Utolsó frissítés: 08/06/2022

Munkanélküli-ellátások átvitele másik országba

Általánosságban elmondható, hogy ahhoz, hogy munkanélküli-ellátásokban részesüljön, Önnek abban az országban kell tartózkodnia, amelyik az ellátásait folyósítja. Bizonyos feltételek teljesülése esetén azonban lehetősége van arra, hogy álláskeresés céljából egy másik uniós országba távozzon, és kinttartózkodása során továbbra is megkapja a munkanélküli-ellátásokat attól az országtól, ahol munkanélkülivé vált.

A 3 hónapig tartó külföldi tartózkodás

Ön a külföldi álláskeresés során legalább 3 hónapon át és legfeljebb 6 hónapig (a pontos időtartam az ellátásokat fizető intézménytől függ) továbbra is megkaphatja a munkanélküli-ellátásokat attól az uniós országtól, ahol utoljára munkaviszonyban állt.

Ezt Ön csak akkor teheti meg, ha:

Önnek a kiutazás előtt:

Figyelmeztetés

Ez az engedély csak egy adott országra érvényes. Ha Ön a munkanélküli-ellátásait az első ország után át akarja vinni egy másik országba, akkor újabb U2 nyomtatványt kell kiváltania. Érdeklődje meg a munkaügyi központban, hogy haza kell-e utaznia az új engedély kérelmezése céljából, vagy ezt külföldről is elintézheti-e.

A célországba történő megérkezésekor a következőket kell tennie:

Figyelmeztetés

Ajánlatos tájékozódnia arról, hogy álláskeresőként milyen jogai és kötelezettségei vannak az adott országban. Ezek nagymértékben különbözhetnek azoktól a jogoktól és kötelezettségektől, amelyek abban az országban vonatkoznak Önre, ahol munkanélkülivé vált.

A fentiekben ismertetett tennivalók elvégzését követően ugyanolyan összegű ellátást kap majd, mint korábban. Ezt az összeget közvetlenül a bankszámlájára utalják át abban az országban, ahol elvesztette az állását.

Figyelmeztetés

Ha meg akarja őrizni munkanélküli-ellátásokra való jogosultságát, akkor a jogosultság lejárta előtt vagy lejártának napján mindenképpen térjen vissza a munkanélküli-ellátásokat fizető országba.

A 3 hónapot meghaladó külföldi tartózkodás

Ha Ön 3 hónapnál tovább szeretne külföldön maradni, akkor hosszabbítást kell kérnie annak az országnak a nemzeti foglalkoztatási szolgálatától, ahol munkanélkülivé vált. A szolgálat munkatársai – legfeljebb 6 hónapos időtartamra – meghosszabbíthatják az ellátások folyósítását.

Figyelmeztetés

Nem mindegyik ország engedélyezi az ellátások folyósításának meghosszabbítását. Érdemes megérdeklődnie hazájának állami foglalkoztatási szolgálatától, hogy van-e mód a hosszabbítás kérelmezésére, és ha igen, milyen feltételeket kell ehhez teljesítenie.

Azoknak az országoknak a túlnyomó többsége, amelyek esetében lehetőség van hosszabbítás kérelmezésére, egyértelmű kritériumok alapján bírálja el az ilyen irányú kérelmeket. Az elbíráláshoz a foglalkoztatási szolgálat többek között az alábbi dokumentumokat és információkat kérheti be Öntől:

Kérvényezze a hosszabbítást minél hamarabb. A hosszabbítást még az első 3 hónapos időszak lejárta előtt kérvényeznie kell.

Egyenlő bánásmód

Ha külföldön keres munkát, a következők tekintetében ugyanolyan jogokkal rendelkezik, mint a fogadó ország állampolgárai:

Figyelmeztetés

Előfordulhat, hogy a tartózkodás helye szerinti ország addig nem biztosít Önnek az elhelyezkedés megkönnyítésére bizonyos típusú pénzügyi támogatásokat – pl. munkanélküliek vállalkozásindítását segítő kedvezményes kamatozású kölcsönt –, amíg igazolást nem nyer, hogy Önt tényleges kapcsolat fűzi a helyi munkaerőpiachoz. Tényleges kapcsolat meglétének minősülhet az az eset, ha Ön kellően hosszú ideje tartózkodik és keres munkát az adott országban.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: