Utolsó frissítés: 04/01/2021

Munkanélküliség és ellátások

Önt is érinti a brexit?

Az ezen az oldalon ismertetett szabályok és feltételek továbbra is alkalmazandók az Egyesült Királyságban élő uniós polgárokra, illetve az EU-ban élő brit állampolgárokra, amennyiben az EU és az Egyesült Királyság között létrejött kilépési megállapodás által nyújtott védelem hatálya alá tartoznak.

Az Egyesült Királyság kilépéséről szóló megállapodás általános szabályai védik a 2020. december 31-e előtt szerzett társadalombiztosítási jogokat (pl. jogosultság egészségügyi ellátáshoz, munkanélküli ellátáshoz, nyugdíjhoz). További információk az uniós polgárok jogairól az Egyesült Királyságbanen.

Ha úgy gondolja, hogy sérültek az uniós jog által biztosított jogai és tanácsra van szüksége, forduljon segítségnyújtó szolgálatunkhoz.

Ha Ön uniós ország állampolgára és az Egyesült Királyságban él, az ott felmerülő problémájával először az Egyesült Királyság illetékes hatóságához kell fordulnia jogorvoslatért. Ha nem sikerül megoldania a problémát, az Egyesült Királyság független ellenőrző hatóságánál (Independent Monitoring Authorityen) jelentheti be, hogy sérültek a jogai.

Ha Ön brit állampolgárként valamelyik uniós országban tartózkodik, tegyen panaszt az Európai Bizottságnál.

Mindegyik EU-ország szabadon, saját hatáskörben alakítja ki saját szociális biztonsági rendszerét. A szociális biztonsági rendszerek így Unió-szerte jelentős mértékben eltérnek egymástól.

Az európai uniós szabályok ugyanakkor meghatározzák, hogy az uniós polgárok több tagország érintettsége esetén melyik ország biztosítási rendszerének hatálya alá tartoznak. Több tagállam érintettségéről beszélhetünk például abban az esetben, ha valamelyik EU-ország állampolgára másik uniós tagállamban telepedik le vagy vállal munkát.

Az alábbi linkekre kattintva részletes tájékoztatást olvashat az alábbi témákban:

Lásd még:

Oldal megosztása: