Utolsó frissítés: 02/07/2020

Szociális biztonsági rendszerek az Európai Unióban

Önt is érinti a brexit?

Az ezen az oldalon ismertetett szabályok és feltételek továbbra is érvényesek az Egyesült Királyságban, illetve továbbra is alkalmazandók az egyesült királysági állampolgárokra az Unióban.

Az Egyesült Királyság kilépéséről szóló megállapodás általános szabályai védik a 2020. december 31-e előtt szerzett szociális biztonsági jogokat (pl. jogosultság egészségügyi ellátáshoz, munkanélküli ellátáshoz, nyugdíjhoz ). Bővebb információk az Ön jogairól.

Ha Ön problémába ütközik jogainak érvényesítése során, lépjen velünk kapcsolatba.

Nagy különbségek tapasztalhatók az egyes EU-tagországok között azt illetően, hogyan szervezik meg területükön az ellátásokat, valamint az egészségügyi és más társadalombiztosítási szolgáltatásokat.

Mindegyik EU-ország saját szabályokat hozott abból a célból, hogy meghatározza:

Az európai uniós szabályok csak azt határozzák meg, hogy két vagy több ország érintettsége esetén a munkavállaló melyik ország szociális biztonsági rendszerébe tartozik.

Főszabály szerint Ön egy adott időben egyszerre csak egy ország társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik, és csak ebben az országban köteles társadalombiztosítási járulékot fizetni. Önt az adott országnak ugyanolyan elbánásban kell részesítenie, mint saját állampolgárait.

A munkavállalás helye szerinti ország ellátási rendszere sokban különbözhet attól a rendszertől, amelyhez Ön hazájában hozzászokott. A félreértések súlyos következményekkel járhatnak, ezért nagyon fontos, hogy alaposan utánanézzen, milyen ellátásokra jogosult a fogadó országban.

Konkrét eset

A szociális biztonsági ellátások tekintetében mindegyik országnak megvannak a maga szabályai.

Line dán állampolgár, aki Cipruson vállalt munkát és telepedett le. Amikor elvesztette állását, álláskeresési járadékot igényelt a helyi hatóságoknál.

Csalódottan vette tudomásul, hogy mindössze 156 napon át részesülhet ellátásban. Dániában az álláskeresési járadékot szükség esetén 4 évig folyósítják a munkanélküliek számára. Line nem számított ilyen markáns különbségre.

Hasznos dokumentumok

Ahhoz, hogy - más országba költözve - a hazájában működő ellátási rendszerből átkerüljön a célország ellátási rendszerébe, szüksége lehet arra, hogy ellátási jogosultságait a megfelelő nyomtatványok benyújtásával igazolja a fogadó ország hatóságainak.

A linkre kattintva áttekintheti a szabványos társadalombiztosítási formanyomtatványokat.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Oldal megosztása: