Abikaasad ja lapsed, kes ei ole ELi kodanikud

Jos olet naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa sellaisen EU-kansalaisen kanssa, joka asuu, käy töissä, opiskelee tai hakee töitä jossain muussa EU-maassa kuin kotimaassaan, EU-säännöt helpottavat muuttamistasi hänen luokseen. Tämän sivun tiedot koskevat myös lapsia ja lapsenlapsia, jotka muuttavat EU-kansalaisen luo ulkomaille.

Jos haluat muuttaa EU:sta kotoisin olevan aviopuolisosi tai rekisteröidyn kumppanisi luokse hänen kotimaahansa ettekä ole aiemmin asuneet yhdessä toisessa EU-maassa, tapauksessanne sovelletaan vain kansallisia sääntöjä.

Jos olet naimisissa samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa ja muutat toiseen EU-maahan, uuden asuinmaasi on tunnustettava oleskeluoikeutesi. Tämä pätee myös silloin, jos uusi asuinmaasi ei tunnusta samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittoa.

Tarkista, mitkä ovat oikeutesi ja mitä menettelyjä sinun on mahdollisesti noudatettava tilanteestasi riippuen:

Valitse sopiva vaihtoehto

Joissakin EU-maissa rekisteröityä kumppania kohdellaan samoin kuin aviopuolisoa. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu puolisoihin, jotka eivät ole EU-kansalaisia, sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Joissakin EU-maissa taas rekisteröityä parisuhdetta ei rinnasteta avioliittoon. Jos muutat tällaiseen maahan, tutustu muihin sukulaisiin, jotka eivät ole EU-kansalaisia, sovellettaviin oleskeluoikeuksiin ja -ehtoihin.

Tietoa rekisteröityjen parisuhteiden tunnustamisesta eri EU-maissa

Tässä tapauksessa sovelletaan yleensä kansallisia maahanmuuttosääntöjä. Ota yhteyttä kyseisen EU-maan maahanmuuttoviranomaisiin.

Jos olet EU:n ulkopuolisen maan kansalainen ja naimisissa EU-kansalaisen kanssa, voit muuttaa puolisosi luokse siihen EU-maahan, jossa hän asuu.

Enintään kolmen kuukauden mittainen oleskelu ulkomailla

Jos oleskelusi kestää alle kolme kuukautta, tarvitset ainoastaan voimassa olevan passin ja lähtömaasta riippuen joissakin tapauksissa maahantuloviisumin.

Lue lisää viisumivaatimuksista ja viisumivapaudesta EU:ssa.

Tarkista ennen lähtöäsi kohdemaasi konsulaatista sk , tarvitsetko maahantuloviisumia ja kuinka kauan sellaisen saaminen kestää.

Yli kolmen kuukauden mittainen oleskelu ulkomailla

Jos oleskelusi puolisosi asuinmaassa kestää yli kolme kuukautta, sinun on haettava oleskelukorttia ja ilmoitettava maassa oleskelustasi viranomaisille.

Oleskelukortti

Sinun on haettava uuden asuinmaasi viranomaisilta (yleensä kunnanvirastosta tai poliisiasemalta) oleskeluasiakirjaa kolmen kuukauden kuluessa maahan saapumisestasi.

Oleskelusta ilmoittaminen

Jotkin EU-maat edellyttävät, että muiden maiden kansalaiset ilmoittavat maassa oleskelustaan viranomaisille kohtuullisen ajan kuluessa saapumisestaan. Muuten voidaan määrätä rangaistus, joka voi olla esimerkiksi sakkoa.

Ennen kuin muutat toiseen EU-maahan, tarkista, mihin mennessä sinun on ilmoitettava maassa oleskelustasi kansallisille viranomaisille ja kuinka se tapahtuu.

Sinun on pidettävä passi aina mukanasi.

Muutamissa EU-maissa passin unohtamisesta kotiin saattaa olla seurauksena sakkoa tai pidätys, mutta se ei ole riittävä peruste sille, että sinut voitaisiin määrätä palaamaan kotimaahasi.

Puolisosi on töissä

Jos puolisosi, joka on EU-kansalainen, on laillisesti töissä toisessa EU-maassa, voitte asua siellä yhdessä ilman erityisehtoja.

Puolisosi on eläkkeellä

Jos puolisosi, joka on EU-kansalainen, on eläkkeellä ja asuu toisessa EU-maassa, voitte asua siellä yhdessä, jos hänellä on riittävät tulot, jotta pärjäätte ilman toimeentulotukea. Teillä on myös oltava kyseisessä maassa kattava sairausvakuutus koko perheelle.

Puolisosi opiskelee

Jos puolisosi, joka on EU-kansalainen, opiskelee toisessa EU-maassa, voitte asua siellä yhdessä, jos

  • puolisosi on kirjoilla tietyt ehdot täyttävässä oppilaitoksessa
  • puolisollasi on riittävät tulot, jotta hän voi elättää koko perheen ilman toimeentulotukea
  • puolisollasi on maassa kattava sairausvakuutus koko perheelle.

Mitä tapahtuu, jos puolisosi kuolee?

Jos olet asunut laillisesti toisessa EU-maassa ja puolisosi, joka on EU-kansalainen, kuolee ennen kuin hän on saanut siellä pysyvän oleskeluoikeuden, voit mahdollisesti jäädä maahan, jos olet asunut siellä vähintään vuoden ennen puolisosi kuolemaa.

Maahan jääminen on mahdollista vain, jos täytät samat oleskelun ehdot kuin EU-kansalaisetkin.

Tarkista, mitkä ehdot ja muodollisuudet koskevat seuraavia ryhmiä:

Mitä tapahtuu, jos eroat?

Jos eroat puolisostasi, joka on EU-kansalainen, ennen kuin hän on saanut pysyvän oleskeluoikeuden toisessa EU-maassa (mitä varten edellytetään yleensä viiden vuoden oleskelua), voit mahdollisesti jäädä maahan, jos

  • olet asunut maassa vähintään vuoden ja
  • avioliittonne oli kestänyt vähintään kolme vuotta ennen avioeroprosessin aloittamista.

Voit jäädä maahan myös, jos

  • sinulla on lapsenne/lastenne huoltajuus
  • sinulla on oikeus tavata alaikäistä lastasi / alaikäisiä lapsiasi, ja tuomioistuimen päätöksen mukaan tämän tapaamisoikeuden on toteuduttava kyseisessä EU-maassa.

Jos sinulla on oikeus tavata alaikäistä lasta kyseisessä EU-maassa, voit jäädä maahan niin pitkäksi aikaa kuin tämä on tarpeen.

Maahan jääminen on mahdollista vain, jos täytät samat oleskelun ehdot kuin EU-kansalaisetkin. Tarkista, mitkä ehdot ja muodollisuudet koskevat seuraavia ryhmiä:

Yhdenvertainen kohtelu

Sinua on kohdeltava oleskelusi aikana samoin kuin maan omia kansalaisia erityisesti silloin, kun kyseessä on esimerkiksi työhön pääsy, palkka-asiat, työllistymisen tukitoimet tai kouluun ilmoittautuminen.

Edes siinä tapauksessa, että oleskelet maassa matkailijana, sinulta ei saa periä korkeampia maksuja esimerkiksi museokäynneistä tai matkalipuista.

Jos puolisosi on eläkeläinen, muutamissa EU-maissa sinulta ja perheeltäsi saatetaan evätä toimeentulotuki kolmen ensimmäisen maassaoleskelukuukauden ajan.

Karkotus

Uusi asuinmaasi voi poikkeustapauksessa päättää karkottaa sinut maasta. Perusteena voi olla yleinen järjestys tai turvallisuus tai kansanterveys. Sinun on kuitenkin todistettavasti muodostettava vakava uhka.

Karkotuspäätös on annettava kirjallisena. Siinä on ilmoitettava kaikki perustelut ja kerrottava, miten ja mihin mennessä päätöksestä voi valittaa.

Pysyvä oleskelu

Voit saada oikeuden pysyvään oleskeluun, jos olet asunut laillisesti asuinmaassasi yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan.

Tässä tapauksessa voit oleskella maassa haluamasi ajan, vaikka sinulla ei olisi työpaikkaa tai tarvitsisit toimeentulotukea. Sinulla on samat oikeudet ja voit saada samoja etuisuuksia kuin EU-kansalaiset.

Oleskelusi katsotaan yhtäjaksoiseksi seuraavista poissaoloista huolimatta:

  • tilapäinen poissaolo (alle kuusi kuukautta vuodessa)
  • pitempi poissaolo esimerkiksi pakollisen asepalveluksen vuoksi
  • yksi enintään kahdentoista kuukauden yhtäjaksoinen poissaolo esimerkiksi raskauden ja synnytyksen, vakavan sairauden, työskentelyn, ammattiopintojen, työkomennuksen tai muun merkittävän syyn vuoksi.

Voit menettää oikeutesi pysyvään oleskeluun, jos asut maan ulkopuolella yhtäjaksoisesti yli 2 vuotta.

KKK

ELi õigusaktid

Vajate nõuandeteenistuse abi?

Võtke ühendust spetsiaalse nõuandeteenistusega

Viimati ajakohastatud: 19/06/2023
Jaga lehekülge