Senest tjekket: 02/07/2020

Systemer for social sikring i EU

Brexit – hvad nu?

De regler og betingelser, der er beskrevet på denne side, gælder stadig i Storbritannien og for britiske statsborgere i EU.

Den britiske udtrædelsesaftale fastsætter generelle regler for beskyttelse af de sociale sikringsrettigheder (f.eks. ret til sundhedspleje, arbejdsløshedsunderstøttelse eller pension) som du har opnået før den 31. december 2020. Læs mere om dine rettigheder.

Hvis du har problemer med at håndhæve dine rettigheder, kan du kontakte vores hjælpetjenester.

Der er stor forskel på, hvordan de forskellige EU-lande har organiseret sociale ydelser, sundhedspleje og andre former for social sikring.

De enkelte EU-lande har deres egen lovgivning, som fastlægger:

EU-reglerne fastlægger kun, hvilket lands sociale sikring du er dækket af, når der er involveret 2 eller flere lande.

Som regel er du kun omfattet af lovgivningen i ét land ad gangen og skal kun betale bidrag i det land. Du bør behandles på samme måde som landets egne statsborgere.

Støttesystemerne i dit værtsland kan være meget forskellige fra det, du er vant til hjemme. Misforståelser kan få alvorlige følger - så sørg for at tjekke, hvilke ydelser du har ret til i værtslandet.

Sagseksempel

Hvert land har sine egne regler for tildeling af ydelser

Line fra Danmark boede og arbejdede i Cypern, men mistede sit job og ansøgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i landet.

Hun blev skuffet, da hun fandt ud af, at hun vil kun ville modtage ydelser i 156 dage. I Danmark ville hun have haft ret til understøttelse i op til 4 år. Hun anede ikke, at forskellen kunne være så stor.

Nyttige formularer

For at kunne flytte fra et lands sikringssystem til et andet lands system vil du muligvis skulle forelægge formularer, som attesterer, hvilke ydelser du har ret til ved ankomsten.

Læs mere om standardformularer for social sikring.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Del denne side: