Tarkistettu viimeksi: 13/02/2023

Usein kysyttyä - Liikennevakuutuksen voimassaolo EU:ssa

Jos asut toisessa EU-maassa
 • Liikennevakuutuksen hinta vaihtelee suuresti EU-maittain. Voinko hankkia EU:n sisämarkkinoilla liikennevakuutuksen toisesta EU-maasta?

  Liikennevakuutusten suuret hintavaihtelut johtuvat siitä, että hintoihin vaikuttavat kunkin maan erityisolosuhteet, kuten liikennevahinkojen uhreille maksettavat vähimmäisvastuumäärät, vastuusäännöt ja ajoneuvojen korjauskustannukset. Hinnat voivat vaihdella jopa yhden maan sisällä asuinpaikasta riippuen.

  Vakuutusyhtiöiden on noudatettava myös eräitä oikeudellisia velvoitteita, jos ne haluavat myydä vakuutuksia EU-maassa, johon ne eivät ole itse sijoittautuneet tai jossa niillä ei ole toimipaikkaa. Tämän vuoksi vakuutusyhtiöt pyrkivät toimimaan paikallisten toimipaikkojen tai kumppanien välityksellä. Samasta syystä sinun voi olla vaikea löytää vakuutusyhtiötä, joka on halukas tarjoamaan EU-maiden välisiä, rajat ylittäviä vakuutuspalveluja.

 • Voinko pitää liikennevakuutukseni ranskalaisessa vakuutusyhtiössä, kun muutan Belgiaan?

  Kun rekisteröit autosi Belgiassa – niin kuin sinun on tehtävä, jos aiot oleskella maassa yli 6 kuukautta – sinun on esitettävä todistus siitä, että autolla on liikennevakuutus. Belgian viranomaisten on hyväksyttävä ranskalaisen vakuutusyhtiön myöntämä liikennevakuutus, jos yhtiöllä on lupa harjoittaa vakuutustoimintaa Belgiassa. Jos ranskalaisella vakuutusyhtiölläsi ei ole kuitenkaan toimilupaa Belgiassa, sinun on otettava vakuutus toisesta yhtiöstä.

 • Olen ostanut Saksasta käytetyn auton, jonka haluaisin ajaa kotimaahani Ranskaan. Onko minun hankittava liikennevakuutus Ranskasta vai Saksasta?

  Yleensä liikennevakuutus on hankittava siitä maasta, jossa auto on rekisteröity. Koska kuitenkin asut Ranskassa ja aiot rekisteröidä autosi siellä, sinun on otettava liikennevakuutus ranskalaisesta vakuutusyhtiöstä. Sinun on selkeästi ilmoitettava vakuutusyhtiöllesi, että autollasi on oltava vakuutusturva siitä hetkestä alkaen, kun se luovutetaan sinulle Saksassa tai, jos auto toimitetaan sinulle Ranskaan, kun saat sen haltuusi Ranskassa.

 • Voinko pitää autoni liikennevakuutuksen edelleen kotimaassani Espanjassa, jos Portugalissa opiskeleva poikani käyttää autoa siellä vuoden ajan?

  Vaikka autosi pysyy rekisteröitynä Espanjassa, sinun olisi tarkistettava vakuutussopimuksesta, antaako se edelleen vakuutusturvan, jos autoa käyttää toisessa EU-maassa oleskeleva perheenjäsenesi. Jos poikasi joutuu onnettomuuteen Portugalissa, vakuutusyhtiösi voi korvausvastuun käsittelyn yhteydessä todeta, ettet ole ilmoittanut sille vakuutusolosuhteiden olennaisesta muutoksesta.

 • Olen äskettäin muuttanut Suomeen, jossa vakuutusyhtiö tarjoaa minulle liikennevakuutusta "uutena kuljettajana" eikä ota huomioon vahingottomia vakuutuskausiani (bonuksiani) Italiasta, jossa aiemmin asuin. Voiko vakuutusyhtiö tehdä näin?

  KYLLÄ — Vakuutusyhtiö voi toimia tällä tavoin. Sinun kannattaa kuitenkin vertailla eri vakuutusyhtiöiden tarjontaa ja yrittää löytää jokin toinen Suomessa toimiva vakuutusyhtiö, joka on valmis ottamaan Italiasta kertyneet bonuksesi huomioon. Italialaisen vakuutusyhtiön on pyynnöstäsi annettava sinulle vahinkohistoriaasi koskevat tiedot.

Jos matkailet toisessa EU-maassa
 • Takaako liikennevakuutukseni vakuutusturvan, kun matkustan autolla toisessa EU-maassa?

  KYLLÄ — Pakollinen liikennevakuutuksesi on voimassa, jos matkustat autolla toiseen EU-maahan tai oleskelet siellä tilapäisesti. Vakuutusyhtiösi antama vihreä kortti (jonka saat joko automaattisesti tai pyynnöstä, vakuutusmaastasi riippuen) helpottaa korvausvaatimuksen tekemistä, jos joudut onnettomuuteen ulkomailla. Muut mahdolliset korvaukset henkilövahingoista ja ajoneuvollesi aiheutuneista vahingoista (palovahingot, varkausturva jne., jotka sisältyvät kaskovakuutukseen) riippuvat vakuutussopimuksestasi. Vakuutusturva onkin hyvä tarkistaa vakuutusyhtiöstä ennen matkalle lähtöä.

 • Miksi liikennevakuutuksen hinta vaihtelee niin paljon eri EU-maiden välillä?

  Liikennevakuutuksen hintaan vaikuttavat suuresti kunkin maan erityisolosuhteet.

  Esimerkiksi liikennevahinkojen uhreille maksettavat vähimmäisvastuumäärät, vastuusäännöt ja ajoneuvojen korjauskustannukset vaihtelevat huomattavasti maittain.

Aiheen pääsivulle

EU-lainsäädäntö

Jaa tämä sivu: