Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Veelgestelde vragen - Reisdocumenten voor gezinsleden van buiten de EU

 • Ik ben Zweedse. Mijn echtgenoot komt uit Peru en heeft een visum nodig voor de landen van de EU. We willen naar Slowakije. Moet hij betalen voor een visum?

  NEE: voor gezinsleden van EU-burgers is een inreisvisum gratis.

 • Ik ben een niet-EU-burger en woon in Roemenië met mijn Letse echtgenoot.  Welke documenten heb ik nodig om naar Portugal te reizen?

  Bent u in het bezit bent van een verblijfsvergunning die is afgegeven in Roemenië op grond van het EU-recht en bent u van plan om naar Portugal te reizen met of naar uw echtgenoot of een ander EU-gezinslid, dan kunt u de Portugese grens over op vertoon van uw paspoort en uw verblijfsvergunning.

  Reist u echter alleen naar Portugal en bent u niet van plan om u daar bij gezinsleden te voegen, dan hebt u een visum nodig, zelfs als u een geldige verblijfsvergunning hebt.

 • Ik ben geen EU-burger, maar ik ben getrouwd met een Ier, en we wonen samen in Ierland.  Ik heb een Ierse verblijfsvergunning.   We willen later dit jaar samen op reis naar Frankrijk.  Het ik een inreisvisum voor Frankrijk nodig of volstaat mijn Ierse verblijfsvergunning?

  U hebt een visum nodig om Frankrijk binnen te komen.  Omdat u met een Ier getrouwd bent en in Ierland woont, is uw verblijfsvergunning afgegeven onder de Ierse wetgeving en niet onder het EU-recht (het gaat immers niet om de uitoefening van rechten die in het EU-Verdrag zijn bepaald).  Maar omdat u samen met uw echtgenoot naar Frankrijk reist, moet u uw visum snel en kosteloos krijgen.

 • Ik ben geen EU-burger, maar ik ben getrouwd met een Griekse, en we wonen samen in Italië.  Ik heb onlangs promotie gemaakt en ik ga voortaan vaak naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland moeten reizen.  Kan ik daarvoor gebruik maken van mijn Italiaanse verblijfsvergunning of heb ik ook een visum nodig?

  Aangezien u buiten de Schengenzone en niet met of naar een EU-gezinslid reist, volstaat uw verblijfsvergunning niet.  U hebt een geldig visum nodig om die landen binnen te komen.  Afhankelijk van het aantal keer dat u naar deze landen reist, kunt u overwegen voor elk land een meervoudig visum aan te vragen.

 • Ik ben geen EU-burger, maar mijn kind heeft de Ierse nationaliteit.  We wonen in Ierland, maar willen naar het Verenigd Koninkrijk voor een kort verblijf.  Moet ik betalen voor een inreisvisum?

  NEE: als u met of naar uw Ierse kind reist, moeten de Britse autoriteiten u snel en gratis een visum geven.

Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies