Veelgestelde vragen - Een auto kopen en leasen

U moet naar een douanekantoor in uw eigen land gaan, waar u een speciale btw-aangifte moet doen en de verschuldigde btw voor uw nieuwe auto moet betalen.

U moet uw auto ook laten verzekeren, keuren, en inschrijven, en eventuele andere belastingen, zoals wegenbelasting, in uw land betalen.
Nee, dat is niet toegestaan.
Als u een nieuwe auto wilt kopen, kunt u de prijzen gewoon op internet vergelijken. Als u de prijs van een bepaald model in verschillende landen vergelijkt, let dan wel op dat u auto's met dezelfde accessoires en hetzelfde interieur vergelijkt. Technische specificaties (airconditioning, verwarming e.d.) kunnen verschillen.

Maar u moet ook rekening houden met de verschillen in btw:

- Voor een nieuwe auto betaalt u uiteindelijk de prijs zonder btw in het land van aankoop plus de btw in uw eigen land.
- Voor een tweedehands auto betaalt u geen btw als u hem van een particulier koopt. Koopt u hem bij een handelaar, dan betaalt u het nationale btw-tarief in het land van aankoop.
Met een tijdelijke kenteken- of nummerplaat mag u met een auto die u pas in het buitenland heeft gekocht naar uw eigen land rijden om de auto daar in te schrijven. U kunt een tijdelijke kentekenplaat krijgen in het land waar u de auto heeft gekocht. De verkoper kan u daarbij helpen.

Maar omdat tijdelijke kentekenplaten niet automatisch wederzijds erkend worden binnen de EU, moet u eerst nagaan of alle landen waar u doorheen rijdt, de tijdelijke kentekenplaat uit het land waar u de auto heeft gekocht, wel erkennen.

In het land waar u de auto wilt inschrijven, moet u een permanente kentekenplaat aanvragen.

U moet voor de auto ook een verzekering afsluiten die geldig is in alle landen waar u doorheen rijdt.
Als u een nieuwe auto van een handelaar koopt, heeft u in ieder geval recht op twee jaar wettelijke garantie. Bij een tweedehands auto kan de garantietermijn worden verlaagd tot één jaar. De garantie geldt alleen voor fabricagefouten, waarvoor de verkoper verantwoordelijk is.

In sommige gevallen krijgt u een aanvullende garantie. Deze garantie kan u betere bescherming bieden, maar kan de minimale garantie van twee jaar waar u op grond van de EU-regels altijd recht op heeft, niet beperken.

Op grond van de EU-wetgeving kunt u voor uw garantie terecht bij elk bedrijf dat deel uitmaakt van het dealernetwerk van de fabrikant, ongeacht het EU-land waar u de auto heeft gekocht. Dus als u uw in Duitsland gekochte auto mee terug naar België of Nederland neemt, kunt u daar (binnen de garantietermijn) naar een willekeurige officiële dealer van het merk stappen voor de reparatie van productiefouten. U hoeft daarvoor niet terug naar Duitsland.
Dat is afhankelijk van wat de handelaar u over de auto heeft verteld toen u hem kocht en van wat precies het probleem is.

De EU-wetgeving zegt dat u moet kunnen rekenen op een bevredigende kwaliteit en werking. Ook als u een auto tweedehands koopt, moet de verkoper u een voertuig leveren dat aan de voorwaarden van de koopovereenkomst voldoet. De auto moet in overeenstemming zijn met de beschrijving die de verkoper heeft gegeven en bruikbaar zijn voor u. Het voertuig moet voldoen aan de voorwaarden die u bij de koop met de verkoper heeft afgesproken.

De verkoper is niet aansprakelijk voor gebreken waarvan u bij de verkoop al op de hoogte was of die het gevolg zijn van normale slijtage.

Als de auto een belangrijk mankement vertoont waarvan u bij de koop niet op de hoogte was, kunt u aanspraak maken op herstel of schadevergoeding.

Volgen de EU-wetgeving kunt u ten minste twee jaar lang een beroep doen op garantie als het product gebreken vertoont of afwijkt van de beschrijving van de verkoper. Bij een tweedehands auto kan de garantietermijn worden verlaagd tot één jaar. De verkoper moet u dit duidelijk vertellen op het moment van aankoop.

Als het gebrek zich in de eerste zes maanden voordoet, wordt verondersteld dat het al bij de levering bestond maar pas later duidelijk is geworden.

Daarna kunt u nog steeds een beroep doen op garantie, maar als de verkoper ontkent dat het gebrek al bij de levering bestond, moet u dit bewijzen, meestal door de hulp van een expert in te roepen.

Wanneer u een technisch mankement ontdekt, moet u de verkoper zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen twee maanden, daarvan op de hoogte stellen.

U moet eerst contact opnemen met de verkoper om te zien of u de reparatie door een lokale garage kan laten uitvoeren. Dit is meestal geen probleem bij een nieuwe auto, maar vaak wel als u een tweedehands auto heeft gekocht.
Uw rechten zijn in dit geval uiterst beperkt. De consumentenwetgeving is niet van toepassing op transacties tussen particulieren. Zij geldt alleen wanneer een bedrijf iets aan een consument verkoopt. U moet daarom bijzonder voorzichtig zijn als u iets koopt van een particulier.

Als u de zaak niet in der minne kan schikken, kunt u overwegen een civiele procedure tegen de verkoper te beginnen, maar dat kan hoge kosten met zich meebrengen en is moeilijk.

Algemene informatie hierover

EU-wetgeving

Laatste controle: 28/05/2024
Deze bladzijde delen