A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 25/07/2017

Szociális biztonsági rendszerek az Európai Unióban

Nagy különbségek tapasztalhatók az egyes EU-tagországok között azt illetően, hogyan szervezik meg területükön az ellátásokat, valamint az egészségügyi és más társadalombiztosítási szolgáltatásokat.

Mindegyik EU-ország saját szabályokat hozott abból a célból, hogy meghatározza:

  • hogy a migráns munkavállalókat milyen ellátások illetik meg, milyen összegben és mennyi ideig;
  • hogy a migráns munkavállalóknak mennyi ideig kell az országban dolgozniuk ahhoz, hogy jogosultak legyenek álláskeresési járadékot kapni, továbbá hogy a hatóságoknak milyen szabályok alapján kell az ellátások összegét kiszámolniuk, és mennyi ideig kell az ellátásokat folyósítaniuk.

Az európai uniós szabályok csak azt határozzák meg, hogy két vagy több ország érintettsége esetén a munkavállaló melyik ország szociális biztonsági rendszerébe tartozik.

Főszabály szerint Ön egy adott időben egyszerre csak egy ország társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik, és csak ebben az országban köteles társadalombiztosítási járulékot fizetni. Önt az adott országnak ugyanolyan elbánásban kell részesítenie, mint saját állampolgárait.

A munkavállalás helye szerinti ország ellátási rendszere sokban különbözhet attól a rendszertől, amelyhez Ön hazájában hozzászokott. A félreértések súlyos következményekkel járhatnak, ezért nagyon fontos, hogy alaposan utánanézzen, milyen ellátásokra jogosult a fogadó országban.

Konkrét eset

A szociális biztonsági ellátások tekintetében mindegyik országnak megvannak a maga szabályai.

Line dán állampolgár, aki Cipruson vállalt munkát és telepedett le. Amikor elvesztette állását, álláskeresési járadékot igényelt a helyi hatóságoknál.

Csalódottan vette tudomásul, hogy mindössze 156 napon át részesülhet ellátásban. Dániában az álláskeresési járadékot szükség esetén 4 évig folyósítják a munkanélküliek számára. Line nem számított ilyen markáns különbségre.

Hasznos dokumentumok

Ahhoz, hogy - más országba költözve - a hazájában működő ellátási rendszerből átkerüljön a célország ellátási rendszerébe, szüksége lehet arra, hogy ellátási jogosultságait a megfelelő nyomtatványok benyújtásával igazolja a fogadó ország hatóságainak.

A linkre kattintva áttekintheti a szabványos társadalombiztosítási formanyomtatványokat.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz