Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Последна проверка : 25/04/2017

Често задавани въпроси - Пътни документи за граждани на ЕС

 • Аз съм от Португалия и това лято отивам на почивка в Кипър. Мога ли да използвам шофьорската си книжка като документ за самоличност на границата?

  НЕ — шофьорската книжка не е документ за пътуване. Ще ви е необходима валидна лична карта или паспорт.

 • Аз съм от Германия и планирам пътуване до Обединеното кралство.  Тъй като тази страна не е част от Шенгенското пространство, мога ли да вляза на нейна територия с германската си лична карта или е необходимо да представя паспорт?

  Като гражданин на ЕС можете да влезете на територията на Обединеното кралство, както и във всяка друга страна от ЕС, като представите официалната си германска лична карта.  Не е необходимо да представяте паспорт.

 • Като гражданин на ЕС при какви обстоятелства могат да ми откажат достъп до територията на друга страна от Съюза?

  Може да ви бъде отказан достъп до друга страна от ЕС, ако представлявате сериозна заплаха за обществения ред, обществената сигурност или общественото здраве.  Ако това се случи, трябва да ви уведомят за причината и за начините, по които можете да обжалвате решението.

 • Какво мога да направя, ако ми откажат достъп на граничния пункт на друга страна от ЕС?

  Ако ви откажат достъп до територията на друга страна от ЕС, трябва да се свържете с посолството или консулството на вашата държава в тази страна.

Вижте основната информация по темата
Пътни документи за гражданите на ЕС
Законодателство на ЕС
 • Шенгенско пространство за свободно движение čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español suomi français magyar italiano Nederlands polski português română svenska English
Обществени консултации
  Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
  Потърсете помощ и съвети