Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés: 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - A gépjármű-biztosítás érvényessége

Egy másik uniós országban élek
 • A gépjármű-felelősségbiztosítások díja európai országonként jelentősen eltér egymástól. Egységes piacról lévén szó, köthetek-e biztosítást valamelyik másik európai uniós országban?  

  A díjak azért mutatnak jelentős eltéréseket, mert az egyes országokban különböznek az előírások és az egyéb feltételek, úgy mint a sérülteknek járó minimum kártérítés összege és a gépjárművek javítási költsége. A díjak még országon belül is eltérhetnek.

  A biztosítócégeknek bizonyos jogi kötelezettségeket is teljesíteniük kell, ha értékesíteni akarják biztosításukat olyan európai uniós országokban, ahol nem rendelkeznek székhellyel vagy leányvállalattal. Ez a magyarázata annak, hogy a biztosítótársaságok általában helyi leányvállalatokon vagy partnervállalatokon keresztül működnek. Ezért van az is, hogy a gyakorlatban nehéz olyan biztosítót találni, amely szívesen nyújt határokon átnyúló szolgáltatást.

 • Ha Belgiumba költözöm, megtarthatom-e a Franciaországban kötött gépjármű-felelősségbiztosításomat?

  Ha Ön gépjárművét nyilvántartásba veteti Belgiumban – amint az kötelező hat hónapot meghaladó tartózkodás esetén –, akkor bizonyítania kell, hogy rendelkezik biztosítással. A belga hatóságoknak kötelességük elfogadni minden olyan francia biztosítótársaság által kínált biztosítási fedezetet, amely engedéllyel rendelkezik arra, hogy Belgiumban szolgáltatást nyújtson. Ha azonban az Ön francia biztosítótársasága nem rendelkezik engedéllyel arra, hogy Belgiumban szolgáltatást nyújtson, akkor Önnek keresnie kell egy másik biztosítót.

 • Németországban vettem egy használt autót, és haza szeretném vinni Franciaországba. Franciaországban vagy Németországban kell biztosítást kötnöm rá?

  Elméletileg abban az országban kell biztosítást kötni, ahol a gépjármű nyilvántartásba van véve. Mivel azonban Ön Franciaországban él, és autóját előbb-utóbb nyilvántartásba kell vetetnie ott, francia biztosítót kell keresnie. Világosan el kell magyaráznia a biztosítónak, hogy a kötvénye attól a pillanattól kezdve kell, hogy érvényes legyen, hogy Ön birtokába veszi az autót Németországban, vagy – ha szállítják Önnek az autót – a leszállítás időpontjától.

 • Az autómra Spanyolországban kötöttem biztosítást, ahol élek. Fenntarthatom-e ezt a biztosítást, ha az autómat egy évig a Portugáliában tanulmányokat folytató fiam fogja használni?  

  Noha az Ön autója továbbra is Spanyolországban marad nyilvántartásban, ellenőriznie kell, hogy a biztosítási szerződése lefedi-e azt az esetet, ha az autó tényleges használója olyan családtag, aki egy másik európai uniós országban tartózkodik. Ellenkező esetben, ha az Ön fiát Portugáliában baleset éri, az Ön biztosítója azt az ellenvetést teheti, hogy nem kapott tájékoztatást a megváltozott alapvető körülményekről.

 • A közelmúltban Finnországba költöztem. Az itteni biztosító új vezetőként akar biztosítani, és nem veszi figyelembe a kármentes közlekedésért járó bónuszt, ami eddigi lakóhelyemen, Olaszországban járt nekem. A finn biztosítónak joga van ehhez?  

  IGEN – A biztosítanak joga van ehhez. Önnek érdemes körülnéznie, és egy másik finn biztosítót keresnie, aki adott esetben figyelembe veszi az Ön kármentes biztosítási történetét. Az Ön korábbi olasz biztosítója kérésre köteles kiállítani Önnek a biztosítási kártörténeti igazolást.

Turista vagyok
 • Nyújt-e fedezetet a gépjármű-felelősségbiztosításom, ha egy másik európai uniós országba utazom?  

  IGEN – Az Ön kötelező felelősségbiztosítása érvényes akkor is, ha Ön valamely másik európai uniós országba utazik, vagy átmenetileg ott tartózkodik.  Az úgynevezett „zöld kártya", amelyet az Ön biztosítója állít ki – automatikusan vagy kérésre (ez országonként eltérő) –, megkönnyíti az Ön helyzetét, ha esetleg külföldön baleset érné, és kárigényt szeretne benyújtani. Az Önt vagy gépjárművét érő egyéb károk (tűzkár, lopáskár, stb., amely az átfogó biztosítás részét képezi) fedezete az Ön biztosítási szerződésétől függ, ezért azt a bizosítójától kell megérdeklődnie.

 • Miért tér el egymástól a gépjármű-felelősségbiztosítások díja európai országonként?  

  Ennek az az oka, hogy a díjszabásra kihatással vannak az egyes országokban érvényes feltételek.

  A sérülteknek járó kártérítés, a polgári jogi felelősségre vonatkozó szabályok és a gépjárművek javítási költsége stb. még mindig jelentősen eltér országonként.

A témával kapcsolatos legfontosabb információk

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: