A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 31/08/2017

Haláleseti juttatások

Halál esetén egyes országok haláleseti juttatást fizetnek a túlélő házastársnak, illetve élettársnak és az egyenes ági hozzátartozóknak (gyermek vagy egyéb családtag). A haláleseti juttatásra való jogosultság a következőktől függ:

  • melyik ország társadalombiztosítási rendszeréhez tartozott az elhunyt, és az adott ország folyósít-e haláleseti juttatást;
  • az adott ország milyen feltételek teljesülése esetén folyósít haláleseti juttatást, és teljesülnek-e azok a feltételek.

Hová kell benyújtani a kérelmet?

A haláleseti juttatás iránti kérelmet (ahol létezik ilyen) az elhunyt rokonainak minden esetben az elhunyt lakóhelye szerinti országban, ahhoz a társadalombiztosítási szervhez kell benyújtani, amely az elhunytat nyilvántartotta.

Melyik ország folyósítja a juttatást?

Általánosságban

  • amennyiben az elhunyt számára egyetlen uniós ország folyósított nyugdíjat, ugyanez az ország fogja a haláleseti juttatást is folyósítani;
  • amennyiben az elhunyt számára egynél több uniós ország folyósított nyugdíjat, az az ország fog haláleseti juttatást folyósítani, ahol az elhunyt élt (amennyiben az ország folyósított nyugdíjat a részére), vagy ahol az elhunyt a leghosszabb ideig volt biztosított.

A kérelmet mindkét esetben az elhunyt lakóhelye szerinti országban, ahhoz a társadalombiztosítási szervhez kell benyújtani, amely az elhunytat nyilvántartotta.

Konkrét eset

Melyik ország fizeti az Önt megillető haláleseti juttatást?

A holland Els és Jan nyugdíjazásukkor Olaszországba költöztek. Amikor Jan elhunyt, Els azt a tájékoztatást kapta, hogy kérelmezheti a holland haláleseti juttatást, de nem tudta, hogy a kérelmet hol nyújtsa be.

Els felvette a kapcsolatot egy európai munkaügyi tanácsadóval, és megtudta, hogy ahhoz az egészségbiztosítási hatósághoz kell fordulnia, amelynél a férjét Olaszországban nyilvántartották. Ez a hivatal azután továbbította a kérelmet a holland hatóságoknak.

További információk arról, melyek a haláleseti juttatásokkal kapcsolatos rendelkezések az egyes országokban:

Ország kiválasztása:

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz