Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Актуализация : 25/04/2017

Често задавани въпроси - Краткосрочни командировки в чужбина (максимум 2 години)

 • В страната, в която моят работодател ме изпрати на работа, всичките ми колеги получават минималната заплата. Имам ли и аз право да я получавам?

  ДА — За целия период, в който работите там, вашият работодател е задължен да спазва основните правила за закрила на работниците в тази страна. Сред тези основни права са минималната заплата, работното време, минималните периоди за почивка и др.

  Научете повече за правата си, като се свържете с бюрото за връзка за командировани работници в съответната страна.

 • Аз съм самостоятелно заето лице и смятам да работя в чужбина за няколко месеца. Какви са формалностите в този случай?

  Ако искате да работите само няколко месеца в друга страна от ЕС, най-добре е да „се командировате в чужбина.

  Това ви позволява да работите в чужбина, като в същото време оставате обхванати от социалноосигурителната система на страната, в която обикновено работите.

  Преди да заминете, трябва да:

  • кандидатствате за формуляр A1 (предишен E 101). Попитайте бюрото за връзка за командировани работници във вашата страна кой орган издава тези документи.

   Този формуляр доказва, че вие и лицата на ваша издръжка оставате обхванати от социалноосигурителната система на вашата страна, докато сте в чужбина - за период от максимум 2 години.

   За да получите този формуляр, трябва да докажете, че дейностите, които смятате да извършвате в чужбина, са „подобни на извършваните от вас във вашата страна. Как? Вижте Наръчника на ЕС за правила за командироване.
  • поискате формуляр S1 (предишен E 106) от здравните власти във вашата страна. Това ще даде право на вас и вашето семейство на здравни грижи по време на престоя ви в чужбина.
  • Може да се наложи да направите предварителна декларация, че ще практикувате професията си в приемащата страна.

   За да научите дали това се изисква и как да го направите, свържете се с бюрото за връзка за командировани работници във вашата страна.

  Ако не се налага да се местите в страната за времето, в което ще работите там (а само ще я посещавате за кратко), ви е нужна само Европейска здравноосигурителна карта. Можете да я получите от съответните власти във вашата страна.

  Когато пристигнете в страната, трябва да:

 • Аз съм самостоятелно заето лице и приключих периода си на командироване, обявен във формуляр А1 (предишен Е 101). За съжаление работата ми не е завършена. Мога ли да удължа периода на командироването си?

  ДА — Mожете да поискате удължаване, ако работата ви продължава по-дълго от очакваното поради непредвидени обстоятелства и ако общият период на командироване, включително удължаването, не надхвърля 2 години.

  С кой орган трябва да се свържете? Обърнете се към бюрото за връзка за командировани работници в страната, в която работите.

  Трябва да докажете , че необходимостта от допълнителна работа се дължи на непредвидени обстоятелства, в противен случай органите в приемащата страна могат да отхвърлят искането за удължаване на периода на командироване.

  Ако това стане, все още можете да останете в чужбина, но статусът ви се променя на „експатрирано лице , което означава, че ще трябва да се прехвърлите към социалноосигурителната система на приемащата страна (ще плащате вноски там, а не във вашата страна).

 • Аз съм самостоятелно заето лице и стартирах 3-годишен проект в друга страна от ЕС. Бих желал да се командировам в чужбина, за да остана осигурен от социалноосигурителната система на моята страна. Възможно ли е това, въпр

  МОЖЕ БИ — Kогато от самото начало е ясно, че ще работите в чужбина повече от 2 години, можете да поискате освобождаване от законите на приемащата страна в тази област, което ще ви позволи да останете обхванати от социалноосигурителната система на вашата страна, докато работите в чужбина.

  Освобождавания от този тип са различни в различните случаи, изискват съгласието на властите в двете страни и са валидни само за определен период.

  С кой орган трябва да се свържете? Обърнете се към бюрото за връзка за командировани работници в приемащата страна.

 • Какво ще стане, ако претърпя инцидент по време на командировка в друга страна от ЕС? Здравноосигурителната система на моята страна ще осигури ли мен и моето семейство?

  ДА — За период до 2 години (независимо дали сте командировани от вашия работодател или сте се командировали сами , ако сте самостоятелно заето лице).

  За да бъдете лекувани на място, ще са ви нужни 2 документа:

Вижте основната информация по темата
Командировани работници
Законодателство на ЕС
Обществени консултации
  Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
  Потърсете помощ и съвети