Posljednji put provjereno: 10/11/2021

Prijenos naknada za nezaposlenost

Utječe li Brexit na vas?

Pravila i uvjeti navedeni na ovoj stranici i dalje se primjenjuju na građane EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini te na državljane Ujedinjene Kraljevine u EU-u pod uvjetom da su zaštićeni Sporazumom o povlačenju između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Ako ste do 31. prosinca 2020. stekli prava u području socijalne sigurnosti (kao što su pravo na zdravstvenu skrb, naknadu za nezaposlene ili mirovinu), Sporazumom o povlačenju između EU-a i Ujedinjene Kraljevine utvrđena su opća pravila za zaštitu tih prava. Saznajte više o pravima građana EU-a u Ujedinjenoj Kraljevinien.

Ako smatrate da se ne poštuju vaša prava na temelju zakonodavstva EU-a i potreban vam je savjet, obratite se našoj službi za pomoć.

Građani EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini pravnu zaštitu trebaju najprije zatražiti od mjerodavnih tijela Ujedinjene Kraljevine. Ako tako ne mogu riješiti problem, kršenje svojih prava mogu prijaviti neovisnom nadzornom tijelu Ujedinjene Kraljevineen.

Ako ste državljanin Ujedinjene Kraljevine u EU-u i želite podnijeti pritužbu, možete to učiniti preko Europske komisije.

Kako biste mogli primati naknadu za nezaposlenost, obično morate boraviti u državi koja vam ih isplaćuje. No pod određenim uvjetima u potragu za zaposlenjem možete otići u drugu državu članicu, a i dalje primati naknadu za nezaposlenost od države u kojoj ste ostali bez posla.

Boravak u inozemstvu do tri mjeseca

Naknadu za nezaposlenost od države članice u kojoj ste zadnje radili možete primati najmanje tri mjeseca, a najviše šest mjeseci, ovisno o ustanovi koja vam je isplaćuje.

To možete učiniti samo u sljedećim slučajevima:

Prije odlaska morate:

Napomena

To odobrenje vrijedi samo za jednu državu. Ako želite prenijeti naknadu za nezaposlenost u drugu državu, morate zatražiti drugi obrazac U2. Raspitajte se u svojem uredu za zapošljavanje trebate li otići kući kako biste zatražili novo odobrenje ili to možete učiniti na daljinu.

Po dolasku u novu državu morat ćete napraviti sljedeće:

Napomena

Savjetujemo vam da se informirate o pravima i dužnostima tražitelja zaposlenja u toj državi. Moguće je da se uvelike razlikuju od onih u državi u kojoj ste izgubili posao.

Tad će vam se izravno na bankovni račun u državi u kojoj ste ostali bez posla uplatiti isti iznos kao i prije.

Napomena

Ako želite zadržati pravo na naknadu za nezaposlenost, morate se vratiti u državu koja vam je isplaćuje prije nego što izgubite pravo ili na dan kad prestaje vrijediti.

Boravak u inozemstvu dulji od tri mjeseca

Ako u inozemstvu želite ostati dulje od tri mjeseca, morat ćete zatražiti produljenje od nacionalne službe za zapošljavanje u državi u kojoj ste ostali bez posla: ona to tromjesečno razdoblje može produljiti do šest mjeseci.

Napomena

Produljenje se ne može dobiti u svim državama. Raspitajte se u javnoj službi za zapošljavanje u vašoj državi može li se dobiti produljenje i pod kojim uvjetima.

Većina država u kojima se produljenje može dobiti ima jasne kriterije za procjenu zahtjeva. Na primjer, možda ćete morati dostaviti sljedeće:

Zatražite produljenje što prije. Morate ga zatražiti prije isteka početnog razdoblja od tri mjeseca.

Jednako postupanje

Pri traženju zaposlenja u inozemstvu imate jednaka prava kao i državljani zemlje domaćina koja se odnose na sljedeće:

Napomena

Moguće je da će vaša nova država pričekati da se zaista povežete s lokalnim tržištem rada prije davanja odobrenja za isplatu nekih vrsta financijske potpore u traženju zaposlenja, primjerice zajmova s niskim kamatnim stopama za nezaposlene koji osnivaju poduzeće. Boravak u zemlji i traženje posla u razumnom roku mogu poslužiti kao dokaz da ste se zaista povezali s tržištem rada.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: