Utolsó frissítés: 18/02/2020

Ha nem talál munkát

Önt is érinti a brexit?

Az ezen az oldalon ismertetett szabályok és feltételek továbbra is érvényesek az Egyesült Királyságban, illetve továbbra is alkalmazandók az egyesült királysági állampolgárokra az Unióban.

Az Egyesült Királyság kilépéséről szóló megállapodás általános szabályai védik a 2020. december 31-e előtt szerzett szociális biztonsági jogokat (pl. jogosultság egészségügyi ellátáshoz, munkanélküli ellátáshoz, nyugdíjhoz ). Bővebb információk az Ön jogairól.

Ha Ön problémába ütközik jogainak érvényesítése során, lépjen velünk kapcsolatba.

Ha az U2 nyomtatványban megadott időpontnál hamarabb hazatér

Ha Ön az U2 nyomtatványban megadott időszak lejárta előtt visszatér az ellátásokat fizető országba, akkor továbbra is kapni fogja az Önt megillető munkanélküli-ellátásokat. Az Önt megillető munkanélküli-ellátások időtartama és teljes összege változatlan marad.

Konkrét eset

Önt 8 hónapig munkanélküli-ellátások illetik meg abban az országban, ahol munkanélkülivé vált. Tegyük fel, hogy Ön munkanélküliként 2 hónapig ebben az országban, majd 2 hónapig külföldön kapott ellátásokat. Amikor visszatér abba az országba, ahol elvesztette állását, még 4 hónapig jogosult ott ellátásokra.

Ha külföldre megy, és az első országban nem talál állást, akkor továbbutazhat, és másik országban is kereshet munkát. Ha külföldi tartózkodása alatt is szeretné megkapni munkanélküli-ellátásait, a következőt kell tennie:

Érdeklődje meg a munkaügyi központban, hogy az új engedély kérelmezése céljából haza kell-e térnie, vagy ezt külföldről is elintézheti.

Külföldi tartózkodásának teljes hossza (azaz a különböző országokban töltött idő összesen) nem haladhatja meg a 3 hónapot (ezt az ellátásokat folyósító hatóság beleegyezésével 6 hónapra lehet hosszabbítani).

Ha az U2 nyomtatványban megadott időpontnál tovább marad külföldön

Ha 3 hónapnál tovább marad külföldön, de ezalatt nem talál munkát, és nem kap hosszabbítást, akkor az U2 nyomtatványban meghatározott időszak lejárta után elveszíti jogosultságát, hogy munkanélküli-ellátásban részesüljön, és a jogosultságot ismételten meg kell szereznie. Lehetséges tehát, hogy bizonyos ideig dolgoznia kell, és csak ezután válik ismét jogosulttá a munkanélküli-ellátásra.

Ha úgy gondolja, hogy 3 hónapon belül nem tud hazatérni, akkor a 3 hónap lejárta előtt vegye fel a kapcsolatot annak az országnak a foglalkoztatási szolgálatával, ahol munkanélkülivé vált, és kérjen hosszabbítást.

Kérvényezze a hosszabbítást minél hamarabb. A hosszabbítást még az első 3 hónapos időszak lejárta előtt kérvényeznie kell.

Konkrét eset

Fontos, hogy idejében kérvényezze a hosszabbítást

Ramón spanyol állampolgár. A férfi Magyarországra utazott, és magával vitte az U2 nyomtatványt (a korábbi E 303 nyomtatvány), hogy külföldi tartózkodása alatt is megkapja 3 hónapig a munkanélküli-ellátást. Egy fontos állásinterjú miatt azonban kicsivel tovább maradt. Amikor visszatért Spanyolországba, megtudta, hogy elveszítette jogosultságát a munkanélküli-ellátásra.

Hogy Ön ne járjon így, hasonló esetben a 3 hónapos időszak lejárta előtt feltétlenül kérelmezze a hosszabbítást a nemzeti foglalkoztatási központnál. Lehet, hogy engedélyezik az Ön számára, hogy további 3 hónapig ellátásokban részesüljön, amíg munkát keres külföldön. Amennyiben kérelmére nem kap választ, vagy nem biztos abban, hogy megkapja a hosszabbítást, legjobban teszi, ha a 3 hónapos időszak lejárta előtt hazatér.

Ha csak az első 3 hónap lejárta után tér haza, vagy csak ekkor kérelmezi a hosszabbítást, akkor Ramónhoz hasonlóan Ön is elveszítheti az ellátásra való jogosultságot.

Önt még akkor sem kényszeríthetik, hogy az adott országot elhagyja, ha nem kap munkanélküli-ellátást, feltéve hogy bizonyítani tudja, hogy a munkakeresést nem hagyta abba, és jó esélye van az elhelyezkedésre.

Őrizze meg álláspályázatai másolatát, állásinterjúkra szóló behívóit és az álláspályázatokra kapott egyéb válaszokat.

Munkanélküli-ellátás igénylése külföldi munkavállalás után

Ha elveszíti az állását, általában abban az országban kell munkanélküli-ellátásokat igényelnie, ahol legutoljára dolgozott.

Ha Ön az alatt az időszak alatt, amikor legutóbb munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként dolgozott, határ menti munkavállaló volt (azaz nem abban az uniós országban élt, mint ahol dolgozott, és hetente legalább egyszer visszatért lakóhelyére), akkor - a külföldi munkavégzési időszakok alapján - abban az országban kell igényelnie a munkanélküli-ellátásokat, ahol él. U1 nyomtatványt (korábbi E 301 nyomtatvány) pedig abban az országban kell igényelnie, ahol legutoljára dolgozott.

Ha Ön az alatt az időszak alatt, amikor legutóbb munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként dolgozott, nem abban az uniós országban lakott, mint ahol dolgozott, de heti egy alkalomnál ritkábban tért vissza lakóhelyére, akkor vagy a lakóhelye szerinti országban igényelhet munkanélküli-ellátásokat, vagy abban az országban, ahol a legutóbb dolgozott. Ha visszatér a lakóhelye szerinti országba, akkor abban az országban kell az U1 nyomtatványt (korábbi E 301 nyomtatvány) beszereznie, ahol legutoljára dolgozott.

Az Ön kérelmével foglalkozó hatóság más országokból közvetlenül, nyomtatvány nélkül is be tudja szerezni a szükséges információkat. A kitöltött U1 nyomtatvány azonban valószínűleg meggyorsíthatja az igénylés feldolgozását.

Ha tájékozódni kíván munkanélküli-ellátásokra való jogosultságáról, vegye fel a kapcsolatot annak az országnak a nemzeti foglalkoztatási szolgálatával, amelyben kérelmezni szeretné az ellátásokat.

Szükséges nyomtatványok

Ezt a nyomtatványt annak az országnak (vagy országoknak) a nemzeti foglalkoztatási szolgálatánál tudja beszerezni, ahol utoljára dolgozott, és annak az országnak a nemzeti foglalkoztatási szolgálatához kell benyújtania, ahol az ellátásokat kérvényezi.

Ezt a nyomtatványt annak az országnak a nemzeti foglalkoztatási szolgálatánál tudja beszerezni, ahol munkanélkülivé vált. A dokumentumot annak az országnak a nemzeti foglalkoztatási szolgálatához kell benyújtania, ahol állást keres. Így regisztrált álláskereső lesz az adott országban.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: