Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Kratkotrajna napotitev na delo v tujino (do 2 let)

 • V državi, v katero sem bil napoten, imajo vsi moji sodelavci minimalno urno postavko. Ali sem tudi jaz upravičen do minimalne urne postavke?

  DA — Ves čas vaše zaposlitve v tujini mora delodajalec upoštevati osnovne pravice delavcev, ki veljajo v tej državi. Te pravice zadevajo minimalno urno postavko, delovni čas, čas počitka itd.

  Več o svojih pravicah boste izvedeli na uradu za zvezo za napotene delavce.

 • Sem samozaposlen in nameravam delati v tujini nekaj mesecev. Katere formalnosti moram izpolniti?

  Če želite v drugi državi EU delati samo nekaj mesecev, je najbolje, da se na delo v tujino napotite sami.

  Tako boste lahko delali v drugi državi ter ostali v sistemu socialnega varstva države, v kateri običajno delate.

  Pred odhodom morate:

  • zaprositi za obrazec A1 (prej obrazec E 101). V državi izvora se na uradu za zvezo za napotene delavce pozanimajte, kateri organ izda ta dokument.

   Obrazec dokazuje, da ste med delom v tujini vi in vzdrževani družinski člani še vedno zavarovani v državi izvora – za največ 2 leti.

   Za pridobitev obrazca boste morali dokazati, da bodo vaše dejavnosti v tujini podobne dejavnostim, ki ste jih opravljali v domovini. Kako boste to storili? Več o tem v vodniku EU o pravilih za napotitev.
  • pri zavodu za zdravstveno zavarovanje v domovini zaprositi za obrazec S1 (prej obrazec E 106). Med vašim bivanjem v tujini boste vi in vaši družinski člani upravičeni do storitev zdravstvenega varstva.
  • morebiti predložiti prijavo, da boste v državi gostiteljici opravljali svojo poklicno dejavnost.

   Na uradu za zvezo za napotene delavce v domovini se pozanimajte, če je to potrebno – in kaj morate storiti.

  Če se vam v obdobju, v katerem boste delali v tujini, ni treba preseliti v drugo državo (ker jo boste samo občasno obiskovali), potrebujete samo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Dobite jo lahko pri zavodu za zdravstveno zavarovanje v domovini.

  Po prihodu v drugo državo, se morate:

  • seznaniti s pogoji glede prebivanja, čeprav nameravate ostati le krajši čas.
  • zavodu za zdravstveno zavarovanje v tej državi morate (po potrebi) predložiti obrazec S1 (prej obrazec E 106).
 • Sem samozaposlen in sem zaključil obdobje napotitve, navedeno v obrazcu A1 (prej obrazec E 101). Vendar pa delo še ni končano. Ali lahko obdobje napotitve podaljšam?

  DA — Za podaljšanje lahko zaprosite, če delo zaradi nepredvidenih okoliščin traja dalj, kot ste prvotno ocenili in če skupno obdobje napotitve vključno s podaljšanjem ni daljše od 2 let.

  Na kateri organ se lahko obrnem? Obrnite se na urad za zvezo za napotene delavce v državi, v kateri delate.

  Morali boste dokazati, da je dodatno delo postalo nujno zaradi nepredvidenih okoliščin — sicer vam lahko organ v državi gostiteljici prošnjo za podaljšanje obdobja napotitve zavrne.

  Če se to zgodi, še vedno lahko ostanete v tujini, vendar se vaš status spremeni v izseljenca — kar pomeni, da boste zavarovani v sistemu socialnega varstva države gostiteljice (v katerem boste od takrat naprej plačevali prispevke).

 • Sem samozaposlen. V drugi državi EU sem dobil 3-letni projekt. Rad bi se napotil na delo v tujino, da bi lahko ostal v sistemu socialnega varstva v domovini. Ali je to mogoče, čeprav bom v tujini delal več kot 2 leti?

  MOGOČE — Če je že v začetku jasno, da boste v tujini delali več kot 2 leti, lahko zahtevate izjemno obravnavanje v državi gostiteljici, ki omogoča, da ste ves čas vašega bivanja v tujini vključeni v sistem socialnega varstva države izvora.

  Dodelitev izjeme se presoja v posameznem primeru, zanjo je potrebno soglasje organov obeh držav in velja samo za določeno obdobje.

  Na kateri organ se lahko obrnem? Za informacije o tem se obrnite na urad za zvezo za napotene delavce države gostiteljice.

 • Kaj se zgodi, če se ponesrečim v času napotitve na delo v drugo državo EU? Ali lahko pri domačem sistemu zdravstvenega zavarovanja uveljavljam kritje zdravstvenih stroškov zame in mojo družino?

  DA — Največ dve leti (ne glede na to, ali vas na delo v tujino napoti delodajalec ali v tujini delate kot samozaposleni).

  Za uveljavljanje pravice do zdravniške pomoči boste potrebovali dva dokumenta:

Glej osnovne informacije o tem področju
Napoteni delavci
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje