Posljednji put provjereno: 08/06/2022

Prijenos naknada za nezaposlenost

Kako biste mogli primati naknadu za nezaposlenost, obično morate boraviti u državi koja vam ih isplaćuje. No pod određenim uvjetima u potragu za zaposlenjem možete otići u drugu državu članicu, a i dalje primati naknadu za nezaposlenost od države u kojoj ste ostali bez posla.

Boravak u inozemstvu do tri mjeseca

Naknadu za nezaposlenost od države članice u kojoj ste zadnje radili možete primati najmanje tri mjeseca, a najviše šest mjeseci, ovisno o ustanovi koja vam je isplaćuje.

To možete učiniti samo u sljedećim slučajevima:

Prije odlaska morate:

Napomena

To odobrenje vrijedi samo za jednu državu. Ako želite prenijeti naknadu za nezaposlenost u drugu državu, morate zatražiti drugi obrazac U2. Raspitajte se u svojem uredu za zapošljavanje trebate li otići kući kako biste zatražili novo odobrenje ili to možete učiniti na daljinu.

Po dolasku u novu državu morat ćete napraviti sljedeće:

Napomena

Savjetujemo vam da se informirate o pravima i dužnostima tražitelja zaposlenja u toj državi. Moguće je da se uvelike razlikuju od onih u državi u kojoj ste izgubili posao.

Tad će vam se izravno na bankovni račun u državi u kojoj ste ostali bez posla uplatiti isti iznos kao i prije.

Napomena

Ako želite zadržati pravo na naknadu za nezaposlenost, morate se vratiti u državu koja vam je isplaćuje prije nego što izgubite pravo ili na dan kad prestaje vrijediti.

Boravak u inozemstvu dulji od tri mjeseca

Ako u inozemstvu želite ostati dulje od tri mjeseca, morat ćete zatražiti produljenje od nacionalne službe za zapošljavanje u državi u kojoj ste ostali bez posla: ona to tromjesečno razdoblje može produljiti do šest mjeseci.

Napomena

Produljenje se ne može dobiti u svim državama. Raspitajte se u javnoj službi za zapošljavanje u vašoj državi može li se dobiti produljenje i pod kojim uvjetima.

Većina država u kojima se produljenje može dobiti ima jasne kriterije za procjenu zahtjeva. Na primjer, možda ćete morati dostaviti sljedeće:

Zatražite produljenje što prije. Morate ga zatražiti prije isteka početnog razdoblja od tri mjeseca.

Jednako postupanje

Pri traženju zaposlenja u inozemstvu imate jednaka prava kao i državljani zemlje domaćina koja se odnose na sljedeće:

Napomena

Moguće je da će vaša nova država pričekati da se zaista povežete s lokalnim tržištem rada prije davanja odobrenja za isplatu nekih vrsta financijske potpore u traženju zaposlenja, primjerice zajmova s niskim kamatnim stopama za nezaposlene koji osnivaju poduzeće. Boravak u zemlji i traženje posla u razumnom roku mogu poslužiti kao dokaz da ste se zaista povezali s tržištem rada.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: