Usein kysyttyä - Korkeakoulujen lukukausimaksut ja taloudellinen tuki

EIVÄT – EU-lainsäädännön mukaan et saa vapautusta kaikista lukukausimaksuista. Laissa sanotaan vain, että sinua on kohdeltava samoin kuin opiskelumaasi omia kansalaisia. Jos lukukausimaksuja vaaditaan myös saksalaisilta opiskelijoilta, silloin sinunkin on maksettava niitä.

KYLLÄ – EU:n lainsäädännön perusteella kaikilla EU:n kansalaisilla on oikeus käyttää isäntämaan koulutusjärjestelmää samoilla ehdoilla, jotka koskevat maan omia kansalaisia. Tässä tapauksessa tämä tarkoittaa, että Ranskan kansalaisia on kohdeltava lukukausimaksun osalta samoin kuin irlantilaisia opiskelijoita.

Ensisijaisesti Espanjasta – EU-maiden on myönnettävä maassa pysyvästi oleskeleville muiden EU-maiden kansalaisille samat tuet kuin omille kansalaisilleen. Pysyvä oleskelu tarkoittaa viiden vuoden keskeytyksetöntä oleskelua. Jos siis olet asunut Espanjassa vähintään viisi vuotta ennen opintojesi alkamista, voit hakea samaa tukea opintoja varten kuin espanjalaiset opiskelijat.

EHKÄ – EU-maiden ei tarvitse myöntää opintorahaa tai -lainoja muista EU-maista tuleville opiskelijoille. Niiden ei ole myöskään pakko myöntää tukea omille kansalaisilleen, jos nämä haluavat opiskella ulkomailla.

Päätökset riippuvat kokonaan maiden omasta harkinnasta, ja joidenkin maiden opintotuessa rajoitetaan tukea saavien kansalaisten mahdollisuuksia opiskella ulkomailla.

Ota yhteyttä molempien maiden viranomaisiin ja ota selvää, millaista tukea sinulla on mahdollisuus saada.

EHKÄ – Kotimaasi saa itse päättää, myöntääkö se opintotukea ulkomailla opiskelevalle. Kysy asiaa maasi opintotukiviranomaisilta.

Jos saat tukea kotimaastasi, on kotimaasi myös huolehdittava siitä, etteivät tuen myöntämistä koskevat säännöt rajoita perusteettomasti liikkumisvapauttasi.

EI – Sinulla on oikeus lukukausimaksujen osalta samaan tukeen kuin belgialaisilla opiskelijoilla, mutta sinulla ei automaattisesti ole oikeutta saada tukea toimeentuloon samoin perustein kuin heillä. EU-mailla ei ole velvollisuutta myöntää toimeentuloon tarkoitettua tukea henkilöille, jotka eivät asu vakinaisesti maassa, ellei kysymys ole työntekijöistä, itsenäisistä ammatinharjoittajista (tai henkilöistä, joilla säilyy tällainen asema) ja heidän perheenjäsenistään.
EI – Koska olet Tšekissä opiskeleva Ranskan kansalainen, EU-sääntöjen mukaan sinulta ei voida periä korkeampia lukukausimaksuja kuin Tšekin kansalaisilta. Saattaa kuitenkin olla, ettei sinulla ole oikeutta opintotukeen Tšekistä, ellet asu siellä vakinaisesti.
EIEU-maiden oppilaitokset eivät saa syrjiä opiskelijoita kansalaisuuden perusteella. Puolalainen oppilaitos ei siis saa periä hollantilaiselta opiskelijalta korkeampia lukukausimaksuja kuin puolalaiselta.
EHKÄ – Sinulla voi olla oikeus opintotukeen, jos opintosi liittyvät aiempaan työhösi. Tällöin sinulla olisi sama oikeus opintotukeen kuin ranskalaisella opiskelijalla. Opintotuen määrä riippuu kotitalouden tuloista niin, että ansiotulojen kasvaessa opintotuki pienenee.

Aiheen pääsivulle

Tarkistettu viimeksi: 18/06/2024
Jaa tämä sivu