Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Potovalni dokumenti za državljane EU

 • Sem portugalski državljan in se poleti odpravljam na dopust na Ciper. Ali lahko na meji pokažem vozniško dovoljenje namesto osebne izkaznice?

  NE – Vozniško dovoljenje ni potovalni dokument. Potrebovali boste veljavno osebno izkaznico ali potni list svoje države.

 • Nemec sem in razmišljam o potovanju v Veliko Britanijo.  Ker Združeno kraljestvo ni v schengenskemu območju, me zanima, ali lahko vstopim v državo s svojo nemško osebno izkaznico ali potrebujem potni list?

  Ker ste državljan EU, lahko v Združeno kraljestvo in katerokoli drugo državo EU vstopite s svojo uradno nemško osebno izkaznico.  Potnega lista ne potrebujete.

 • V kakšnem primeru mi lahko zavrnejo vstop v drugo državo EU, če sem državljan EU?

  Vstop v drugo državo EU vam lahko zavrnejo, če bi to pomenilo resno nevarnost za javni red, javno varnost in javno zdravje.  Če so vam zavrnili vstop, vam morajo navesti razlog za to odločitev in način, kako se na odločitev pritožiti.

 • Kaj naj naredim, če mi na meji ne priznajo pravice do vstopa v drugo državo EU?

  Če vam pravice do vstopa v drugo državo EU ne priznajo, se obrnite na veleposlaništvo ali konzulat svoje države v državi, kamor ste namenjeni.

Glej osnovne informacije o tem področju
Potovalni dokumenti za državljane EU
Zakonodaja EU
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje