Poslovanje
Posljednji put provjereno: 25/04/2017

Često postavljana pitanja - Valjanost automobilskog osiguranja

Živim u drugoj državi članici
 • Postoje velike razlike u cijeni automobilskog osiguranja među europskim zemljama. Budući da se radi o jedinstvenom tržištu, mogu li kupiti osiguranje u drugoj državi članici?  

  Razlike su u cijenama tolike jer na troškove još utječu lokalni uvjeti u svakoj zemlji, primjerice najniže osigurane svote za žrtve, propisi o građanskopravnoj odgovornosti i troškovi popravka vozila. Razlike u cijenama mogu postojati čak i u istoj zemlji, ovisno o tome gdje živite.

  Osim toga osiguravajuća društva moraju ispunjavati određene pravne obveze ako žele prodavati osiguranja u državama članicama u kojima nemaju sjedište ili podružnice. Zato osiguravajuća društva uglavnom posluju preko lokalnih podružnica ili partnera i zato ćete možda u praksi imati poteškoća pri pronalaženju osiguravatelja koji će vam biti spreman ponuditi prekograničnu uslugu osiguranja.

 • Mogu li zadržati automobilsko osiguranje sklopljeno kod francuskog osiguravatelja nakon što se preselim u Belgiju?

  Kada registrirate automobil u Belgiji (što trebate učiniti ako namjeravate ostati duže od 6 mjeseci), morat ćete priložiti dokaz o osiguranju automobila. Belgijska nadležna tijela moraju prihvatiti osiguranje sklopljeno sa svakim francuskim osiguravateljem koji ima dozvolu za poslovanje u Belgiji. Ako vaš osiguravatelj nema tu dozvolu, morat ćete pronaći novog.

 • Kupio sam rabljeni automobil u Njemačkoj i želim ga odvesti kući u Francusku. Trebam li sklopiti osiguranje u Francuskoj ili Njemačkoj?

  Osiguranje se obično sklapa u zemlji u kojoj je automobil registriran. Međutim, budući da živite u Francuskoj i na kraju ćete automobil registrirati ondje, morat ćete pronaći francuskog osiguravatelja. Trebate naglasiti svom osiguravatelju da vam je osiguranje potrebno od datuma preuzimanja automobila u Njemačkoj ili od datuma otpreme u slučaju dostave.

 • Može li moj automobil i dalje biti osiguran u Španjolskoj, gdje živim, ako će ga godinu dana koristiti moj sin koji studira u Portugalu?  

  Iako će vaš automobil i dalje biti registriran u Španjolskoj, trebali biste u ugovoru o osiguranju provjeriti vrijedi li ono u slučaju da je stvarni korisnik vozila član obitelji koji boravi u drugoj državi članici. U suprotnom, ako vaš sin doživi nesreću u Portugalu, osiguravatelj može smatrati da ga niste obavijestili o bitnoj promjeni okolnosti.

 • Nedavno sam se preselio u Finsku. Osiguravatelj me želi osigurati kao mladog vozača, iako sam u Italiji, gdje sam prije živio, imao maksimalan bonus (najniži premijski stupanj). Može li to učiniti?  

  Da, može, ali pokušajte naći drugog finskog osiguravatelja koji će uzeti u obzir vaš bonus iz Italije. Talijanski osiguravatelj mora vam na vaš zahtjev izdati povijest šteta.

Turist sam
 • Vrijedi li moje osiguranje automobila tijekom putovanja u drugoj državi članici?  

  Da, vaše obvezno osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama vrijedi tijekom putovanja ili privremenog boravka u drugoj državi članici. Zelena karta koju vam je dostavio osiguravatelj (automatski ili na zahtjev, ovisno o zemlji u kojoj je osiguranje sklopljeno) olakšat će vam podnošenje odštetnog zahtjeva ako doživite nesreću u inozemstvu. Druga pokrića za štetu na automobilu ili tjelesne ozljede (požar, krađa itd. pokriveni kasko osiguranjem) ovise o vašem ugovoru te biste se trebali obratiti svojem osiguravatelju.

 • Zašto postoje tolike razlike u cijeni automobilskog osiguranja među europskim državama?  

  Zato što na cijene još snažno utječu lokalni uvjeti u pojedinoj zemlji.

  Najniže osigurane svote za žrtve, propisi o građanskopravnoj odgovornosti i troškovi popravka vozila i dalje se veoma razlikuju od zemlje do zemlje.

Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: