Verktyg

Språkval

EU-flaggan

Sökväg

Meny

Senast kontrollerat : 25/04/2017

Vanliga frågor - Resehandlingar för anhöriga som inte är EU-medborgare

 • Jag är svensk, men min man är från Peru och behöver inresevisum för att resa till andra EU-länder. Vi skulle vilja åka till Slovakien. Måste han betala för sitt visum?

  NEJ – Familjemedlemmar till EU-medborgare kan få inresevisum gratis.

 • Jag bor i Rumänien med min man som kommer från Lettland. Jag är inte själv EU-medborgare. Vilka resehandlingar behöver jag för att åka till Portugal?

  Om du har uppehållskort från Rumänien som utfärdats enligt EU-reglerna och du vill resa till Portugal med din man eller för att träffa honom eller någon annan anhörig som är EU-medborgare, behöver du bara visa upp ditt pass och uppehållskort.

  Men om du reser till Portugal på egen hand och inte ska ansluta dig till någon anhörig som är EU-medborgare, måste du ha ett visum även om du har ett giltigt uppehållskort.

 • Jag är inte EU-medborgare men bor på Irland med min irländske man. Jag har ett irländskt uppehållstillstånd. Vi vill resa till Frankrike tillsammans senare i år. Behöver jag visum för att åka till Frankrike eller räcker det med mitt irländska uppehållskort?

  Du måste ha visum för att resa till Frankrike. Ditt uppehållstillstånd har utfärdats enligt irländsk lag och inte enligt EU-lagstiftningen eftersom du är gift med en irländsk medborgare och bor på Irland (dvs. du hävdar inte dina rättigheter enligt EU-fördraget). Men eftersom du reser till Frankrike tillsammans med din man bör ditt visum utfärdas snabbt och utan kostnad.

 • Jag är inte EU-medborgare men bor med min grekiske man i Italien. Jag har nyligen bytt jobb och då ingår tjänsteresor till Storbritannien och Irland. Kan jag använda mitt italienska uppehållskort vid resor till andra EU-länder eller måste jag ha ett visum?

  Eftersom du ska resa utanför Schengenområdet och varken med eller till någon anhörig som är EU-medborgare, så räcker det inte med ett uppehållskort. Du måste ha visum för att resa till de båda länderna. Beroende på hur många gånger du ska besöka länderna så kan du överväga att ansöka om ett visum för flera inresor till vart och ett av dem.

 • Mitt barn är irländsk medborgare men själv är jag inte EU-medborgare. Vi bor på Irland och vill göra ett kort besök i Storbritannien tillsammans.  Måste jag betala för att få visum till Storbritannien?

  NEJ – Om du reser med eller ska besöka ditt irländska barn i Storbritannien så ska de brittiska myndigheterna utfärda ditt visum snabbt och utan kostnad.

Offentliga samråd
  Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
  Få hjälp och råd