Spørgsmål og svar - Dobbeltbeskatning

JA. EU-landene kan frit anvende skatteregler og kræve selvangivelser, som de vil – når de ikke anvender reglerne på en diskriminerende måde. Det er usædvanligt, men ikke uhørt at kræve, at borgere, som bor i et andet land, skal opgive deres indtægt.

Desuden betyder det, at du bor og arbejder i ét land, ikke nødvendigvis, at du er skattepligtig dér i henhold til skatteaftalen mellem det pågældende land og dit hjemland.

Hvis du bor og arbejder i et land, som ikke er dit hjemland, i mere end 6 måneder af et år, bliver du normalt skattepligtig dér, og landet kan beskatte dig af din samlede indkomst – altså både din løn i det pågældende land og indtægter andre steder (såvel i som uden for EU). Hvis du har stærke familiemæssige eller økonomiske bånd til dit hjemland, kan du dog stadig blive betragtet som skattepligtig dér – selv hvis du tilbringer under 6 måneder om året i landet.

Hvis du tilbringer under 6 måneder om året i et land, som ikke er dit hjemland, forbliver du normalt skattepligtig i dit hjemland. I så fald er du formentlig kun skattepligtig i det andet land af den løn og andre indtægter, du har i landet, og du skal betale skat af dine indtægter i resten af verden i dit hjemland.

Kontakt de polske skattemyndigheder for at tjekke, hvilke regler der gælder for dig. Hvis du er flyttet til et andet land, er det under alle omstændigheder altid en god idé at underrette skattemyndighederne for at undgå problemer senere.

Hvis din arbejdsgiver bor i Østrig, skal du normalt betale østrigsk skat af det, du tjener der, uanset hvor længe du opholder dig i landet.

Hvis du opholder dig i Østrig i mindre end 6 måneder, vil du formentlig stadig være skattepligtig i Irland og derfor også skulle betale skat af dine indtæger i hele verden der, herunder din løn i Østrig. I så fald kan du dog formentlig trække den skat, du betalte i Østrig, fra i din skat i Irland.

For at være sikker er det en god idé at tjekke dobbeltbeskatningsaftalen mellem Irland og Østrig. de en fr

Det kommer an på vilkårene i den bilaterale skatteaftale mellem Finland og Italien og den præcise karakter af din indtægt.

I henhold til standardaftalen om dobbeltbeskatning bliver private pensioner kun beskattet i det land, hvor du bor – altså Italien i dit tilfælde. Indtægt fra investeringer i form af udbytte kan være skattepligtig i både Finland og Italien, men i så fald vil Italien normalt give dig et nedslag i skatten på grund af den skat, du har betalt i Finland.

Det er op til de enkelte lande at indgå aftaler om forbud mod dobbeltbeskatning. EU kan ikke tvinge dem til at indgå sådanne aftaler. Og ethvert land, du har en tilknytning til, kan retmæssigt kræve at du udfylder en selvangivelse. At opgive samme indtægt i to EU-lande betyder dog ikke nødvendigvis, at du skal betale skat to gange. Og selv hvis du skal betale skat to gange, kan du have mulighed for at få den godtgjort i et af landene.

Se skatteaftalen mellem Spanien og Sverige de en fr , hvis du vil vide mere.

Desværre gælder aftalen mellem Danmark og Frankrig om at undgå dobbeltbeskatning ikke længere. Skatteydere, som f.eks. pensionister, som får deres indtægt fra Danmark, men bor i Frankrig, er nu skattepligtige af deres danske indkomst i begge lande.

Du kan dog muligvis få en lempelse fra dobbeltbeskatningen i henhold til de nationale love. Spørg de franske skattemyndigheder, om du kan trække noget af den skat, du skal betale i Danmark, fra i din franske skat.

EU-landene er ikke forpligtet til at indgå aftaler om at undgå dobbeltbeskatning, og EU-reglerne kan ikke tvinge dem til det. Men vi arbejder fortsat på at forsøge at mindske skattehindringerne for borgernes frie bevægelighed hen over grænserne, herunder risikoen for dobbeltbeskatning.

JA – Pensionister, der bor i andre lande, kan normalt få oplysninger gennem særlige tjenester i den nationale skatteforvaltning, undertiden på flere sprog. Læs mere på engelsk om tysk beskatning af pensionister, der bor i udlandet en . Desuden indeholder konsulaters en og pensionsordningers bg hjemmesider ofte oplysninger på engelsk til pensionister, der bor i udlandet.

JA – EU-landene kan frit anvende de skatteregler, de vil, når de blot ikke overtræder EU-lovgivningen, f.eks. ved at forskelsbehandle andre landes borgere. De skatter, kommunerne opkræver, udregnes efter huslejen og gælder alle. Hvis du lejede en lejlighed, skal du nok betale den, selv om det kun var i kort tid.

Det er dog muligt, at nogle eller alle kommuner tilbyder lavere satser eller fritagelse fra kommuneskat – f.eks. hvis din primære bopæl er et andet sted. Kontakt den pågældende kommune for at undersøge, om du kan komme i betragtning til en lempelse.

Se de vigtigste oplysninger om dette emne

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Spørg de nationale myndigheder
Senest tjekket: 04/12/2023
Del denne side