Ultima verificare: 24/05/2022

Pensii de urmaș și ajutoare de deces

Când o persoană decedează, rudele apropiate ar putea avea dreptul de a solicita pensie de urmaș. Prestațiile și posibilii beneficiari diferă de la o țară la alta. Iată câteva dintre cele mai frecvente prestații pe care le puteți solicita dacă sunteți rudă apropiată a unei persoane decedate.

Pensiile de urmaș

Pensia de urmaș este o alocație lunară corespunzătoare unui procent din pensia pe care a primit-o/ar fi primit-o persoana decedată. De această pensie beneficiază rudele cele mai apropiate. Este acordată de aceeași autoritate care a acordat/ar fi acordat pensia persoanei decedate. Suma care urmează a fi plătită se calculează în același mod ca și pensia pentru limită de vârstă.

Cererea pentru obținerea pensiei de urmaș trebuie depusă la casa de pensii din țara în care a locuit sau a lucrat ultima dată ruda decedată. Autoritățile naționale vor analiza cererea dumneavoastră și o vor înainta țării UE responsabile.

Dacă nu îndepliniți cerințele naționale pentru a primi o pensie de urmaș, s-ar putea să fiți eligibil(ă) pentru o alocație de văduv/văduvă.

Avertisment

Pensiile de urmaș nu există în toate țările din UE.

Ajutorul de deces

Ajutorul de deces este o plată unică în caz de deces.

Avertisment

Nu toate țările din UE plătesc acest tip de ajutor.

Înainte de a-l solicita, trebuie să verificați:

Unde se depune cererea?

Întotdeauna trebuie să depuneți cererea la autoritatea pentru securitate socială la care a fost afiliată ruda decedată, în țara în care a locuit ultima dată. Autoritățile naționale vor analiza cererea dumneavoastră și o vor transmite țării UE responsabile.

Ce țară va plăti?

Dacă ruda decedată primea pensie din mai multe țări din UE, țara care ar trebui să plătească ajutorul de deces și/sau pensia de urmaș este:

În ambele cazuri, cererea se depune la casa de asigurări sociale la care a fost afiliată persoana decedată, în țara în care a locuit.

Exemplu

Cum să aflați ce țară va plăti ajutorul de deces

Els și Jan, cetățeni olandezi, s-au mutat în Italia după pensionare. La moartea lui Jan, Els a fost îndrumată să solicite ajutor de deces în Olanda, dar nu știa unde trebuie să depună cererea.

Adresându-se unui consilier european pentru ocuparea forței de muncă, ea a aflat că trebuie să depună cererea la casa de asigurări medicale la care fusese afiliat Jan în Italia. Ulterior, autoritățile italiene au înaintat cererea omologilor olandezi.

Aceste norme se aplică indiferent dacă ruda decedată era sau nu la pensie. Atâta timp cât a cotizat la fondul de securitate socială, aveți dreptul la indemnizație de urmaș.

Condițiile pentru obținerea unui ajutor de deces sau a unei pensii de urmaș variază de la o țară UE la alta.

Verificați ce norme se aplică în țara în care era asigurată ruda dumneavoastră decedată:

Alegeţi ţara

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: