoin kuin kyseisen maan kansalaisia.
Tärkeää
Kun muutat toiseen maahan, kohdemaasi etuusjärjestelmä on todennäköisesti toisenlainen kuin se, johon olet tottunut. Väärinkäsityksillä voi olla vakavia seurauksia, joten ota ennen lähtöäsi selvää oikeudestasi saada etuuksia kohdemaassasi.
Esimerkkitapaus
Jokainen maa laskee etuudet omien säännöstensä mukaan
Tanskalainen Line asui ja työskenteli Kyproksella. Hän joutui työttömäksi, joten hän haki työttömyyskorvausta.
Pettymyksekseen Line sai tietää, että hänellä oli oikeus saada työttömyyskorvausta vain 156 vuorokauden ajan. Tanskassa työttömyyskorvausta olisi saanut jopa neljän vuoden ajan. Linelle ei ollut tullut mieleenkään, että ero voisi olla näin suuri.
Hyödyllisiä lomakkeita
Jotta siirtyminen yhden maan etuusjärjestelmästä toiseen tapahtuisi sujuvasti, saatat uuteen työskentelymaahan saapuessasi joutua esittämään lomakkeita, joilla voit todistaa senhetkisen tilanteesi sosiaalietuuksien osalta.
Lisätietoa sosiaaliturvalomakkeista