Utolsó frissítés: 29/10/2021

Túlélő hozzátartozói nyugdíjak és haláleseti juttatások

Önt is érinti a brexit?

Az ezen az oldalon ismertetett szabályok és feltételek továbbra is alkalmazandók az Egyesült Királyságban élő uniós polgárokra, illetve az EU-ban élő brit állampolgárokra, amennyiben az EU és az Egyesült Királyság között létrejött kilépési megállapodás által nyújtott védelem hatálya alá tartoznak.

Az Egyesült Királyság kilépéséről szóló megállapodás általános szabályai védik a 2020. december 31-e előtt szerzett társadalombiztosítási jogokat (pl. jogosultság egészségügyi ellátáshoz, munkanélküli ellátáshoz, nyugdíjhoz). További információk az uniós polgárok jogairól az Egyesült Királyságbanen.

Ha úgy gondolja, hogy sérültek az uniós jog által biztosított jogai és tanácsra van szüksége, forduljon segítségnyújtó szolgálatunkhoz.

Ha Ön uniós ország állampolgára és az Egyesült Királyságban él, az ott felmerülő problémájával először az Egyesült Királyság illetékes hatóságához kell fordulnia jogorvoslatért. Ha nem sikerül megoldania a problémát, az Egyesült Királyság független ellenőrző hatóságánál (Independent Monitoring Authorityen) jelentheti be, hogy sérültek a jogai.

Ha Ön brit állampolgárként valamelyik uniós országban tartózkodik, tegyen panaszt az Európai Bizottságnál.

Halálesetkor az elhunyt személy hozzátartozói adott esetben túlélő hozzátartozói ellátásra tarthatnak igényt. A jogosultság köre és az ellátás országonként más és más. Az alábbiakban ismertetjük, melyek azok az ellátások, melyeket a hátrahagyott hozzátartozók leggyakrabban igényelhetnek szeretteik halála után.

Túlélő hozzátartozói nyugdíjak

A túlélő hozzátartozói nyugdíj havi járadék, mely az elhalálozott személy (leendő) nyugdíjának bizonyos hányadát teszi ki, és amelyre az elhunyt legközelebbi rokona jogosult. A túlélő hozzátartozói nyugdíjat ugyanaz a hatóság folyósítja, mint amely az öregségi nyugdíjat folyósítja, illetve folyósította volna az elhunyt személy részére. A folyósítandó összeg ugyanúgy kerül kiszámításra, mint az öregségi nyugdíj összege.

Túlélő hozzátartozói nyugdíjért annak az országnak a nyugdíjhatóságához kell fordulnia, ahol az Ön elhunyt rokona legutóbb élt vagy dolgozott. A tagállami hatóság meg fogja vizsgálni az Ön kérelmét és továbbítani fogja azt az ügyben illetékes EU-ország felé.

Ha Ön a tagállami rendelkezések alapján nem jogosult túlélő hozzátartozói nyugdíjra, özvegyi járadékra esetleg igényt tarthat.

Figyelmeztetés

Nem minden uniós ország fizet túlélő hozzátartozói nyugdíjat.

Haláleseti juttatások

A haláleseti juttatás a halálesetet követően egyszer kifizetett juttatás.

Figyelmeztetés

Nem minden uniós ország fizet haláleseti juttatást.

Mielőtt haláleseti juttatásért folyamodna, járjon utána a következőknek:

Hová kell benyújtani a kérelmet?

A túlélő hozzátartozói ellátás iránti kérelmet minden esetben az elhunyt legutóbbi lakóhelye szerinti országban, ahhoz a társadalombiztosítási szervhez kell benyújtani, amely az elhunytat nyilvántartotta. A tagállami hatóság meg fogja vizsgálni az Ön kérelmét és továbbítani fogja azt az ügyben illetékes EU-ország felé.

Melyik ország fizet?

Ha az Ön elhunyt rokona számára több uniós ország folyósított nyugdíjat, a haláleseti juttatást és/vagy túlélő hozzátartozói nyugdíjat az az ország fogja folyósítani, ahol:

A kérelmet mindkét esetben az elhunyt legutóbbi lakóhelye szerinti országban, ahhoz a társadalombiztosítási szervhez kell benyújtani, amely az elhunytat nyilvántartotta.

Konkrét eset

Melyik ország fizeti a haláleseti juttatást?

A holland Els és Jan nyugdíjazásukkor Olaszországba költöztek. Amikor Jan elhunyt, Els azt a tájékoztatást kapta, hogy kérelmezheti a holland haláleseti juttatást, de nem tudta, hogy a kérelmet hol nyújtsa be.

Els felvette a kapcsolatot egy európai munkaügyi tanácsadóval, akitől megtudta, hogy ahhoz a társadalombiztosítási hatósághoz kell fordulnia, amelynél a férjét Olaszországban nyilvántartották. Ez a hivatal azután továbbította a kérelmet a holland hatóságoknak.

Ugyanazok a szabályok érvényesek függetlenül attól, hogy az Ön elhunyt rokona nyugdíjas volt-e vagy sem. Ha az elhunyt fizetett társadalombiztosítási járulékot, Ön jogosult túlélő hozzátartozói ellátásra.

A haláleseti juttatás és a túlélő hozzátartozói nyugdíj folyósítására vonatkozó követelmények eltérőek a különböző EU-országokban.

Nézzen utána, milyen szabályok alkalmazandók abban az országban, ahol az Ön elhunyt hozzátartozója biztosítva volt:

Ország kiválasztása

További kérdései vannak?

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: