Posljednji put provjereno: 09/04/2019

Priznavanje kvalifikacija

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Zapošljavate li djelatnike koji su stručne kvalifikacije stekli u drugoj zemlji EU-a za rad u profesijama koje su u vašoj zemlji regulirane? Ako je to točno, trebali biste provjeriti jesu li njihovo radno iskustvo i stručne kvalifikacije priznati u zemlji u kojoj namjeravaju raditi.

Profesija se smatra reguliranom ako je preduvjet za rad u toj profesiji nužno posjedovanje određene razine obrazovanja, položen poseban ispit ili registracija pri strukovnom tijelu.

Budući da je priznavanje stručnih kvalifikacija obvezno za određene profesije, vaši zaposlenici moraju u bazi podataka reguliranih profesijaen provjeriti jesu li njihove profesije regulirane u zemljama EU-a i koja su tijela za to nadležna. Ako vaši zaposlenici ne mogu pronaći svoju struku u bazi podataka, mogu se za pomoć obratiti nacionalnom centru za podršku za stručne kvalifikacijeen u zemlji u kojoj žele raditi.

Primjer

Laszlo je vlasnik restorana u Mađarskoj i mora zaposliti novog kuhara. Nakon postupka odabira odlučuje zaposliti Blaža, kuhara iz Hrvatske. Laszlo iz baze podataka na internetu doznaje da je riječ o profesiji koja je regulirana i u Hrvatskoj i Mađarskoj. Blaž se mora obratiti nadležnom tijelu u Mađarskoj radi priznavanja njegovih stručnih kvalifikacija kako bi mogao raditi u Laszlovom restoranu. Radi potpore u tom postupku Blaž se može obratiti centru za podršku u Mađarskoj.

Zaposlenici i samozaposlene osobe moraju se pridržavati propisa o priznavanju stručnih kvalifikacija u inozemstvu. Postupci za podnošenje zahtjeva i priznavanje razlikuju se ovisno o tome žele li pružati svoje usluge trajno ili privremeno.

Za više pojedinosti o ta dva sustava možete provjeriti propise o priznavanju stručnih kvalifikacija.

U određenim sektorimaen (npr. za pravnike, kontrolore leta, pilote itd.) primjenjuju se posebni propisi EU-a za priznavanje stručnih kvalifikacija. Liječnici, medicinske sestre za opću zdravstvenu njegu, primalje, stomatolozi, farmaceuti, arhitekti i veterinari uživaju automatsko priznavanjeen kvalifikacija.

Europska strukovna iskaznica

Europska strukovna iskaznica (EPC) omogućuje priznavanje kvalifikacija internetskim postupkom za pet profesija. Profesije obuhvaćene sustavom su:

Ako vaš kandidat posjeduje europsku strukovnu iskaznicu, njezinu valjanost možete provjeriti u bazi podataka europske strukovne iskazniceen.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Stupite u kontakt s partnerom za potporu lokalnim poduzećima

Potpora lokalnim poduzećima - Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet.

Podijeli: