Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Veelgestelde vragen - Voor korte tijd naar het buitenland (max. 2 jaar)

 • In het land waarheen ik gedetacheerd ben, verdienen al mijn collega's het minimumloon. Heb ik daar ook recht op?

  JA — Tijdens uw hele periode in het buitenland is uw werkgever verplicht zich te houden aan de regels die gelden in het land waar u werkt. Het gaat dan om minimumloon, werk- en rusttijden enz.

  Het verbindingskantoor voor gedetacheerden in het gastland kan u meer hierover vertellen.

 • Ik ben zelfstandige en ben van plan een paar maanden in het buitenland te gaan werken. Welke formaliteiten moet ik afhandelen?

  Als u een paar maanden in een ander EU-land wilt werken, is het het beste om uzelf naar het buitenland te detacheren.

  Zo kunt u een periode in het buitenland werken en toch gedekt blijven door het socialezekerheidsstelsel van het land waar u normaal gesproken werkt.

  Voor vertrek moet u:

  • Een A1-formulier (het voormalige E101-formulier) aanvragen. Het verbindingskantoor voor gedetacheerden kan u vertellen welke instantie deze documenten kan verstrekken.

   Met dit formulier hebben u en uw gezin maximaal 2 jaar lang recht op vergoedingen uit het socialezekerheidsstelsel in uw thuisland terwijl u in het buitenland werkt.

   Om het formulier te krijgen, moet u aantonen dat u de activiteiten die u in het buitenland wilt uitoefenen en de activiteiten die u in uw eigen land uitoefent gelijkaardig zijn. In de EU-gids over regels voor detachering in het buitenland kunt u lezen hoe u dat doet.
  • Vraag uw zorgverzekeraar in uw thuisland om een S1-formulier (het voormalige E106-formulier). Daarmee hebben u en uw gezin recht op gezondheidszorg in het gastland.
  • Zo nodig kunt u vooraf een verklaring indienen dat u van plan bent uw beroep in het gastland uit te oefenen.

   Het verbindingskantoor voor gedetacheerden in uw thuisland kan u vertellen of dit nodig is.

  Als u voor uw werk niet hoeft te verhuizen maar alleen maar korte bezoeken aan het land brengt, heeft u alleen maar een Europese zorgpas nodig. Die kunt u aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

  Als u aankomt in het gastland moet u:

  • nagaan wat u moet doen om er legaal te verblijven, zelfs als u maar kort blijft.
  • uw S1-formulier (het voormalige E106-formulier) afgeven bij een zorgverzekeraar (indien van toepassing).
 • Ik ben zelfstandige, en de detacheringsperiode op mijn A1-formulier (voorheen E101) is verlopen. Maar ik heb mijn werk nog niet afgerond. Kan ik mijn detachering verlengen?

  JA — U kunt verlenging aanvragen als het werk door onvoorziene omstandigheden langer duurt dan u aanvankelijk geschat had en als de totale detacheringsperiode niet langer dan 2 jaar is.

  Welke instantie kan zo'n verlenging goedkeuren? Vraag dit aan het verbindingskantoor voor gedetacheerden in het land waar u werkt.

  U moet aantonen dat u langer moet werken door onvoorziene omstandigheden. Als u dit niet kunt, mag het gastland de verlenging weigeren.

  Als dat gebeurt, mag u in het gastland blijven, maar dan moet u overstappen naar het socialezekerheidsstelsel van dat land. U betaalt dan premies in het gastland, en niet meer in uw thuisland.

 • Ik ben zelfstandige en ga een project van 3 jaar doen in een ander EU-land. Ik wil mezelf graag naar het buitenland detacheren om gedekt te blijven door het socialezekerheidsstelsel van mijn thuisland. Kan dat, ook als ik langer dan 2 jaar daar blijf werken?

  MISSCHIEN — Als het van begin af aan duidelijk is dan u langer dan 2 jaar in het buitenland gaat werken, kunt u vrijstelling van de regels in uw land op dit gebied aanvragen. Zo kunt u misschien toch door het socialezekerheidsstelsel van uw thuisland gedekt blijven.

  Dergelijke uitzonderingen verschillen van geval tot geval, zijn voor een bepaalde tijd geldig en vereisen toestemming van de autoriteiten in beide betrokken landen.

  Welke instantie kan zo'n verlenging goedkeuren? Dat kunt u vragen aan het verbindingskantoor voor gedetacheerden in het gastland.

 • Wat gebeurt er als ik in de detacheringsperiode in een ander EU-land een ongeluk krijg? Zijn mijn gezin en ik gedekt door het gezondheidszorgstelsel in ons thuisland?

  JA — Maximaal 2 jaar (ongeacht of u door uw werkgever gedetacheerd bent of dat u zich als zelfstandige zelf gedetacheerd heeft).

  Om ter plaatse behandeld te worden, heeft u 2 documenten nodig.

Algemene informatie hierover
Gedetacheerde werknemers
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies