Posljednji put provjereno: 09/03/2020

Putovanje sa životinjama ili biljkama

Utječe li Brexit na vas?

Kućni ljubimci (psi, mačke i tvorovi)

Kao državljanin ili EU-a možete slobodno putovati s mačkom, psom ili tvorom ako životinja ima Europsku putovnicu za kućne ljubimceen. Ta se putovnica može dobiti kod svakog ovlaštenog veterinara i mora sadržavati podatke o važećem cijepljenju protiv bjesnoće.

Ako imate psa, mačku ili tvora mlađeg od 3 mjeseca (koji nije cijepljen protiv bjesnoće), provjerite nacionalne propiseen.

Putovnica EU-a za kućne ljubimce namijenjena je samo psima, mačkama i tvorovima. Ako imate druge kućne ljubimce poput zečeva ili kanarinaca, trebali biste provjeriti odgovarajuće nacionalne propiseen o unošenju životinja u zemlju ili iznošenju iz nje.

Ako životinje unosite u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu, moraju se cijepiti protiv trakavice Echinococcus na sljedeći način:

Identifikacija

Vaša životinja mora imati elektronski mikročip ili čitljivu tetovažu stavljenu prije 3. srpnja 2011. s istim brojem koji je naveden u putovnici.

Ostale životinje i biljke

Možete nositi životinje i biljke, uključujući i biljneen i životinjske dijelove, kada putujete u države članice EU-a. Međutim, većina zemalja EU-a ima stroga pravila o prijevozu ugroženih vrsta ili proizvoda koji potječu od tih vrsta. Za putovanje s određenim vrstama mogla bi vam zatrebati dozvola.

Da biste saznali više informacija o pojedinim vrstama uvijek provjeravajte EU-ovu referentnu bazu podataka o trgovini divljim životinjama i biljkamaen. Osim toga možete se obratiti tijelu nadležnom za provedbu Konvencije CITESesfrbgen u vašoj zemlji kako biste saznali treba li vrsta koju želite uzeti na putovanje certifikat.

Za vrijeme pojave životinjskih bolesti moguća su i lokalna ograničenja za kretanje živih životinja ili proizvoda životinjskog podrijetla. Obratite se nadležnom veterinarskom tijelu ako planirate prevoziti životinje.

Primjer

Uvijek provjeravajte smijete li nositi kući ono što ste kupili

Kaya je bila na godišnjem odmoru u Grčkoj. Vratila se kući na Maltu s ogrlicom napravljenom od oklopa morskih kornjača. Carinski službenik pitao ju je ima li dozvolu za ogrlicu. S obzirom da nije imala dozvolu, službenik je ogrlicu zaplijenio. Općenito govoreći, roba se unutar država članica EU-a smije slobodno kretati. Međutim, postoje stroge kontrole kretanja nekih ugroženih vrsta među zemljama. Sljedeći bi se put Kaya trebala obratiti malteškom tijelu nadležnom za provedbu Konvencije CITES i pitati treba li certifikat za proizvod koji želi ponijeti kući.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Podijeli: