Posljednji put provjereno: 20/06/2022

Nezaposlenost u inozemstvu

Ako izgubite posao tijekom rada u drugoj državi članici, koja vam država isplaćuje naknadu za nezaposlenost ovisi o vašoj situaciji u pogledu zaposlenja i mjestu boravišta, a ne o vašem državljanstvu.

Što učiniti ako ste prije gubitka posla bili u nekoj od sljedećih situacija:

Živjeli ste i radili u inozemstvu

Planirate li ondje ostati?

Ako izgubite posao i odlučite ostati u državi članici u kojoj ste bili zaposleni, morali biste ondje zatražiti naknadu za nezaposlenost.

Prijavite se kao tražitelj zaposlenja pri lokalnim službe za zapošljavanje. S vama će se postupati kao s državljaninom te države.

Posebno obratite pozornost na sljedeće:

 • razdoblja zaposlenosti potrebna kako biste imali pravo na naknade za nezaposlenost
 • stope koje se primjenjuju za izračun naknada
 • trajanje isplate naknada.

Ako morate dokazati prethodna razdoblja zaposlenja i socijalnog osiguranja u inozemstvu, moguće je da ćete morati zatražiti obrazac U1 (nekadašnji obrazac E 301) u državi u kojoj ste nekad radili.

Čak i ako ne predate obrazac U1, nadležno tijelo koje obrađuje vaš zahtjev informacije može dobiti izravno od nadležnih tijela druge države. Međutim, obrascom biste mogli ubrzati postupak obrade zahtjeva.

Vraćate se kući?

Ako se nakon što ostanete bez posla odlučite vratiti u matičnu državu, ondje se morate obratiti nacionalna služba za zapošljavanje kako biste saznali imate li i dalje pravo na naknade za nezaposlenost nakon vremena provedenog u inozemstvu.

Ako imate, morat ćete učiniti sljedeće:

 • izravno se prijaviti kao tražitelj zaposlenja u matičnoj državi i
 • zatražiti obrazac U1 (nekadašnji obrazac E 301) u državi u kojoj ste zadnji put radili.

Čak i ako ne predate obrazac U1, nadležno tijelo koje obrađuje vaš zahtjev može dobiti informacije izravno od nadležnih tijela druge države. Međutim, obrascom biste mogli ubrzati postupak obrade zahtjeva.

Ako nemate pravo na naknade u matičnoj državi, od države u kojoj ste izgubili posao možete zatražiti odobrenje prijenosa naknada za nezaposlenost :

 • u matičnu državu ili
 • u bilo koju drugu državu u kojoj želite tražiti zaposlenje.

Naknade se obično prenose tri mjeseca, ali to se razdoblje može produljiti najduže na šest mjeseci.

Bili ste upućeni na kraći rad u inozemstvo (manje od dvije godine)

Ako se odlučite za nastavak osiguranja u državi iz koje ste upućeni na rad, u pravilu se vaše naknade za nezaposlenost ondje isplaćuju.

U tom slučaju biste se trebali prijaviti kao tražitelj zaposlenja pri službe za zapošljavanje u toj državi.

Bili ste državni službenik upućen na rad u inozemstvo

Ako u potpunosti ostanete bez posla, možete odabrati hoćete li primati naknade za nezaposlenost u državi članici u koju ste upućeni na rad ili u matičnoj državi te se prijaviti službe za zapošljavanje.

 • Ako odlučite zatražiti naknadu u državi u koju ste upućeni na rad, zatražite obrazac U1 (nekadašnji obrazac E 301) od nacionalne službe za zapošljavanje u matičnoj državi.  U tom su obrascu prikazana razdoblja koja je potrebno uzeti u obzir pri izračunu naknada za nezaposlenost. Pošaljite ga nacionalnoj službi za zapošljavanje u državi u kojoj ste zatražili naknadu.

  Čak i ako ne predate obrazac U1, nadležno tijelo koje obrađuje vaš zahtjev može dobiti informacije izravno od nadležnih tijela druge države. Međutim, obrascom biste mogli ubrzati postupak obrade zahtjeva.

 • Ako odlučite zatražiti naknadu u matičnoj državi, morat ćete se u nju vratiti.

Naknada će se izračunati u skladu s pravilima države u kojoj se prijavite kao tražitelj zaposlenja, a u obzir će se uzeti i sva razdoblja tijekom kojih ste radili u inozemstvu.

Primjer

Dobro promislite gdje ćete se prijaviti kao nezaposleni

Mirko iz Njemačke radio je u Irskoj kao njemački državni službenik kada je ostao bez posla. Mogao se vratiti u Njemačku i ondje se prijaviti kao nezaposlena osoba. No odlučio je ostati u Irskoj i ondje zatražiti naknadu za nezaposlenost.

Očekivao je da će, kao u Njemačkoj, dobivati naknadu u visini od 67 % prosječne dnevne plaće. No u Irskoj se naknade za nezaposlenost ne temelje na prethodnom iznosu plaće. Iznenadio se kada je saznao da će imati pravo samo na tjedni paušalni iznos od 204,30 EUR.

Radili ste u jednoj državi, a živjeli u drugoj (dnevni migrant)

Ako ste dnevni migrant (zaposlen ili samozaposlen) i ostali ste bez posla, naknadu za nezaposlenost možete zatražiti samo od države u kojoj živite.

Napomena

Iznimka

Ako ste tijekom zadnjeg razdoblja putovanja na posao odlazili kući manje od jednom tjedno, možete odlučiti gdje želite zatražiti naknadu za nezaposlenost (u državi boravka ili državi gdje ste zadnji put radili).

To pravilo vrijedi od 1. svibnja 2010., no moguće je da s njim još nisu upoznati svi uredi za zapošljavanje. Imate li problema u pogledu isplata naknada za nezaposlenost u inozemstvu, obratite se našim službama za pomoć Klikom na poveznicu dokument se otvara na drugoj stranici.

Iznos

Pravo na naknade za nezaposlenost i iznos tih naknada ovisi o pravilima države u kojoj živite i koliko ste dugo radili u inozemstvu.

Od nadležnih tijela u državama u kojima ste radili zatražite obrazac U1 (nekadašnji obrazac E 301 u kojem su prikazana razdoblja koja je potrebno uzeti u obzir pri izračunu naknada za nezaposlenost).

Pošaljite taj obrazac nacionalnoj službi za zapošljavanje u državi u kojoj želite zatražiti naknadu kako bi mogla u obzir uzeti sva razdoblja tijekom kojih ste bili socijalno osigurani ili zaposleni u drugim državama.

Čak i ako ne ispunite obrazac U1, nadležno tijelo koje obrađuje vaš zahtjev može dobiti informacije izravno od nadležnih tijela drugih država. Međutim, obrascom biste mogli ubrzati postupak obrade zahtjeva.

Trebate pomoć pri traženju zaposlenja?

Ako vam je potrebna pomoć pri pronalaženju posla u državi u kojoj ste izgubili posao, možete se ondje prijaviti kao tražitelj zaposlenja pri nacionalna služba za zapošljavanje. Morat ćete ispunjivati uvjete u obje države: državi boravka (koja isplaćuje naknade) i državi u kojoj ste zadnji put radili (i gdje tražite zaposlenje).

Napomena

Najvažnije je da ispunjate uvjete države u kojoj živite, a ako to nije slučaj, to bi se moglo odraziti na vaše naknade.

Primjer

Provjerite gdje možete zatražiti naknadu za nezaposlenost

Arthur iz Njemačke ostao je bez posla 2008. i odmah se preselio u Mađarsku kako bi ondje radio. Potpisao je jednogodišnji ugovor o radu u Budimpešti, ali je njegov dom i dalje bio u Njemačkoj, pa se tamo redovito vraćao.

Kada je opet izgubio posao, mogao je zatražiti naknadu u Mađarskoj. Međutim, odlučio se vratiti u Njemačku i ondje nije imao problema pri dobivanju naknada.

Napomena

Druga država, drugačije naknade

Svaka država članica ima svoja pravila o naknadama za nezaposlenost. Stoga biste u matičnoj državi mogli dobivati naknade u razdoblju od 24 mjeseci, a u nekoj drugoj državi tijekom samo 12 mjeseci.

Trebali biste usporediti naknade koje se isplaćuju u svakoj državi i posebno obratiti pozornost na sljedeće:

 • razdoblja zaposlenosti potrebna kako biste imali pravo na naknade za nezaposlenost
 • stope koje se primjenjuju za izračun naknada
 • trajanje isplate naknada.

Informirajte se o naknadama za nezaposlenost u zemlji koja je nadležna za njihovu isplatu:

Odaberite svoju državu

Preseljenje u drugu državu članicu radi traženja zaposlenja

Pod određenim uvjetima možete prenijeti naknade za nezaposlenost u drugu državu članicu dok ondje tražite zaposlenje. Naknade se obično prenose tri mjeseca, ali to se razdoblje može produljiti najduže na šest mjeseci.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: